Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Powrót do gry
jtr408 

Instrument/y: JUPITER JTR-408
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 20:48   Powrót do gry

Z racji, iż jest to mój pierwszy post witam wszystkich.

Koniec off-topu. Do rzeczy.
Grałem już kiedyś na trąbce, ale przestałem. Postanowiłem, że znów sobie potrąbię, ale miałem ~2 lata przerwy (a miałem jej juz nigdy nie tknąć). Aktualnie staram się grać codziennie (nie zawsze się udaje) ~1,5 godziny. Wiem, że nie jest to najlepsze rozplanowanie rozgrzewki (wzłaszcza po takim czasie), więc proszę starszych wyjadaczy o jakieś wskazówki. Chciałbym rozszerzyć skalę (przyjmijmy, że g-g2) o kilka dźwięków w górę (do c3 najlepiej) w najbliższym czasie.

Aktualnie:
:right: ćwiczenie bez krąglika od strojenia (ten największy)
:right: przedęcia (g1 w dół, g1 w górę i c2 w dół)
:right: Clarck (First Study [1-16 dalsze wychodzą po hamsku, a nie o to chodzi], Secound Study [również nie wszystkie])
:right: jakieś moje wymyślne (głównie przedęcia)

Wieczorkiem ćwiczenie z książkami (jakieś 3 po 600 stron i 2 po 300).

Staram się robić wszystko nie dociskając trąbki, na pełnym luzie przy pomocy przepony, która za silna nie jest. Dźwięki do e2 są głębokie, ładne, czyste. Im wyżej tym są płytsze, metaliczne.
Jeżeli mógłby mi ktoś podesłać swoje ćwiczenia mailem byłbym wdzięczny.

[ Dodano: 2009-12-07, 20:59 ]
Hmmm, dziwne, że po 5 minutach nie można zmienić posta.
Gdy gram z czary wylatuje dużo wody (nigdy tak nie leciało). Wydaje mi się, że to dobrze, gdyż świadczy to o tym, że dmucham. Może to być spowodowane tym, że nie dociskam ustnika? Zmieniłem styl grania?

[ Dodano: 2009-12-07, 21:01 ]
Pisząc czara mam na myśli roztrąb. Chyba obie nazwy sa poprawne.

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009 16:43   

dużo wody z czary... miałem to samo. ale u mnie to była oznaka złego odbijania dźwięków, nie uderzałem dźwięku między zęby a podniebienie tylko między wargi ... nie jestem pewny ze to to było przyczyną wody w czarze ale jak zmieniłem sposób odbijania dźwięku, problem zniknął. :)

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Odpowiedz do tematu