Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Praca języka
Jonek 

Instrument/y: noname
Ustnik/i: Schilke 15c4

Wysłany: Nie 02 Paź, 2011 01:13   Praca języka

Witam wszystkich użytkowników forum, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) i z góry przepraszam jeśli już gdzieś istnieje odpowiedź na moje pytanie jednakże nie udało mi się jej znaleźć.

W zeszłym tygodniu udało mi się dostać na II stopień Szkoły Muzycznej na okres tak jakby próbny i po pierwszym spotkaniu z profesorem trąbki dowiedziałem się że pierwsze co muszę zrobić to zmienić zadęcie bo w tej chwili jest tragedia. Na koniec naszej konwersacji nauczyciel zadał mi pytanie: "Czy język pracuje pionowo czy poziomo" i mam mu na następnym spotkaniu odpowiedzieć. Moim zdaniem podczas np. staccato język oczywiście pracuje poziomo uderzając tak jakby wargi, natomiast przy legato język powinienen kierować się ku podniebieniu ( może się mylę) jednak jeśli mam do wyboru tylko jedną odpowiedź coś musi być nie tak :P także z tym pytaniem kieruję się do Was - bardziej doświadczonych trębaczy :]
z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Radek103 
Uczeń

Instrument/y: Yamaha YTR 2320S
Ustnik/i: GEWA CUP 3C

Wysłany: Nie 02 Paź, 2011 06:35   Praca języka.

Witam Jonek.

Język przy staccato powinien uderzać nie samym czubkiem i wchodzic między wargi lub uderzac o nie lecz troszeczkę dalszą częścią języka uderzac w szparę między zębami. Pracę języka przy legato możesz sobie porównac do pracy języka przy gwizdaniu w górę i w dół. Ja polecam tą technikę. Mi na początku nauczyciel tak mówił no i mi pomogło. Miłego grania :trumpet:

Jeśli pomogłem kliknij POMÓGŁ

Odpowiedz do tematu