Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Problem... prosze o pomoc
Przemysławek 
Przemo

Instrument/y: yamaha YTR1335 , YTR2335
Ustnik/i: Yamaha 11B4, 14C4 Gp

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 19:28   Problem... prosze o pomoc

Witam. mam pewien problem. Otóż grając dźwięki f2, fis2, g2, gis2 i w górę nie kiedy zdaje się że w trąbce się coś blokuje jak by coś się przytykało. ciężko się gra te dźwięki po prostu nie kiedy. w dolnej skali mi sie to nie zdaża. czyściłem trąbkę wyciorami itp. nie wiem co to może być. prosze o porady :]

p.s. szukałem podobnego tematu tu na forum ale chyba nie ma takiego więc zakładam nowy :D

--FlaNGuS-- 

Instrument/y: Yamaha YTR 4335g
Ustnik/i: Yamaha Japan 11B4/Vincent Bach 3C

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 20:47   

Możliwe że to nie w trąbce coś się blokuje. Od kiedy występuje problem? Jaką masz trąbkę?

Jaśniej proszę :]

Ogólnie może być to powód zbyt krótkiego ćwiczenia ( sam na sobie to zobaczyłem ), możliwe jest również że się przegrałeś.

Kiedy się dowiem od kiedy i czy zawsze tak masz postaram się więcej napisać.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 22:24   

Przemysławek, jeśli gra się Tobie te dźwięki ciężko po prostu niekiedy to myślę, że masz zmęczone usta i na siłę próbujesz zdobyć górne dźwięki gdy buzia już nie chce pracować swobodnie. Możesz nie czuć zmęczenia ale usta mogą być po prostu zgrane - wtedy nie wibrują jak należy. Moja propozycja jest taka: jeśli poczujesz takie uczucie to pograj sobie troszkę w średnicy i dole skali starając się rozluźniać i nie spinać. Odłóż instrument do następnego dnia. W ogóle czasem bardzo pomaga dzień przerwy - usta odpoczną i nabiorą sił do pracy. Także pomimo chęci ćwiczenia i grania - przerwa jest niekiedy potrzebna :) Tak jak u sportowców :)

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 23:19   

Moim zdaniem Twoje gardło się zamyka i automatycznie mniej powietrza idzie (granie siłowe), co prowadzi do uczucia zatkanej trąby. :)

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 07:31   

Czasami jak ktoś ma za mały ustnik to się może tak przytykać. A 11B4 do dużych nie należy, spróbuj pożyczyć od kogoś większy ustnik, może będzie lepiej. :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 09:19   

Devil_inside, bardzo trafnie zasugerował zmianę ustnika. Faktycznie ten aspekt może być kluczowy w tym problemie. Gdybyś chciał pozostać w ustnikach Yamaha to szukaj następujących rozmiarów: 14B4 (odp. Bach 3C) lub 16C4 (odp. Bach 1 1/2C). Jeśli interesowałyby Cie ustniki Bacha to tak jak wspomniałem 3C i 1 1/2C - 1 1/2C jest większy - myślę, że to już wiesz.
Zatem pożycz sobie, pograj i zadecyduj. W razie zdecydowania odsyłam na tę aukcję naszego forumowicza:
http://allegro.pl/ustnik-...1402960586.html

Przemysławek 
Przemo

Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 09:24   

Dziękuje za wszystkie porady. spróbuje coś z tym zrobić. macie racje możę zmiana ustnika pomoże. poprubuje. --FlaNGuS-- gram na yamaha ytr1335.. a ten problem zdarza mi się od ok 4 tygodni. pozdrawiam :)

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 10:42   

To jest wina zatkanego gardła.
Ja cały czas grałem na zaciśniętym gardle i też miałem te problemy tylko że dźwięki były czyste. Teraz brzmią bo na tym ciśnieniu swobodnie podskakuje ładne c3. Niestety teraz byłem 4 dni bez trąbki i nie wiem czy nie oduczyłem się tego. Wspaniale się grało....

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Przemysławek 
Przemo

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:10   

Dzięki wszystkim za pomoc. Jak się okazało to wina warg :D . zrobiłem 2 dni przerwy i wszystko ok . teraz mi się gra cudownie i bez tego uczucia "zatkanej" trąby ha. zmieniam też ustnik na większy. 11b4 to jednak za mały dla mnie.

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:13   

Przemysławek napisał/a:
zmieniam też ustnik na większy. 11b4 to jednak za mały dla mnie.

jeśli można wiedzieć to na jaki ? z góry dzięki za odp. :)

Przemysławek 
Przemo

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:20   

Rumcajs, myślę nad Yamaha 14C4 GP. Chociaż musze na nim chwile pograć żeby wiedzieć czy będzie pasował

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:56   

Przemysławek, bierzesz tylko pod uwagę ustniki yamahy? Jest mnóstwo innych firm, sądząc po wypowiedziach z forum lepszych niż Yamaha (rozchodzi mi się o ustniki), takich jak V. Bach, Schilke, Marcinkiewicz, Stomvi, Denis Wick, Laskey, Monette to firmy które mają ogromną paletę wyboru, megatony, pozłacane, wszelakie głębokości i rozmiary, od wielkiego, głębokiego, symfonicznego ustnika do płytkich leadów. Jeżeli chcesz zmieniać ustnik to jest w czym poprzebierać, osobiście mi rant Yamahy nie pasował, choć na serii GP nigdy nie grałem. Może akurat Tobie Yamaha pasuje, tego nie wiem, ale popróbuj innych a nóż będziesz mile zaskoczony np. rantem Denis Wicka ;)

Pozdro!

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 20:14   

Przemysławek , czyli na testy masz tylko jeden ustnik ? Warto by było popróbować na więcej ^^^tak jak pisze zgaju, a może akurat będzie Ci się na nim dobrze grało, kto wie ?? :) Jak popróbujesz to koniecznie zdaj nam relacje. Pozdrawiam

Przemysławek 
Przemo

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 09:17   

zgaju, masz rację powinienem popróbować innych. Na Denis Wicku grałem, chociaż przyznam że nie bardzo mi spasował. jakoś mi nie leży ten ustnik :( no ale słuszna uwaga pogram też na innych jeśli będzie możliwość :D

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 18:56   

Mam jeszcze małą sugestię: jak będziesz próbował ustniki to nie patrz na producenta tylko wkładaj do trąbki i graj po czym dopiero sprawdź jaki to ustnik. W ten sposób unikniesz świadomego sugerowania się marką. To dobra metoda :)

Michał M. Muzyk 

Instrument/y: trąbka YAMAHA 2
Ustnik/i: 3 C

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 09:28   

wg. mnie to nie tylko wina zmęczenia czy za małego ustnika - przyczyną może również być złe rozegranie się, ja też nie potrafię grać wysokich dźwięków i powietrze się blokuje, gdy nie rozegram się dobrze conajmniej 10 - 15 minut. Polecam granie wysokich dźwięków na samym ustniku!
Pozdrawiam :trumpet:

Luis Amstrong

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 17:14   

Co do wysokich dźwięków na ustniku to z umiarem, nie na siłę. Jak już będziesz grał to trzymaj ustnik w lewej ręce, kciukiem i palcem serdecznym. Są to najsłabsze palce, dlatego nie będziesz dociskał :)

Przemysławek 
Przemo

Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 11:11   

A więc wracam do tego tematu. miałem zdać relacje :D na tym ustniku co kupiłem (Yamaha 14C4 Gp) gra mi sie o wiele lepiej niż na tym poprzednim. trafiłem po prostu. lecz dużo ryzykowałem gdyż za bardzo nie było by możliwości zwrócenia, bo zamawiałem ten ustnik w sklepie i oni mi go sprowadzali. No ale udało mi się i ustnik idealnie pasuje, wygodny rant. Wszystkie dźwięki palą. skala mi się powiększyła, jestem zadowolony. A co najważniejsze już nie ma tego uczucia "zatkanej" trąbki. I dzięki wam za pomoc. Pozdrawiam :D

Odpowiedz do tematu