Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 17:55 Pomórzcie w wyborze ustnika , szczególna sytuacja!
Witam !
Jestem nowy na forum , ale czytuję je już od dawna . Przymierzam się do kupna trąbki i co za tym idzie ustnika . Niestety sprawa nie jest prosto , bo nie wiem kompletnie o co chodzi z ustnikami , do tego grałem przez 6 lat na WALTORNI . Jeżeli ktoś mógłby mi napisać , czym się różnią te ustniki , co znaczą oznaczenia typu 7c /11c i jaki ustnik byłby najlepszy dla kogoś kto wcześniej miał styczność z waltornią .
Pozdr. z góry dziękuję )
_________________ Rób w życiu to co lubisz , a nie to co musisz
Jeżeli pomogłem kliknij "pomógł" c(:
1.Zależy od twoich ust
2.Nie dobrze że grałeś na waltorni w sensie ustnikowym różnica jest duża
3.Polecam firmę Vincent Bach gra na nim 90% szkół muzycznych
4.Z forum sobie poradzisz zapraszamy do dyskusji
5.7C to jest numer rozmiaru ustnika...Im liczba jest większa tym ustnik będzie mniejszy/płytszy...Z kolei jeśli liczba mniejsza np 1C to ustnik duży /głębszy...
6.Proponował bym ci ustnik duży ,głęboki tak o rozmiarze 1 1/2C bądź 1 1/4C albo 1C są to stosunkowe największe ustniki do trąbki...Firmy bach będziesz miał głęboko i przyjemny rant.
7.Ustniki do waltorni są większe od trąbkowych,niestety też mało wiem o waltorniowych nie miałem z tym styczności.
8.Najlepiej będzie jak zajdziesz do sklepu muzycznego i pograsz na każdej rozmiarówce poczynając od 1C przy czym znajdziesz swój ideał...Co do wyboru to jest sprawa indywidualna każdemu się gra inaczej na głębszym/płytszym/mniejszym/szerszym...Każdy ma swoje upodobania i dlatego robią tak dużo tych ustników
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 22:09
xXPITBULLXx napisał/a:
5.7C to jest numer rozmiaru ustnika...Im liczba jest większa tym ustnik będzie mniejszy/płytszy...Z kolei jeśli liczba mniejsza np 1C to ustnik duży /głębszy...
Wybacz stary, ale jesteś nie ścisły... A jak ktoś będzie chciał ustnik duży (w średnicy), ale płytki lub mały, ale głęboki to co... nie ma dla niego takiej opcji? Głębokość ustnika nie zależy od cyfry. Cyfra mówi o rozmiarze średnicy ustnika, a nie o głębokości. O głębokości natomiast mówi litera C, D, E... Im dalej w głąb alfabetu tym płytszy ustnik. Im bliżej litery A tym głębszy. Z reguły... dlatego, że każda firma ma swoją numerację i o ile jeszcze przypisywanie głębokości ustnika najczęściej zgadza się z tym co napisałem, o tyle z numeracją średnicy już nie jest tak jednoznacznie. To o czym piszesz, że 7 to mały ustnik , a 1 to duży dotyczy głównie ustników Bacha. Jeżeli chodzi o Yamahę to jest dokładnie na odwrót - im większa cyfra (11, 13,16, 17, 18) tym większa średnica ustnika. Głębokość (jak już pisałem) pokrywa się z numeracją Bacha.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 22:09
xXPITBULLXx, od kiedy ustniki do Waltornii są większe od trąbkowych? Pierwszy raz coś takiego słyszę. Ustniki waltorniowe mają cieńszy rant, mniejszy wlot, mniejszą średnicę, są krótsze. Jedynie co jest "większe w nich" to ich głębokość. Ale to już sprawa nieco odmiennej budowy całego kielicha ustnika...
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 00:33
Ustniki waltorniowe nie mają mniejszej średnicy. Co nie zmienia faktu, że przyłożenie ustnika do ust na waltorni jest inne. Ale jest to do przestawienia.
pawel94, kup sobie ustnik o rozmiarze 3c, będziesz zadowolony. A jak się już nauczysz lepiej grać to poszukasz czegoś co Ci będzie bardziej pasowało.
Wszystko już ładnie opisano Jeśli coś mogę dodać to popieram myśl Devil_inside - kup sobie rozmiar 3C. I aby nie wydawać kasy na coś co być może Tobie nie spasować pogadaj z kimś i popytaj o używkę. Jeśli chcesz nowy ustnik to niezłym rozwiązaniem jest firma GEWA. Są to kopie ustników BACH'a przynajmniej o połowę jak nie więcej tańsze. Koszt to ok. 88 zł. Myślę, że na tym etapie nie odczujesz jakiś tam wielkich różnic w sensie czy BACH czy GEWA więc po co przepłacać ?? A ustnik pozwoli Tobie na przestawienie zadęcia. Trębaczowi prościej przejść na waltornię ... Odwrotnie troszkę gorzej ale systematyka pracy pozwoli Tobie tego dokonać
Jakbyś chciał ustnik możesz zadzwonić tutaj http://www.music-concept.pl/
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 15:32
Ja tez kiedys gralem na ustniku GEWA i naprawde sa dobre a cenowwo jak kolega powyzej napisal, roznia sie bardzo od orginalnych. naprawde za niecale 100zl bedziesz mial ustnik na ktorym bedzie Ci sie gralo bardzo przyjemnie a rozmiar 3C mysle ze bedzie odpowiednim na poczatek, potem sam zobaczysz czy jest za maly albo za duzy, ale to drugie raczej nie.
pozdrawiam.
_________________ trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..
a jak ze skalą , na trąbce będę miał ją wyższą niż na waltorni ? Oczywiste ,że nie odrazu , ale chodzi mi ogólnie po tych 6 latach gry a2 mi wychodzi ładnie jeżeli się dobrze rozegram oczywiście i zależnie od pracy przepony , h2 już ściśnięte . A więc czy na trąbce po około roku gry ta skala będzie około c3 ?
_________________ Rób w życiu to co lubisz , a nie to co musisz
Jeżeli pomogłem kliknij "pomógł" c(:
Co do skali to zależy jak przypasuje Tobie ustnik trąbkowy i jak będziesz pracował. Mając już jakieś doświadczenie wiesz o co chodzi ... Wszystko zależy od Ciebie - możesz grać do C3 ale możesz także grać do g2. Tego nie jestem w stanie powiedzieć. Czas pokaże.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 19:01
duzo zalezy od odpowienidniego do ust dobranego ustnika, no i przede wszystkim od systematycznej pracy, czasem lepiej grac do g2, a2 i miec przy tym ladny dzwiek anizeli silowac sie z c3. skala bym sie tak nie przejmowal ona sama przyjdzie z czasem i bedzie odzwierciedleniem twojej pracy z instrumentem.
pozdrawiam
_________________ trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 21:45
Witam. Mam pytanie, nie koniecznie mnie dotyczące, ale może kiedyś ^^
Mianowicie:
Jaki jest "najlepszy" ustnik do grania lead. Nie piszcie że mały i płytki, tylko konkretne marki i modele
Pozdro !
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 22:06
Bardzo trudne pytanie zadałeś. To zależy co rozumiesz przez określenie "najlepszy". Dla Ciebie "najlepszy" jest ten ustnik, na którym TOBIE gra się najlepiej. I nieważne czy to będzie Bach, Monette czy Yamaha.
Jak to sprawdzić? Bardzo prosto. Jak będziesz miał z 50 ustników, to możesz być pewien że już wybrałeś ten swój najlepszy.
Nie da się taniej i prościej? NIE, nie da się.
Stawiając w ten sposób pytanie pewnie przypuszczasz, że jak kupisz ustnik X to będziesz lepszym trębaczem. Nic z tego.
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 00:03
Wracając do tematu waltorni i trąbki. Wydaje mi sie ze na trąbce bedziesz miał na początku niższą skale i ładne doły ( wiem z doswiadczenia bo jak biorę waltornie kończe sporo powyżej skali grać ;-) ) Waltornia ma po prostu mniejsze cisnienie. Ale nie ma sie czym przejmować, kwestria cwiczenia i wprawy!
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 15:28
Grzegorz_N napisał/a:
Stawiając w ten sposób pytanie pewnie przypuszczasz, że jak kupisz ustnik X to będziesz lepszym trębaczem. Nic z tego.
Nic podobnego
Pytanie zadałem z czystej ciekawości, choć może źle sformułowane, mogłem napisać tak:
"jakie znacie ustniki lead" <-- i o to mi chodziło
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum