Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Praca maturalna
pulpet91 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 c

Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010 06:28   Praca maturalna

Wpadłem na pomysł, aby do prezentacji pracy użyć trąbki ;) Temat to: "Samobójstwo - zwycięstwo, czy porażka..."
Jesteście bardziej doświadczeni i być może też bardziej kreatywni niż ja :P W związku z tym prosiłbym o jakieś pomysły dotyczące wykorzystania trąbki, czy tez utworów jakie mógłbym zagrać ;)

ave pulpet

Semafor 
Semafor

Instrument/y: Getzen Eterna
Ustnik/i: VB 1 1/2C

Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010 16:55   

Karkołomny pomysł, ale proszę bardzo:
"Romeo i Julia" kończy się sceną samobójstwa.
Stosownych motywów muzycznych szukaj w twórczości Belliniego, Berlioza, Gounoda, Czajkowskiego, Prokofiewa, Bernsteina.
Jeszcze bardziej kreatywnym rozwinięciem Twojej idei byłoby wykorzystanie pieśni polskich, samobójczych powstań narodowych - od "Warszawianki 1831" po "Hej chłopcy, bagnet na broń!". Jednakże z uwagi na tzw. poprawność polityczną niech ta druga propozycja pozostanie gorzkim żartem.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010 19:46   

Szczerze mówiąc Twój temat to temat rzeka- można mówić i mówić... A w ciągu 15 minut chcesz jeszcze grać?
Pozostaje pytanie , jakiej kategorii jest to temat? Czy na pewno jako korespondencja literatury ze sztuką?
Bo jeśli nie- czyt. temat z literatury, to egzaminatorom się to nie spodoba.
Pamiętaj, że nie możesz też wyjść i zagrać czegokolwiek bez opowiedzenia o tym i powiązaniu wszystkiego w całość.
A dzieł literackich , w których muzyka miała kluczową rolę, wcale nie jest tak wiele, jak mogłoby się wydawać...
Jedyne co dobrze mi się kojarzy z samobójstwem i cień muzyki w tym widzę, to chyba Werter, który grał czy lubił słuchać jak Lotta gra... (chyba) . No i ewentualnie możesz szukać jakichś opracowan operowych czy musicalowych dzieł literackich.

Ps. A nie jest tak, że konspekt już musi być dawno oddany? Jeśli już konspekt masz oddany do zatwierdzenia, to za wiele nie zrobisz ponad to ...
Trzymam kciuki mimo wszystko! :)

Dinoslaw 
Fury of Dinosaur!

Instrument/y: Barytonhorn
Ustnik/i: 28 A

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010 19:59   

ehhh... na forum pyta, a kumplowi się nie pochwalił... cały Pulpet...;p
ale mniejsza o to, stary musisz jeśli chcesz grać to tak jak mój przedmówca musisz wyjaśnić co i jak, żeby ci nasi ograniczeni muzycznie egzaminatorzy się połapali... i nie ma mowy o graniu z nut... tylko pamięciowo, no chyba, że nuty będziesz miał na prezentacji multimedialnej ^^

mutucar89 

Instrument/y: getzen 300 series
Ustnik/i: 3C Arnolds & Sons

Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 17:45   Re: Praca maturalna

pulpet91 napisał/a:
Wpadłem na pomysł, aby do prezentacji pracy użyć trąbki ;) Temat to: "Samobójstwo - zwycięstwo, czy porażka..."
Jesteście bardziej doświadczeni i być może też bardziej kreatywni niż ja :P W związku z tym prosiłbym o jakieś pomysły dotyczące wykorzystania trąbki, czy tez utworów jakie mógłbym zagrać ;)

ave pulpet

ja bym sobie dał siana z tą trąbką... Jak sama nazwa wskazuje to jest prezentacja języka polskiego na dany temat a nie casting do jakiegoś programu. Za talent dodatkowych punktów ci nie dadzą. A czas jest na maturze bardzo cenny. Więc raczej odradzam. ;)

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 19:09   

Myślę, że nawiązanie do muzyki jest jak najbardziej na miejscu jednak samo granie nie ma sensu, już lepiej puścić krótki fragment z płyty.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 19:18   

Najwyżej możesz nagrać swoje dzieło radosne ale nie widzę sensu by marnować cenny czas na zabawy z trąbką. Masz 15 min a uwierz mi że to stanowczo za mało.

Qba 

Instrument/y: Yamaha YTR4335
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 19:34   

Jeśli podejmiesz temat, który naprawdę Cię interesuje i będziesz chciał zawrzeć jedynie najważniejsze informacje, to 15 minut i tak Ci nie wystarczy. Osobiście mówiłem pół godziny, skracając co nieco, nie używając multimediów. Zastanów się czy użycie instrumentu w Twojej prezentacji nie będzie nieco "na siłę".

Odpowiedz do tematu