Wysłany: Nie 24 Maj, 2009 10:08 Probelm z dolnymi dźwiękami
Witam. Otóż mam problem.
Jakiś tydzień temu podczas codziennych ćwiczeń na trąbce zauważyłem, że nie mogę głośno grać dolnych dźwięków. Zawsze wszystko było dobre a ty nagle bum i nic.
Dokładniej: od dźwięku a zaczynają się schody, czyli zagranie G-dur przez 2 oktawy = niewykonalne. Mój dźwięk jest wtedy słaby i słychać głośny syk powietrza.
Czy ktoś miał może podobne problemy? Może wiecie, co mogło się stać? Jak to wyćwiczyć?
Uczę się w PSM I st w klasie V.
PS. mój nauczyciel nigdy nie widział podobnego przypadku, a gram nieźle i szkoda by było to zaprzepaścić...
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 24 Maj, 2009 21:00
Spróbuj pograć chromatykę od g1 w dół do fis przed lustrem i zwróć uwagę czy nie zmienia Ci się za bardzo układ ust. Idąc w dół nie wolno zwiększać szczeliny między wargami. Trochę się one obluźniają ale szczelina pozostaje taka sama, do tego odpowiednia ilość powietrza i powinno zaskoczyć. Jak miałem problem z dolnymi dźwiękami i problemem było to, że cofałem dolną szczękę(zazwyczaj gram na trochę wysuniętej do przodu) i wargi przestawały mi wibrować, dźwięk był niestabilny i się urywał.
Polecam pograc cwiczenia Sebastiana Soldrzynskiego czy jak on sie tam nazywal. Cwiczenia swietne ! Daja niesamowite efekty. Przyjamniej mi Pozdrawiam !
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 01:11
a ja dołączam się do rady Devila. pograj sobie chromatykę (tylko powoli!), zwracając uwagę na każdy dźwięk, by wszystkie były równe. i na układ ust.
może problemem jest to, że przestałeś grać gamy przez 2 oktawy, zaniedbałeś dół po prostu? i od g1? przeważnie problemy zaczynają się niżej, poniżej c1.
aha - i na razie graj cicho, ale stabilnym, "jednym" dźwiękiem. dynamika wróci sama.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 20:13
no sprawdzenie instrumentu powinno być pierwszym krokiem. i ewentualne przeczyszczenie jej. powinno się to robić regularnie.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Może nie tyle przeczyszczenie, lecz moze to też pomoc, ale jezeli cos takiego sei stało, a czujesz że to nie przez wargi bo z dnia na dzien to napewno chcby mala dziurka i po dole w graniu masz..... sprwdz dokladnie na lutach moze cos zobaczysz......
pozdr i powodzenia
_________________ "...Tu średnia zarobków to pięć tysięcy, jaka szkoda że w pięć miesięcy..."
donGURALesko
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 13:11
Filip napisał/a:
Czyli że nie można zagrać głośno wysokich dźwięków
Najprostsza metoda to rozluźnić ryj i ręce i dać dużo powietrza. Łatwo napisać, ciężej zrobić. Po prostu staraj się grać górę tak samo jak grasz w średnicy. Można to ćwiczyć grając od piano do forte ale strasznie to męczy wargi jak się gra w górze. Pracuj nad ogólnym rozluźnieniem to będzie lepiej.
Kilka ćwiczeń na "dolny" rejestr (patrz załącznik). Ważne żeby starać się grać dokonując jak najmniejszej zmiany pozycji zadęcia.
Pozdrawiam i powodzenia.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Rumcajs, Czytaj temat od początku. Pisałęm na temat książki Clarke'a kilka postów wyżej...
to wspaniale jak tak pisałeś, ja dałem swoją opinię i podałem linka gdzie można sobie pobrać nutki.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum