Instrument/y: Prelude by Bach
Ustnik/i: bach 1 1/4c
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 14:16 problem tłoki
Witam wszystkich!
Mianowicie chodzi mi o problem z tłokami przed gra wyczyscze przesmaruje i gram. w trakcie gry tłoki podchodza strasznie woda i ciezko odbijaja Moze wiecie jak temu zaradzic?:
Instrument/y: Pless Kuhnl & Hoyer
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 5c
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 15:31
Mam ten sam problem, próbowałem wielu sposobów i niestety u mnie żaden nie pomógł... Moj Flug nie był dawno uzywany i pewnie dlatego teraz Ciezko mu odbijają tłoczki ...
lavsenn, a czyściłeś trąbkę w środku ?? Proponuję przemyć ją wlewając w rurkę ustnikową letnią wodę, w której wcześniej rozpuścisz szare mydło - wszędzie dostępne. Być może osad z trąbki podczas grania wędruje ze śliną dostając się do tłoków i w ten sposób może zaburzać ich pracę. Następnie przepłucz zimną wodą i miękką szmatką wytrzyj tłoki po czym nasmaruj i sprawdź jak pracują. Nie jestem pewien czy to pomoże ale w 99% sądzę, że tak.
Co do pracy tłoków zaopatrz się w oliwkę marki Hetman - jeśli masz nową trąbkę to lubrykant 1, jeśli troszkę już grana lubrykant 2. Różnią się gęstością. Doskonale smarują tłoki. Sam się całkiem niedawno o tym przekonałem.
Mam nadzieję, że kąpiel trąbki przyniesie oczekiwany skutek.
P.S.
Podczas grania zwróć także uwagę aby przyciskać tłoki opuszkami palców od góry, a nie środkami palców jak można u wielu zauważyć. Wtedy siła docisku działa na tłok dokładnie od góry dzięki czemu nie wyciera się on czy też nie przyciera po bokach. Wtedy tłoki pracują dużo lepiej. Gdy przyciskasz tłok środkiem palców wtedy inaczej rozkłada się siła i - moim skromnym zdaniem - tłoki się szybciej "zużywają" i w nieprawidłowy sposób eksploatują. Warte przemyślenia
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Sob 27 Sie, 2011 09:37
ja swego czasu mialem ten sam problem.. niestety nie do konca z mojej winy,bo przy wyborze olejku do trabki Pan sprzedawac ktory ni´by sie znal polecil mi hetmmana ale o numerze 2 mimo ze moj Flügehorn ma dopiero 2 lata i wtedy zaczely sie problemy tak jak pisza koledzy u gory, ale po czasie zmienilem olejek na ten sam ale o numerze 1 do nowych instrumentow i teraz nie ma zadnego problemu, jak kiedys musialem smarowac za kazdym razem przed graniem tak teraz smaruje bardzo zadko a tloki chodza bardzo plynnie:)
polecam oprocz czyszczenia trabki, rowniez dobrac odpowiedni olejek
_________________ trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011 08:44
Problemem może być też coś innego. Na odbijanie tłoków mają wpływ trzy elementy:
- czystość zaworów i ich nasmarowanie (o czym pisaliście wcześniej);
- stan sprężynki (może jest zbyt wyrobiona i nie daje rady);
- stan filcowej podkładki pod grzybkiem - jeśli jest za ciasna, powoduje dodatkowe opory i może powodować nie odbijanie tłoka.
Proponuję zacząć od opcji nr 3 - filc. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu tłoków instrumentu skręć je i wpuść po kilka kropli oliwki od góry do zakręconego zaworu - po pionowym "popychaczu". Możesz wlać tam nawet dość dużo oliwki, całość zostanie wchłonięta przez filc.
Jeśli problem ustąpi całkowicie - no to sprawa załatwiona. I przy smarowaniu trąbki nie zapominaj wpuścić kilka kropli na filc. Jeśli pomoże ale na krótko - musisz zdemontować tą podkładkę filcową (wykręcając grzybek zaworu), następnie weź ostre nożyczki o wąskim końcu, włóż do dziurki w filcu i obróć kilka - kilkanaście razy w ten sposób, aby ostrze nieco powiększyło dziurkę. To samo powtórz po obróceniu filcu.
Jeśli nie pomoże - proponuję serwis, bo albo sprężynka albo sam tłoczek.
Grzegorz_N, całkiem niedawno miałem trąbkę w remoncie i wtrące coś co usłyszałem przypadkiem w serwisie apropo filców, o których piszesz - filc ten powinien być raczej suchy, nie nasączony oliwką, a podczas kąpania trąbki należy wręcz go ściągnąć. Nasączenie filcu wodą czy oliwką powoduje po pewnym czasie jego twardnienie czego przyczyną jest utrata jego właściwości wygłuszających i mamy efekt trzaskających tłoków.
Stawiałbym na brudny instrument od środka bo skoro po nasmarowaniu wszystko działa, a podczas gry się tnie ?? Masz też rację, że kolega może sprawdzić sprężynki. Tylko, że się nie oddzywa i nie wiemy czy jest progres w sprawie
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011 09:25
Damianie, zdaję sobie sprawę że filc po jakimś czasie szlag trafia, ale szczerze mówiąc wymiana tych filców kosztuje grosze (ostatnio w serwisie zapłaciłem 5 zł. za 2 komplety po 3 szt.) ale efekt jest murowany. Ale jeśli nie nasączać oliwką, to zawsze można nieco poszerzyć tak jak pisałem poprzednio.
A odnośnie sprężyn to trzeba pamiętać, że wymienić należy cały komplet a nie pojedyńczą sprężynkę.
Instrument/y: SCHAGERL LAS VEGAS
Ustnik/i: MegatoneSchilke17+Bach1-1/4C;16C4GP;MarcinB5
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011 11:06
proponuję sprawdzić czy przypadkiem plastik nie ociera się o ścianki wewnętrzne cylinderka - chodzi mi o ten plastik co jest w tłoczku pod sprężynką - u mnie w jednym tłoczku wystawał bardziej niż w pozostałych dwóch i ocierał o ściankę, zacierając się powodował, że tłoczek wolniej obijał.
wymieniłem również niedawno sprężynki, bo tłoczki nie chodziły jak bym chciał - pomogło, teraz odbijają aż miło
Instrument/y: Bach Omega, Prelude by Bach Tr-700
Ustnik/i: Vincent Bach 3C
Wysłany: Sro 31 Sie, 2011 12:25
Miałem Prelude'a by Bach i przez kilka lat męczyłem się z tym samym problemem. Nauczyciel w końcu polecił mi umyć trąbkę, tłoki posmarować wazeliną (tylko bez przesady) i wtedy polać oliwką. Problem zniknął.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum