Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011 18:46 Problem z AVE MARIA
Witam was mam taki problem ot urz dostałem od organisty AVE MARIA CACCACINI i chce żebym z nim jak będzie komunia zagrał to na organy i trąbkę. No niestety stroju organów się nie da obniżyć gdyż są to 60 głosowe organy piszczałkowe : http://www.organy.art.pl/...p?instr_id=1046 .A ja mam trąbkę w stroju Bb i jak zrobić byśmy stroili ze sobą w razie czego mogę przesłać te nuty jakie dostałem od niego.
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011 19:30
tonacja głosu solowego ma tak samo rozmieszczone bemole jak akompaniament tylko w kluczu basowym na samym dole ma je niżej ale w kluczu wiolinowym są tak samo głos i akompoaniament
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011 19:35
czyli o jeden cały ton każdy dzwięk. pierwszy dźwięk ja mam (a) ale na pięcio lini jest bemol czyli mam (as) i jak go podniosę o cały ton w górę to bendę miał hes czy dobrze mówię ALE na trzeciej Lini też mam bemola
Instrument/y: Schagerl Apollo, Flugelhorn no name
Ustnik/i: Laskey 70C, Schilke 15B gold, Schilke 14F4
Pomógł: 21 razy Wiek: 21 Posty: 204 Skąd: Jawiszowice/Oświęcim
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011 19:38
Tak, o cały ton w górę. Nie ma dźwięku hes teoretycznie. Jest to dźwięk B.
B po ptrzetransponowaniu = C
Es po ptrzetransponowaniu = F
As po ptrzetransponowaniu = B
Des po ptrzetransponowaniu = Es
wiktor7, w sprawie transponowania utworów na trąbkę nie ma wielkiej filozofii. Wpierw musisz wiedzieć z jaką trąbką masz do czynienia. Najczęściej większość gra na trąbkach (kornetach, flugelhornach) w stroju B. Oznacza to tyle, że chcąc przetransponować dzieło i aby zagrać z organami transponujemy całość utworu o sekundę wielką w górę (jak słusznie zauważono). Sekunda wielka to interwał zawierający dwa półtony. Podam kilka przykładów:
B - C
D - E
FIS - GIS
AS - B
i tak analogicznie. Jak organista lub też pianista ma tonację F-dur to na trąbce B będzie analogicznie tonacja o sekunde wielką wyższa czyli G-dur.
Inaczej rzecz ma się jak trębacz dysponuje instrumentem w stroju C - wówczas transponować nie musi tylko może grać bezpośrednio z nutek organowych prymkę.
Istnieją jeszcze trąbki w strojach D, Es, F, G, i A. W tych przypadkach trzeba transponować w dół ale ta wiedza myślę, że większości nie będzie potrzebna biorąc pod uwagę powszechność trąbki w stroju B
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum