Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Kamil
Czw 31 Maj, 2007 20:23
pozycja tłoków, ognisko czy nauczyciel
Rekz 

Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 12:07   pozycja tłoków, ognisko czy nauczyciel

Witam wszystkich.
Od niedawna zaczelem grac na trąbce - jestem zielony nic nie umiem, ale chce grac i chce sie uczyc. Jakies tam dzwieki umiem wydobyc. Teraz pytania
Czy jak wyciagne tłoki i wsadze je ponownie w innej pozycji to czy dzwiek bedzie taki sam?
Lepiej brac lekcje od nauczyciela? czy do jakiegos ogniska muzycznego ( mowie jeszcze raz ze jestem zielony:P)

Dziekuje i pozdrawiam:)

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 12:24   

Witamy!

Z tłokami możesz sie pobawić i sprawdzić. :) Dźwięk nie będzie taki sam, bo zmienia się przepływ powietrza, powstaje syk, burczenie i jeszcze inne dziwne rzeczy. :P

Nauczyciel - na pewno duużo bardziej efektywny. Orkiestra, ognisko itp. - darmowe. ;)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 14:15   

o nie nie zgadzam sie z tobą Don Camillo Bb... orkiestra nie jest darmowa - na pewno nie w moim przypadku.... u mnie płace 35 zł za miesiąc i mam za to 2h miesięcznie nauki z Tomeckim(czyt. moj nauczyciel) i 16h orkiestry z kapelmistrzem :P

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 14:26   

ognisko tez nie jest darmowe, i co do tej formy nauki to trzeba uważac bo mozna trafic na niekompetentengo nauczyciela. w moim mieście są dwa ogniska muzyczne muzyczne. ostatnio przyszedł się zapisac na trąbke chłopiec mówic że grał juz rok na trąbce w tamtym ognisku. no to pytanie pierwsze czy było mówione o oddechu? Było. no to pokaz mi jak się iddycha przy grze na trebce. A ten bierze powietrze i tragedia. na samych ustach tez nic czystego nie umiał zagrac, na samym ustniku tez nigdy w zyciu nie grał, tragedia, a na dodatek grał pół roku na saksie pewnie tez w tamtym ognisku

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 15:41   

Orkiestra jest zazwyczaj rozumiana jako 'ochotnicza', więc darmowa - dla przyjemności. I o takiej napisałem.. ;) Wiadomo, że są poważniejsze, płatne.. ;)

mroziczek 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 20:39   

Hehe ja należę do orkiestry górniczej i to mi płacą za próby :-) w sumie dziwny pomysł żeby płacić za członkostwo w orkiestrze.

Wirujący Alfred 

Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 20:59   

Sorki, ale czy ktoś wie gdzie jest w miare tanie ognisko w warszawie? Bo jak ja szukałem to znalazłem ceny rzędu 200zł/miesiąc no chyba że to jest tanio

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 05:26   

nie wiem jak jest w warszawie, w koncu duże miasto. ja mieszkam w małej miesjcowosci ok 25 tys ludzi i płace 25zl za lekcje czyli 100zl miesiecznie, nie wiem jak jest w warszawie ale jak na mnie to trpche drogo, no chyba że będziesz maił dwie lekcje w tygodnu

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 08:03   

Ja mieszkam w miejscowości z ponad tysiącem mieszkańców , gdzie z każdej rodziny ktoś grał , bądź gra w orkiestrze :mrgreen: orkiestra to chluba naszej wsi :mrgreen: Jak na tylu mieszkańców to cos tam potrafimy zagrać , i o tyle większy szzacunek dla kapelmistrza , że to on uczy wszystkich od zera. Nie ma więcej nauczycieli. [więcej na stronie orkiestry :mrgreen: ] Nie płacimy za naukę czy coś innego. Czasami dostajemy jakąś dietę nawet w róznej formie :wink:
W warszawie jest orkeistra Victoria bodajże , a jak nie to polecam niedaleko położoną miejscowość Sulejówek , tam jest orkiestra i tam możesz szukać początków swej nauki :smile:

havk 

Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 09:44   

hehe no ja tez mieszkam w takiej wsi jak klonpiotr <lol2> :D tylko orkiestra jest w sąsiadującej wsi :D nasza orkiestra jest znana... :P Moze ktos słyszał o Młodziezowej Orkiestrze Dętej OSP Mykanów? (mało związku mamy z osp ale od dawnych dawnych czasów tak sie na zywa :D ) i jestesmy przrez to rozwinięci i mamy przy orkietrze taką małą szkółkę muzyczną w której uczą młodiz ludzie bądz bardzo dobrzy profesorowie z niedalekiej szkoły muzycznej z Częstochowy :P ten facet który mnie uczy jest po AM a mamy jeszcze dwoch ludzi którzy uczą na trąbce Daniela Pomorskiego (gral w kapeli która grała to wejscie w programie Bar na Polsacie) :P i prof. Piątka :D i duzo duzo innych nauczycieli :P

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 19:17   

klonpiotr napisał/a:
Ja mieszkam w miejscowości z ponad tysiącem mieszkańców , gdzie z każdej rodziny ktoś grał , bądź gra w orkiestrze orkiestra to chluba naszej wsi Jak na tylu mieszkańców to cos tam potrafimy zagrać , i o tyle większy szzacunek dla kapelmistrza , że to on uczy wszystkich od zera. Nie ma więcej nauczycieli. [więcej na stronie orkiestry ] Nie płacimy za naukę czy coś innego. Czasami dostajemy jakąś dietę nawet w róznej formie

Hehe... to tak jak w moim przypadku... dostaje się instrument, akcesoria do niego, książki do nauki, nuty, umundurowanie( w tym takie superowe białe kozaczki... ;D ) i są koncerty za granicą i w różnych miejscach w Polsce i w fulharmonii narodowej nawet... i w wakacje są obozy... ogólnie super... Polecam orkiestry dęte... ( www.mod-kaski.art.pl ) A co do głównego tematu , to co do tłoków to ważne jest to, żebyś nie pomylił kolejności ich wkładania(ja chyba z miesiąc grałam z 2 tłokiem jako 3... i coś nie wychodziło... :razz: )

klonpiotr 

Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 22:06   

havk napisał/a:
hehe no ja tez mieszkam w takiej wsi jak klonpiotr <lol2> :D tylko orkiestra jest w sąsiadującej wsi :D nasza orkiestra jest znana... :P Moze ktos słyszał o Młodziezowej Orkiestrze Dętej OSP Mykanów? (mało związku mamy z osp ale od dawnych dawnych czasów tak sie na zywa :D ) i jestesmy przrez to rozwinięci i mamy przy orkietrze taką małą szkółkę muzyczną w której uczą młodiz ludzie bądz bardzo dobrzy profesorowie z niedalekiej szkoły muzycznej z Częstochowy :P ten facet który mnie uczy jest po AM a mamy jeszcze dwoch ludzi którzy uczą na trąbce Daniela Pomorskiego (gral w kapeli która grała to wejscie w programie Bar na Polsacie) :P i prof. Piątka :D i duzo duzo innych nauczycieli :P

W krynicy na przeglądzie staliśmy obok was :mrgreen: pamiętam że na wspólnym wykonaniu się obijaliście :P

billu 

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 11:45   

to ja nie wiem w jakich wy gracie orkiestrach :) ja miałem kilka propozycji żeby grać w Orkiestrach Dętych gdzie miałbym zarobki normalne, mimo młodego wieku 17 lat. np. 20 złotych za godzinę próby i 40 koncertu.

[ Dodano: 2006-10-20, 12:48 ]
co do nauki.. na początku proponuję rozglądnąc się za jakimś nauczyciekem i wziąc kilka lekcji.. potem jak juz poznasz podstawy gry, mozesz cwiczyć sam idąc np co miesiąc na "lekcję kontrolną" czy wszystko jest ok.

macinclass 

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 21:37   

najleprzy jest nauczyciel indywidualny a orkiestra moze tylko byc dopełnieniem. Tak naprawde jezeli ktos chce sie nauczyć grac w orkiestrze to zycze mu powodzenia. Do orkiestry sie idzie juz z jakims doswiadczenie nie musi to byc cos specjalnego.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 15:15   

macinclass napisał/a:
najleprzy jest nauczyciel indywidualny a orkiestra moze tylko byc dopełnieniem. Tak naprawde jezeli ktos chce sie nauczyć grac w orkiestrze to zycze mu powodzenia. Do orkiestry sie idzie juz z jakims doswiadczenie nie musi to byc cos specjalnego.

Przed wejściem do składu orkiestry masz lekcje...moi koledzy z kornetów uczyli się około roku...mnie wpuścił ;) po 5 miesiącach...nie gram jescze wszystkich utworów z orkiestrą(np.teraz gramy tequilę, a jest trudna...to słucham i w domu ćwiczę...)...ale podoba mi się gra nasza...i wierzę,że będzie lepiej

havk 

Wysłany: Pon 23 Paź, 2006 13:02   

klonpiotr napisał/a:
havk napisał/a:

W krynicy na przeglądzie staliśmy obok was :mrgreen: pamiętam że na wspólnym wykonaniu się obijaliście :P
ale was zmuciliśmy :D hehe wiem ale to byłą ta starsza orkiestra do której chcę sie dostac :D kapelmistrz mi opowiadał własnie ze was rozwalilismy :D

klonpiotr 

Wysłany: Pon 23 Paź, 2006 18:21   

havk napisał/a:
klonpiotr napisał/a:
havk napisał/a:

ale was zmuciliśmy :D hehe wiem ale to byłą ta starsza orkiestra do której chcę sie dostac :D kapelmistrz mi opowiadał własnie ze was rozwalilismy :D

Zmłuciliście ? :shock:
Gdy staliście obok nas i było wspólne wykonanie to bez urazy ale nie usłyszałem żadnego trębacza z waszej orkiestry :mrgreen: i sądzilem że cienko piejecie :mrgreen: , ale coś tam wygraliście :mrgreen: [ z kumplem później oktawe wyżej grandioso w wiwacie pociągnęliścy na wspólnym :twisted: ]
Osobiście jestem bardzo zadowolony z naszego wyniku , jako amatorzy zrobiliśmy co było można i jako amatorska orkiestra to nie wiem czy nie byliśmy jednych z lepszych [ dostaliśmy wyróżnienie tzn ok 4-5 miejsce]
Nie mam nic do waszej orkiestry [nie chce wszczynać kłótni] , wkońcu mieliście dobrą lokatę , z chęcią posłuchałbym Was :wink:

havk 

Wysłany: Wto 24 Paź, 2006 07:11   

no ja tez nie mam nic do waszej orkiestry :P jestescie jedną z lepszych orkiestr tak jak my :D [tez nie chce kłótni :D ] i mam nadzieje ze kiedy przejde do głównej orkiestry spotkamy sie Piotrze :D

Odpowiedz do tematu