Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Czw 14 Sie, 2008 15:01
Piotr_Trumpet napisał/a:
niemoge zagrać prawidłowego sytmu
no to polecam wystukiwać rytm ręką w wolnym tempie. czasami pomagają kreski pisane na nutach nad pełną wartością.a poza tym to trening, trening i jeszcze raz trening.EarMaster, którego poleca Arthur88 może pomóc.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Czw 14 Sie, 2008 17:25
przestrzenny, my nie mowimy teraz o problemach milesa, tylko normalnego, przeciętnego polskiego trębacza, który musi się nauczyć odczytywać wartości rytmiczne. Nie jest jazzmanem, więc raczej jak narazie nie potrzebuje "czucia". Ma po prostu grać. Rozumiem cię, sam czasem lecę "na czujca", ale na początek niech zacznie rozrózniac wartości rytmiczne, bo bez tego nic nie ruszy. Najlepszym sposobem jest po prostu granie z metronomem... i ten EarMaster tez wydaje się być dobrym "treningiem" jesli chodzi o "słuch muzyczny", po prezentacji, którą obejrzałem, sam zastanawiam się nad zabraniem się za to zawsze się przyda
Ja bym proponował grać z podkładami muzycznymi. A tak w ogóle to metronom nie jest dobrym pomysłem jeśli nie odnajduje się w tych nutach. Granie z metronomem jest dobre jak się już gra kawałek i wtedy dopiero można regulować tempo. Z resztą w tym przypadku trzeba się skupić na tym by zagrać tylko dany takt, jeśli są problemy z wyliczeniem trzeba zagrać tak nuty by w takcie się mieściły, dlatego granie z podkładami gdzie jest linia basu, pianina bardziej sprawę ułatwia niż metronom, w którym nie ma pomocy wynikającej z połączenia rytmu z nutami , metronom to tylko pomoc w utrzymaniu rytmu.
Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C
Wysłany: Sob 16 Sie, 2008 10:43
Ja miałem taki problem jeśli grałem trąbkę, koledzy kornet i myślałem że z nim coś nie tak a ja fałszowałem jak nie wiem co, prosiłem kapelmistrza żebym grał trąbkę wraz z kolegą ja II głos a on I, potem wszystko ładnie wychodziło, uczyłem się słuchać i potem grałem już sam wszystko co trzeba, teraz mogę zagrać nuty na trąbkę bez problemu w I głosie bez niczyjej pomocy, słuchając melodii i perkusji no i z tego co pamiętam właśnie liczenie było moim największym minusem, a szczególnie pauz
Wysłany: Nie 17 Sie, 2008 11:04
Jeżeli wasza nauka liczenia polega na tym że jak nie potraficie wyliczyć to zapamiętujecie gdzieś usłyszaną melodie i wtedy ją gracie to sorry panowie ale wasze liczenie będzie takie samo jak było wcześniej. Rytm to klaskanie i stukanie wartosci w czasie a nie słuchanie melodii. Powoli w wolnym tempie, odłożyć instrument i próbować wystukiwać rytm. I tak za każdym razem. Z czasem będzie coraz lepiej
damalu: w wypowiedziach na forum proszę o unikanie wyrażeń powszechnie uznawanych za wulgarne.
jak mówiłem wcześniej, tragizm dzisiejszego profesjonalizmu w muzyce rzadko kto dostrzega, Miles Davis na szczęście miał ten problem że dostrzegał. Problemy wielkich muzyków jak się dostrzega i stara rozumieć , myślę że stanowi dobre doświadczenie i wtajemniczenie .
to jest proste , wywijają świetnie technicznie,a w rzeczywistości nie są tym i nie umieją grać. Takie wyuczone zawodowe podejście z brakiem tego czegoś jest totalnie tragiczne.
heh czlowiek ma problem z rytmem a wy tu z jazzem wyjezdzacie:)
Wez sobie metronom, ustaw wolne tempo i spiewaj sobie te wartosci. Pozniej wez trabke. Jak poczujesz sie swobodnie w wolnych tempach graj w docelowych. Czesto siegaj po nuty, ktorych nie znasz. Poszukaj w necie tabele wartosci rytmicznych albo sciagnij sobie program ear master (jest tam funkcja czytania rytmu)
Instrument/y: Bach New York
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008 22:58
Moim zdaniem najbardziej trafna odpowiedź na nurtujące Kolegę pytanie.To właśnie na tym polega-dużo nowych nut,etiud itd.w codziennym ćwiczeniu i to powinno pomóc...mnie pomogło..
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 05:43
przestrzenny.
Cytat:
jeśli więcej ludzi jest i czyta nuty i tylko polega na nutach to z góry utwór wyjdzie tragicznie, chyba że jest to jakaś bardzo profesjonalna grupa, wtedy wyjdzie jeszcze bardziej tragicznie niestety, aczkolwiek niewielu ten tragizm ostatnio wyczuwa
wieź mi ze z takimi muzykami którzy maja takie podejście i dają takie rady jak ty to nie chciałbym mieć w życiu do czynienia, mam nadzieje ze twoje rady mało kto posłucha, bo chyba sam nie wiesz co piszesz albo nie słyszysz jak grasz. niestety ostatnio miałem do czynienia z kilkoma takimi muzykami którzy mówili podobnie jak ty, no i o mało włos cały utwór by stanął ale po chwili zostali odprawieni do domu. takie udziwnienia można stosować w jazie lub big bendach ale nie w orkiestrach gdzie przy niektórych utworach jest rzeczą ogromnie ważną zagranie wszystkiego bardzo dokładnie(wyliczenie pauz, wytrzymanie wartości itp.) dlatego nie dawaj takich beznadziejnych rad początkującym osobom które muszą opanować podstawy aby iść dalej.
Immortal4ever:Literówek co niemiara...Proponuję na nie czasem zwracać uwagę!
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 07:43
Rafael, Nawet w Jazzie i zespołach maści wszelkiej czasem należy się trzymać tego co w nutach. Prawda jest taka że każdy szanujący się muzyk nuty powinien znać...inaczej nie wiem czy zasługuje na takie miano... No i osoba znająca i dobrze czytająca nuty też ma dużo mniejsze problemy z liczeniem. Żeby dobrze czytać należy dużo grać...a ogranie robi swoje.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 12:54
Rafael napisał/a:
nie w orkiestrach gdzie przy niektórych utworach jest rzeczą ogromnie ważną zagranie wszystkiego bardzo dokładnie(wyliczenie pauz, wytrzymanie wartości itp.)
Niby tak, ale nuty to tylko 1/5 muzyki, jak nie mniej.
Wysłany: Sro 24 Wrz, 2008 06:20
niby tak, to daj komus ktro nie potrafi czytac nut ani wyliczyc, do zagrania nowy nieznany dla niego utowr i jestem ciekaw co z tym zrobi. tak jak juz kiedys pisalem czytanie nut i liczenie to jest podstawa, tak zwany prze niektorych alfabet muzyki, to tak jakbys zabieral sie do czytania i pisania a nie znal alfabetu. w pozniejszym czasie kiedy twoj poziom grania jest wysoki to pewne rzeczy przychodza intuicyjnie oczywiscie i nie trzeba niejiedy liczyc bo juz slyszysz muzyke rozponajsze poszczegolne takty itp. ale jesli nowicjusze nie zaczna od podstaw to gwarantuje im ze nie osiagna sukcesu a kto mysli inaczej to albo zapomnial jak sam kiedys zaczynal albo po prostu mysli ze potrafi dobrze grac.
pozdrawiam
miałem taki problem że nie potrafiłem nabijać nogą
co ciekawe grałem na perce
i trzaskałem z użyciem nóg różne skomplikowane rytmy
wybijałem serie 16tek przy tempach ok. 160 jedną nogą
i robiłem dużo trudnych rzeczy
ale jeśli miałem akcentować hihatem to on nigdy nie uderzałem nut jednakowej wartości
bo od razu rutynowo mimowolnie zaczynałem dopasowywać go nieregularnie do bitu i starałem się budować jak najbogatszy gruf i fajną synkopę
jak zacząłem grac na trąbce to pojawił się problem
nabijałem tak jak szły nuty a nie np co takt albo pół taktu
później na perce samo znikąd przyszło mi granie regularnych pulsów hihatem nogą
ale i tak zdarza mi się często złe granie wartości nut na trąbce i jakieś niejasności rytmiczne ;] w nabijaniu
chyba że słyszałem utwór i pamiętam jak leci
wtedy jest gitara
to się bierze ze złych nawyków
jak się siada do nut i nie idzie tupanie nogą to się klapie w ten dywan aż zacznie wychodzić
inaczej się nie da
a jak się to pominie (tak jak ja) to i tak trzeba będzie do tego wrócić
można sobie pomagać metronomem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum