Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 08:44
No chyba nie zawsze.
Ostatnio kupiłem sobie tłumik firmy Denis Wick - jest to Straight połączony z Cup. Sam straight wycisza dźwięk nie zmieniając jego barwy. Po założeniu dodatkowo "filiżanki" dźwięk jest na prawdę bardzo cichy. Zależy to oczywiście od ustawienia brzegu cup-a od krawędzi roztrąbu. Czym odległość ta jest większa, tym dźwięk jest głośniejszy.
I zauważyłem, że opory przy graniu z tłumikiem w dużej mierze zależą od ustnika na jakim gram. Jak zakładam ustnik z "małą dziurą" (borowaniem) który sam w sobie ogranicza strumień powietrza, praktycznie nie odczuwam oporów na tłumiku. Jeśli założę ustnik z dużą dziurą, który z definicji puszcza więcej powietrza, opory na tłumiku stają się wyczuwalne.
Instrument/y: U.S.A Getzen 300 Series
Ustnik/i: Vincent Bach 7c, A&S 5c
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 09:47
Grzegorz_N, Czy kupiłeś coś takiego http://www.thomann.de/pl/...be4777c764aca1b jak nie to podaj mi pełną nazwę albo link do aukcji właśnie się rozglądam nad tłumikiem do ćwiczeń w bloku, takiego cichego. Też mam z nimi problem..
_________________ ` Kocham, bo kocham.
Kocham, aby kochać ! `
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 10:16
Coś takiego:
http://www.thomann.de/pl/denis_wick_dw5531.htm
Ta "filiżanka" jest ruchoma i można ją ściągnąć (wtedy zostaje tylko ten czarny "trzpień" i masz tłumik typu Straight) oraz dowolnie ustawić od odległości skrajnie otwartej (jak pokazane na zdjęciu) do skrajnie zamkniętej (stedy czarny brzeg filiżanki styka się z krawędzią roztrąbu).
Musisz pamiętać, że jest cała seria tłumików bardzo mocno wyciszających (typu "Practice") do ćwiczeń - jak sama nazwa wskazuje. One wyciszają genialnie ale stwarzają dość duże opory przepływu powietrza.
Tłumik o którym pisałem (DW5531) jest więc kompromisem pomiędzy wyciszeniem instrumentu a brakiem oporów przy graniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum