Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sro 14 Lis, 2007 14:01
Temat poruszany wiele razy, nawet byłą ankieta na ten temat. Ogólnie moim zdaniem to pan stańko, jak kolega napisał, Piotr Wojtasik, Sebastian Sołdrzyński... to tyle jak dla mnie. Oczywiście, w polsce jest wielu znakomitych jazzmanów, lecz nie sposób wymienic tutaj to tacy najbardziej znani
kiedys - Komeda, Andrzej Trzaskowski, Jan Ptaszyn Wróblewski, Andrzej Kurylewicz, Jerzy Milian, a dziś - Michał Urbaniak, Zbigniew Seifert, Zbigniew Namysłowski, Wojciech Karolak, Włodzimierz Nahorny, Wojtasik, Sikała, nowe odkrycie Adam Bałdych,Mikołaj Trzaska i takie zespoly jak: TOMASZ STAŃKO QUARTET, TOMASZ STAŃKO SEXTET, KWINTET PIOTRA WOJTASIKA, KWINTET ZBIGNIEWA NAMYSŁOWSKIEGO, HIGH BRED JAZZ TRIO, WŁODZIMIERZ PAWLIK TRIO, ZESPÓŁ HENRYKA MIŚKIEWICZA, SIMPLE ACOUSTIC TRIO, zespoły Jarosława Śmietany, zespoły Janusza Muniaka.
to tak w skrocie.
Kolego z Lublina zapomniałeś o kobietach, a zwłaszcza o Urszuli Dudziak
Wsród trębaczy jest jeszcze Henryk Majewski, Robert Majewski
Co do Twojej listy to się zgodzę, że Urbaniaka, Trzaskowskiego, Komedę nawet Śmietanę można uznać za bardziej znanych od Stańki. Ale Tomasz Stańko to jest mocarz i mieści się w pierwszej piątce najbardziej znanych polskich jazzmanów (także za granicą).
A i sobie przypomniałem jest jeszcze Wojciech Pilichowski, Krzysztof Ścierański. I właśnie zapomniałem jak się nazywa ten znany na cały świat polski perkusista? Leszek Możdżer też umie grać Poza tym też inni pianiści Adam Makowicz, Andrzej Jagodziński.
Ze znanych jazzmanów za granicą jeszcze Leszek Możdżer
A co do trębaczy polskich jazzowych to myślałem że będzie jakaś większa lista .
Ja dodam nazwisko Andrzej Przybielski ,jest to stary trębacz awangardowy .
Słuchałem jego parę rzeczy ,np płytę solową nagrają z Soyką i muszę powiedzieć ,że ma momentami
identyczne brzmienie jak Stańko i ten sposób gwałtownych jak fajerwerki pasaży w górę
zastanawiam się kto od kogo się tego nauczył ,bo obydwoje grają podobnie z tym że Stańko bardziej konwencjonalnie i tradycyjnie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum