Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 14:15 Problem... <czyszczenie>
Witam. Niedawno zakupiłem trąbkę "Yamaha YTR-4335GS" wszystko w porządku, ale na czarze mam takie 2 zacieki (podejrzewam ze jest to ślina), więc nie zwracałem na to uwagi, ale teraz chciałem to wyczyścić !!! nie chce zejść !!! ((próbowałem: szmatki suchej, mokrej, środka to czyszczenia trąbki z zewnątrz) i nic
Co z tym fantem zrobić??
Mój tata gra na alcie i powiedział, że jak to było już długo i nie zmywałem tego to już nic się nie da zrobić, ale ja myślę ze na pewno jest na to jakiś sposób więc zwróciłem się z prośbą do was
Czy ktoś miał już taki problem?
Z góry dziękuje i pozdrawiam !!!
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 22:07
Spróbuj jeszcze jednorazowymi szmatkami do mycia ekranu monitora. Ostatnio ekran miałem tak zaklejony, że ledwo widziałem pulpit i za pomocą tych szmatek wszystko pięknie zeszło
spróbuj taką oldskulową pieluchą tetrową (nie jednorazową)
jak nie będzie schodzić pośliń
ja z lenistwa czyszczę trąbkę 5 razy w roku i zawsze przed czyszczeniem cała jest w takich zaciekach i wygląda tragicznie
pół dnia schodzi ale jest jak nowa
Wysłany: Sob 21 Mar, 2009 14:35
spróbuje tymi szmatkami, ale muszę je kupić
A po za tym to co polecacie na czyszczenie trąbki zewnętrzne i wewnętrzne, wycior mam chodzi o płyn (słyszałem ze najlepsze są z YAMAHY ??)
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Witam wszystkich. W temacie czyszczenia trąbki polecam ten filmik. Niestety po angielsku ale nawet jak ktoś nie zna tego języka to powinien zrozumieć o co chodzi http://www.youtube.com/watch?v=681ENFKO5ek
Instrument/y: yamaha ytr-4335 G
Ustnik/i: yamaha 11b4
Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009 10:04
siema zgaju nie czysc tak cylindrow ten koles zrobil blad nie czysci sie cylindrow bezposrednio wyciorem mozna cos przez przypadek tam porysowac czy uszkodzic wycior owinac szmatka dookola i wtedy pozdro
siema zgaju nie czysc tak cylindrow ten koles zrobil blad nie czysci sie cylindrow bezposrednio wyciorem mozna cos przez przypadek tam porysowac czy uszkodzic wycior owinac szmatka dookola i wtedy pozdro
Ten "koleś" to jeden z zarządu związku rzemieślników i serwisów naprawczych instrumentów dętych w USA więc raczej wie co robi. Ja już ponad 10 lat czyszczę trąbki w ten sposób i nigdy nie miałem problemów. Poza tym wyraźnie mówi on na tym filmie instruktażowym, że wycior będzie potrzebny do tłoków tylko jeżeli coś się tam znajduje. Wiadomo, że czyści się instrument delikatnie.
Pozdrawiam i powodzenia.
Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, Vincent Bach 3C
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009 20:10
Kiedyś rozmawiałem z serwisantem instrumentów dętych, i stwierdził żeby wnętrze cylinderków czyścić patyczkiem drewnianym owiniętym szmatką i nie inaczej, ale skoro tak mówisz
Instrument/y: Yamaha YTR 2320S
Ustnik/i: GEWA CUP 3C
Wysłany: Nie 17 Lip, 2011 09:50
eliasztp napisał/a:
Spróbuj jeszcze jednorazowymi szmatkami do mycia ekranu monitora. Ostatnio ekran miałem tak zaklejony, że ledwo widziałem pulpit i za pomocą tych szmatek wszystko pięknie zeszło
Chciałem dowiedzieć się czy może to być taki zestaw : http://allegro.pl/zestaw-...1710545416.html i czy przy regularnym czyszczeniu nie zaszkodziło by to lakierowi. Moja trąba ma już swoje lata (ok. 30 lat) i chcę odzyskać jej dawny blask. Jeżeli nie to co polecacie na połysk ? Powodzenia i sukcesów
Kurcze jakie kombinacje.
Radek103, http://www.trumpeters.pl/...ighlight=#40300
Tu napisałem czym czyszczę trąbkę, preparaty Yamahy moim zdaniem bardzo dobrze spełniają swoją rolę.
Przeszukaj forum, wpisz jaką masz powierzchnię i powinieneś znaleźć preparaty.
Jeżeli będziesz trąbkę czyścił po każdym użyciu bądź raz w tygodniu powinna dotrwać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum