Myślę, że nie powinienieś się tym przejmować. Jeśli to twoje początki warto kogoś zapytać /kompetentnego / o sposoby oddychania i ćwiczenia oddechowe. Czytałem o tym że Rafeael Mendez będac watłej postury miał teoretycznie niską pojemność, ale w drodze pracy nad oddechem wypracował świetne wyniki. Na trumet staff można zobaczyć ile może grać na jednym oddechu..../
Wysłany: Nie 30 Lip, 2006 11:51
mi także wydaje się zże nie jest ważna pojemność, jednak np mi kazali się przedalać spirometrem i u pulmonologa (doszło też EKG) gdy przyjmowali mnie na Podwale (i szkołe jazzu we Wrocku), chodzi przedewszystkim o wydolność płuc i serca, zdolność do wytrzymywania ciezkiej pracy typu gra na trąbce... ach te hektolitry powietrza wdmuchiwane do dziwnej, poskręcanej, metalowej rury...
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Posty: 81 Skąd: nowa ruda
Wysłany: Pon 31 Lip, 2006 12:37
Ja wolę nie sprawdzać swoich płuc bo nie podbuduje mnie to pewnie a się jeszcze załamię :smile: a po tym jak chciał mi dziad bronchoskopię robić, postanowiłam że więcej moja nowa u pulmologa nie postanie ;-)
Wysłany: Pon 31 Lip, 2006 22:23
dokładnie nie pamiętam bo to było pare lat temu, ale polega mniej więcej na tym, że wkładają Ci przez nos rurkę zakończoną kamerą i wpychają Ci ją przez tchawicę do oskrzeli, nie wiem czy może zawędrowac dalej, ale na sobie sprawdzać nie zamierzam ;-)
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 14:12
heh... ja jutro jade na badania do przychodni alergicznej i tam będe miec wszystkie badania z oddechem i pojemnoscią płuc. wszystko przez to ze od kiedy zacząłem grac często choruje na tkz. niezyt gardła(zapalenie tchawicy) więc to będzie dla mnie byc albo nie byc bo jesli powiedzą mi ze to przez trąbke no to noz w plecy... ale jestem dobrej mysli:) lecz jesli cos to chyba biore sie za gitare i bede wam zazdroscic:D Szczęsciarze
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 16:50
yyyy havk nie strasz mnie. Ja w tym roku często choruję na zapelenie krtani, ale lekarka twierdzi, że to od alergii i trąbka nie ma nic do tego. Daj znać jak poszły badania, ja i tak bym nie zrezygnowała, ale może będę musiała też sie sprawdzić. Trzymam kciuki. Pozdro
Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 09:48
no dobrze dobrze własnie wróciłem od lekarza i powiedziano mi ze naszczęscie spirometria wyszła wysmienicie :grin: :grin: mam spokoj tylko mam chyba niezyt nosa i będe chodził do laryngologa :/
Pojemność płuc nie jest ważna, ważna jest przepona. Przy grze na trąbce oddychamy przeponą, a nabieranie piowietrza na płuca przy grze jest błędem. Przepona jest silniejsza od płuc i dlatego oddychamy właśnie nią. A pojemność jej nie jest ważna jeżeli będziemy grać przepona sama będzie nam się rozrastała.
Pojemność płuc nie jest ważna, ważna jest przepona. Przy grze na trąbce oddychamy przeponą, a nabieranie piowietrza na płuca przy grze jest błędem. Przepona jest silniejsza od płuc i dlatego oddychamy właśnie nią. A pojemność jej nie jest ważna jeżeli będziemy grać przepona sama będzie nam się rozrastała.
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 08:40
o lol. macinclass nie rozsmieszaj mnie bo brzuch mnie rozboał od tego smiechu i nie będe mógł grac. przepona to mięsien a miesie maja to do tego u człowieka że nie są wstanie oddychac. zanim zaczniesz wypisywac takie głupoty troche o tym poczytaj. powietrze się bierze zawsze do pluc tylko w przypadku intsrumentów dętych i spiewu na ich dolne partie.
Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 08:46
a uzupełniając wypowiedz kolegi Rastamanka kiedy bierzemy powietrze na done partie płuc wspomagamy wydech tego powietrza przeponą. Pozdro Ps. macinclass jesli cos piszesz pomysl najpierw o tym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum