Witam
Grałem na trąbce będąc w podstawówce. Na czas gimnazjum zrobiłem sobie przerwę, poniważ miałem do wyboru między dwoma. Teraz jestem w liceum i ponowie zacząłem grać na trąbce.
Znalazłem mój ustnik Stomvi Valencia Spain 4C. Jest poczerniały i brudny. Czym najlepiej wyczyścić czerń z zewnątrz, bo na brud wewnętrzny powinna wystarczyć cipła woda.
Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 19:37
A zapomniałem napisać we wewnątrz czyszczę normalnymi wacikami tymi z patyczkami co się uszy czyści.Według mię umyj pastą normalną do zębów miałem kiedyś taki stary ustnik tylko że mój zieleniał i 2 razy umyłem go w paści i się już błyszczał.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 20:00
Polecam sposób Michała Koniarskiego - ciepła woda, folia aluminiowa i sól. Wszystko co srebrne czyści się idealnie
Osobiście przed zapoznaniem się z tym sposobem czyściłem ustnik pastą do zębów. Również wszystko się doczyszczało.
Pozdrawiam.
mtsz15, Kolego pasta do zębów myślę, że zadziała aczkolwiek proponuję preparat KIWI do srebra i złota. Czyni cuda ze srebrem Nawet zczerniałym po długim czasie nieużywania. Kupisz we wszelkich sklepach z chemią gospodarczą. Ponadto polecam aby poleżał troszkę w ciepłej wodzie z rozpuszczonym szarym mydłem aby to co w środku się zebrało woda wymyła. Potem tym patyczkiem wyczyść i będzie ok
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2011 08:17
Michał Koniarski, przepraszam, pomyliło mi się. Chodziło mi o sposób Grzegorza. Mam nadzieję, że wybaczysz to małe nieporozumienie
Tutaj można przeczytać ten "patent": http://www.trumpeters.pl/...ke-vt61,160.htm
Pozdrawiam.
Ja polecam to co wcześniej Damian napisał. Też tą paste stosuje. Na koniec możesz sobie kielich ustnika przemyc spiritusem żeby go odkazic. Ja co jakiś dłuższy czas wkładam ustnik do rondelka z wodą i gotuje- też w celu odkazenia.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2011 11:34
Ja proponuję zastosować metodę z solą i folią Al, bo innymi metodami ciężko jest wyczyścić ustnik zwłaszcza w środku i we wszystkich bruzdach. TO DZIAŁA!
A pasta do zębów jest świetna ... do mycia zębów.
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2011 12:29
Świetnie się sprawdza szmatka do czyszczenia srebra, dostępna u każdego jubilera, bądź w sklepach muzycznych.
Koszt niewielki, wystarcza na bardzo długo...
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum