Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Problem
MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 18:45   Problem

Witam. Otóż mam taki problem ze grając wysoko powiedzmy sobie od B2 w górę pojawia mi się poduszka z powietrza nad górną wargą wiem że tak nie wolno grać ze tam powietrze się nie może dostać ale czy wie ktoś jak to zniwelować??

romanhunter 
Kierownik

Instrument/y: Pless Kuhnl & Hoyer
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 5c

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 19:04   

Myśl o tym, że tego powietrza nie powinno tam byc, pilnuj sie sie przy każdym graniu, ja na ten przyklad nigdy nie mialem takiego problemu z powietrzem, wypychanie polikow, czy własnie gorna warge. Pilnuj siea bd ok ;D

to18mek 
to13mek

Instrument/y: every pley t-331
Ustnik/i: 7c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 19:20   

Mi się robił pod dolną...Spróbuj zrobić "dziubek" lub staraj się wymawiać lieterkę 'U''..Powinno pomóc

to18mek

Patryk2244 

Instrument/y: Getzen Eterna 700
Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 19:34   

Ćwicz przed lustrem i myśl o tym. Dobrze że wiesz że nie wolno tak grać . Teraz teorię musisz na praktykę przełożyć.

thomas 

Instrument/y: weltklang
Ustnik/i: corp 3c

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 21:17   

a czy to ci przeszkadza w grze? ksiazka owszem mówi ze tak niewolno i inne takie "bzdety'' ale jak dobrze ci sie gra to po co kombinować, sam nieraz tak samo zrobie jak ty, ale niezwracam na to uwagi... poprostu gram :trumpet:

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 07:07   

MatCaj, powietrze może ci uciekać pod wargę jeżeli nie do końca pilnujesz wylotu powietrza przez usta. Jak grasz wysoko staraj się żeby powietrze nie leciało gdzie chce tylko tam gdzie ty chcesz. Postaraj się bardziej świadomie nim kierować, dmuchaj prosto na szczelinę i to tak aby powietrze wylatywało prosto lub w minimalnie wznoszącym się kierunku.

To jest jedna sprawa. Druga to problem związany z mięśniami ust. Poćwicz je trochę bo gdy masz słabe mięśnie to też mogą się dziać takie rzeczy. Polecam ćwiczenia z ołówkiem oraz długie dźwięki.

Po trzecie. Powietrze może wciskać się pod wargę gdy za bardzo zaciskasz usta. Postaraj się żeby szczelina była wąska, ale nie aż tak mocno zaciśnięta żeby nie miało jak uciekać. Trudno jest na odległość zdiagnozować przyczynę twojego problemu, ale myślę że chyba jedno z podanych wyjść powinno pomóc.

Po czwarte. Proponuję przypomnieć sobie punkt 7 regulaminu forum. Po to jest ten regulamin żeby było czytelniej na forum, niestety coraz więcej jest tu tematów o tego typu tytułach - problem, pomocy, trąbka, dźwięki, itp.

Pozdrawiam

Quamian 

Instrument/y: Trąbka
Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 12:49   

Mam taki sam problem gdy gram np. a2 h2 ale zacząłem to ćwiczenie z ołówkiem ciekawe jakie będą skutki :)

Odpowiedz do tematu