Panowie i PANIE :wink: moge sie od was dowiedziec jakie gracie piesni na pogrzebie jako sami trebacze?? aha i najwazniejsze czy gracie cos podczas mszy i jakie utwory:)
moze jak skombinuje skaner to wrzuce to co jak mam ale napewno juz zescie sie z tym spotkali...
Samemu załatwić cały pogrzeb i w kościele i na cmentarzu to raczej ciężko. Ja gram w orkistrze , także ładnie to wygląda .
A tak żeby samemu to chyba Cisza , może łzy matki [ choć mi się to nie widzi ] no i Amazing Greace też jest ładny.
pozdrawiam :wink:
Ale co dlaczego ?
Ja gram z orkiestrą , samemu nigdy nie próbowałem grać na pogrzebie. Jak dla mnie to zbyt poważna impreza , a jak już grać to grać porządnie , niż odwalać kaszanke jak co niektórzy "trębacze" grają na pogrzebach byle było. Ja jakoś nie mam odwagi samemu
pozdro
Dlaczego sądzisz ze trudno samemu zagrac na pogrzebie?? szczeze powiem ze w kosciele ma mszy tez jeszcze nie grałem.
a co do grania na cmętarzu to niema sie czego bac:)
Jak bedziesz sie tak bał jak teraz ciezko bedzie Ci zacząc. Mi powiedziano ze jak sie bede bał to moge zmascic granie a a ten pierwszy raz zawsze musi byc:)
nie powiem bo pierwszym razem tez sie bałem ale teraz to chleb powszedni:) oczywiscie trzeba cwiczyc zeby miec tak zwany luz w graniu:)
No właśnie na cemnatrzu z repertuarem nie problem , gorzej w kościele , bo Ave maria nie zagrasz
KTo wie może kiedys sam spróbuję
A w kościele gorzej , chyba że by się na jakąś pieśń z organistą umówić ,już byłoby lepiej .
pozdrawiam :wink:
Ave Maryja to bardzo prosty utwór, a jeżeli nie umiesz tego zagrać to to właśnie powinno cie zmobilizować do ćwiczenia tego
Na pogrzebie najlepiej zagrać CISZE, a jeżeli w repertuaże twojej orkiestry jest coś co ci się podoba to zagraj to :cool:
Pozdrawiam
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Pon 12 Lut, 2007 15:16
dampis jestes smieszny, ave maria moze i jest prosta ale ciekawe w jakiej tonacji, żeby zagrac normlanie trzeba grac przynjamniej do e3 zresztą nie pamiętam gdzie tam jest najwyzej no ale jest wysoko. adasko pisałes żeby 3 razy grac na cmentarzu nigdy nie widziałem pogrzebu z trabką nie grałem tez jescze, naprawde się gra az 3 razy?
Co do grania w kosciele to jak byłem przez wakacje u babci na wsi, to jak ksiądz zobaczył że gram na trabce to się zafascynował i powiedział ze musze cos w kosciele zagrac, ale nie powiedział co a to juz był koniec sierpnia więc nic z tego nie wyszło. Z tego co ksiądz mówił ze bym zagrał solo na sama trabke gdzies po komuni. Dowiadywałem się na forum organistów co się gra podczas mszy i w sumie nic konkretnego nie podali tylko jakies tam porpozycje i pwiedzieli że na trąbce mozna zagrac ale tylko od swięta tzn ze w zwykła niedziele nie wypada tylko np na wilekanoc ale jak jest odpust w kosciele, w sumie to ciekawa sprawa i chętnie bym kiedys zagrał
Rastamanek nie 3 razy ale 3 piesni
1 na wprowadzenie dopuki nie połozą trumny.
2 jak skonczy ksiądz odprawiac
a 3 to juz róznie albo jak grabarze juz wpuszczaja trumne albo czekają az zagrasz wszystko.
piesni mozna zagrac przerózne.
jest jedna bardzo piekna ,,Maryjo sliczna pani'' az sie łza w oku kreci jak sie to słyszy:) ale to gramy tylko przy wiekszych swiętach:) pozdrawiam
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Pon 12 Lut, 2007 22:07
nie słyszałem tego maryjo sliczna panna masz jakis mid mp3 albo nuty to zapodaj w jakie swieta wykonuje się ta piesn? i mógłbys podac propoycje tych 3 pisni? ja do tej pory słyszałem ze gra się tylko cisze i tyle
raczej trudno mówić o "Barce" jako o pieśni żałobnej, chciaż jak się zastanowić nad treścią to może nawet być.... :wink: kiedyś w kościele grałem w trzy trąbki właśnie "Barkę", ale to była rocznica wyboru na papieża :grin:
_________________ Trąbić każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej...
od czasu śmierci Papieża na pewno. poza tym, tak jak pisałem ta pieśń ma przesłanie, które można interpretować na wiele sposobów, między innymi właśnie dlatego słychać ją na pogrzebach :grin:
_________________ Trąbić każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum