Instrument/y: yamaha YTR1335 , YTR2335
Ustnik/i: Yamaha 11B4, 14C4 Gp
Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 19:28 Problem... prosze o pomoc
Witam. mam pewien problem. Otóż grając dźwięki f2, fis2, g2, gis2 i w górę nie kiedy zdaje się że w trąbce się coś blokuje jak by coś się przytykało. ciężko się gra te dźwięki po prostu nie kiedy. w dolnej skali mi sie to nie zdaża. czyściłem trąbkę wyciorami itp. nie wiem co to może być. prosze o porady
p.s. szukałem podobnego tematu tu na forum ale chyba nie ma takiego więc zakładam nowy
Przemysławek, jeśli gra się Tobie te dźwięki ciężko po prostu niekiedy to myślę, że masz zmęczone usta i na siłę próbujesz zdobyć górne dźwięki gdy buzia już nie chce pracować swobodnie. Możesz nie czuć zmęczenia ale usta mogą być po prostu zgrane - wtedy nie wibrują jak należy. Moja propozycja jest taka: jeśli poczujesz takie uczucie to pograj sobie troszkę w średnicy i dole skali starając się rozluźniać i nie spinać. Odłóż instrument do następnego dnia. W ogóle czasem bardzo pomaga dzień przerwy - usta odpoczną i nabiorą sił do pracy. Także pomimo chęci ćwiczenia i grania - przerwa jest niekiedy potrzebna Tak jak u sportowców
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 07:31
Czasami jak ktoś ma za mały ustnik to się może tak przytykać. A 11B4 do dużych nie należy, spróbuj pożyczyć od kogoś większy ustnik, może będzie lepiej.
Devil_inside, bardzo trafnie zasugerował zmianę ustnika. Faktycznie ten aspekt może być kluczowy w tym problemie. Gdybyś chciał pozostać w ustnikach Yamaha to szukaj następujących rozmiarów: 14B4 (odp. Bach 3C) lub 16C4 (odp. Bach 1 1/2C). Jeśli interesowałyby Cie ustniki Bacha to tak jak wspomniałem 3C i 1 1/2C - 1 1/2C jest większy - myślę, że to już wiesz.
Zatem pożycz sobie, pograj i zadecyduj. W razie zdecydowania odsyłam na tę aukcję naszego forumowicza:
http://allegro.pl/ustnik-...1402960586.html
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 09:24
Dziękuje za wszystkie porady. spróbuje coś z tym zrobić. macie racje możę zmiana ustnika pomoże. poprubuje. --FlaNGuS-- gram na yamaha ytr1335.. a ten problem zdarza mi się od ok 4 tygodni. pozdrawiam
To jest wina zatkanego gardła.
Ja cały czas grałem na zaciśniętym gardle i też miałem te problemy tylko że dźwięki były czyste. Teraz brzmią bo na tym ciśnieniu swobodnie podskakuje ładne c3. Niestety teraz byłem 4 dni bez trąbki i nie wiem czy nie oduczyłem się tego. Wspaniale się grało....
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:10
Dzięki wszystkim za pomoc. Jak się okazało to wina warg . zrobiłem 2 dni przerwy i wszystko ok . teraz mi się gra cudownie i bez tego uczucia "zatkanej" trąby ha. zmieniam też ustnik na większy. 11b4 to jednak za mały dla mnie.
zmieniam też ustnik na większy. 11b4 to jednak za mały dla mnie.
jeśli można wiedzieć to na jaki ? z góry dzięki za odp.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 19:56
Przemysławek, bierzesz tylko pod uwagę ustniki yamahy? Jest mnóstwo innych firm, sądząc po wypowiedziach z forum lepszych niż Yamaha (rozchodzi mi się o ustniki), takich jak V. Bach, Schilke, Marcinkiewicz, Stomvi, Denis Wick, Laskey, Monette to firmy które mają ogromną paletę wyboru, megatony, pozłacane, wszelakie głębokości i rozmiary, od wielkiego, głębokiego, symfonicznego ustnika do płytkich leadów. Jeżeli chcesz zmieniać ustnik to jest w czym poprzebierać, osobiście mi rant Yamahy nie pasował, choć na serii GP nigdy nie grałem. Może akurat Tobie Yamaha pasuje, tego nie wiem, ale popróbuj innych a nóż będziesz mile zaskoczony np. rantem Denis Wicka
Pozdro!
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Przemysławek , czyli na testy masz tylko jeden ustnik ? Warto by było popróbować na więcej ^^^tak jak pisze zgaju, a może akurat będzie Ci się na nim dobrze grało, kto wie ?? Jak popróbujesz to koniecznie zdaj nam relacje. Pozdrawiam
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 09:17
zgaju, masz rację powinienem popróbować innych. Na Denis Wicku grałem, chociaż przyznam że nie bardzo mi spasował. jakoś mi nie leży ten ustnik no ale słuszna uwaga pogram też na innych jeśli będzie możliwość
Mam jeszcze małą sugestię: jak będziesz próbował ustniki to nie patrz na producenta tylko wkładaj do trąbki i graj po czym dopiero sprawdź jaki to ustnik. W ten sposób unikniesz świadomego sugerowania się marką. To dobra metoda
wg. mnie to nie tylko wina zmęczenia czy za małego ustnika - przyczyną może również być złe rozegranie się, ja też nie potrafię grać wysokich dźwięków i powietrze się blokuje, gdy nie rozegram się dobrze conajmniej 10 - 15 minut. Polecam granie wysokich dźwięków na samym ustniku!
Pozdrawiam
_________________ Życie jest jak trąbka w orkiestrze jazzowej. Jeśli nic w nią nie tchniesz, nic z niej nie wyleci.
Co do wysokich dźwięków na ustniku to z umiarem, nie na siłę. Jak już będziesz grał to trzymaj ustnik w lewej ręce, kciukiem i palcem serdecznym. Są to najsłabsze palce, dlatego nie będziesz dociskał
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 11:11
A więc wracam do tego tematu. miałem zdać relacje na tym ustniku co kupiłem (Yamaha 14C4 Gp) gra mi sie o wiele lepiej niż na tym poprzednim. trafiłem po prostu. lecz dużo ryzykowałem gdyż za bardzo nie było by możliwości zwrócenia, bo zamawiałem ten ustnik w sklepie i oni mi go sprowadzali. No ale udało mi się i ustnik idealnie pasuje, wygodny rant. Wszystkie dźwięki palą. skala mi się powiększyła, jestem zadowolony. A co najważniejsze już nie ma tego uczucia "zatkanej" trąbki. I dzięki wam za pomoc. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum