Wysłany: Pon 23 Sie, 2010 19:09 Program grania na ślubie.
Witam!
Tak jak napisałem w temacie interesuje mnie pomoc w dobraniu planu gry na ślubie. Przejrzałem już kilka podobnych tematów, ale potrzebuję waszych spostrzeżeń odnośnie mojego "repertuaru" na tą okazję. Chcę żebyście powiedzieli mi, który utwór mogę zagrać w jakim momencie mszy.
Plan musi być ułożony z następujących utworów:
1. Ave Maria, Shubert
2. Ave Maria, Ciccini
3. Aria na strunie G, Bach
4. Marc-Antoine Charpentier, Te Deum
5. Marsz Weselny, Wagner
6. Intrada
Jeżeli znacie dodatkowo utwory, które mogę zagrać na tej okazji to proszę o podanie nut/tytułów.
Zauważyłem, że wielu forumowiczów gra na takich okazjach. Do was kieruję moje drugie pytanie. Czy na ślubach gracie z towarzyszeniem jakiś innych instrumentów (skrzypce, organy, pianino etc.)? Jeżeli tak to z jakimi?
Repertuar stricte weselny Napisałeś, że musi być ułożony z tych utworów ... niekoniecznie ale te utwory są bazą do oprawy muzycznej tego typu uroczystości. Z tego co napisałeś ja bym ułożył plan taki (zgodny z liturgiką mszy):
Wejście gości - Te Deum
Wejście młodej pary - Marsz weselny Wagnera
Ofiarowanie - Ave Maria Schubert
Przemienienie (podniesienie) Intrada
Komunia Święta - Aria na strunie G (lub zamiennie z Ave Marią)
Wyjście młodych z kościoła - Marsz weselny Mendelssohn'a
Tak by to wyglądało. Ave Maria Cacciniego jest piękne choć rzadko grywam na ślubach. Co ja mogę ewentualnie dodać: polecam Panis Angelicus Cesara Francka, Trumpet Tune lub Trumpet Voluntary zamiennie z Te Deum aby wciąż tego samego nie grać. To tak szybko przychodzi mi na myśl. Jest tego więcej oczywiście.
Co by dokończyć odp na pytania: jeśli gram to solo, na 2/3 trąbki lub kwintet, a ostatnio bardzo często trąbka + organy + sopran vocal + basbaryton vocal - ciekawy zestaw.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010 08:01
Jeżeli chcesz dokładniej zgłębić temat tego co wolno grać na ślubie w kościele, a czego nie to proponuję poczytać sobie ten temat http://www.trumpeters.pl/...-nie-vt2966.htm
Oczywiście jeżeli chce Ci się czytać...
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010 16:34
Ilość utworów zależy od przebiegu ceremonii poszczegolnych parafiach i od upodobań proboszcza, który nieraz zaznacza ( nie więcej niż 3 utwory instrumentalne pozostałe gra organista - dostosowanie poszczególnych pieśni do przepisów Liturgii. )
Co do gry solo.. moze i ma to swój urok, ale bardziej uroczyste będzie to z organami bądz kwinetem dętym.
Warto zapytac wiec naszego zleceniodawcy czy bedzie tam organista. Jezeli tak - poprosic o numer. Dzwonimy, przedstawiamy sprawe i wiemy wszystko. jezeli jest małokumaty, badz np nie czyta nut, albo po prostu sie mu nie chce wtedy w uzgodnieniu z panna mloda bierzemy akompaniatora ( oczywiscie za dodatkową opłatą )
Jezeli jednak organista jest OK, przesyłamy odpowiednio wczesniej repertuar który gramy, mozna tez umówić sie na probe.
Moja Wersja
Przed wejsciem Młodych : Te Deum, Trumpet Voluntary, Trumpet Voluntary (Stanley), Trumpet Tune,
Wejscie Młodych: Marsz Wagnera, badz któreś z powyższych.
Po tym przeważnie jest grana pieśn przez organiste, wiec moj utwór jest nieco krótszy.
Ofiarowanie : Modlitwa - Dancel. Potrzeba tu bardzo krótkiego utworu, czasem piesn gra też organista.
Komunia: Panis Angelicus, Ave Verum ( Nie nie ma tu Ave Maria - patrz przepisy liturgiczne )
Modlitwa młodych przed obrazem - czasem jest ten zwyczaj ze idą sie modlić przed obraz, badz po prostu siedzą chwilkę po wyjsciu ksiedza i słuchają AVE MARIA.
Marsz Mendelsonna na wyjscie. Gram razem z organami. To jest standardowa opcja, czasem ktoś chce cos " ekstra", badz ma swój zestaw pieśni, wszystko jest do załatwienia.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010 23:29
De-eR, pytanie, czy możesz wrzucić nutki tego "Panis Angelicus Cesara Francka", jak i rónież co za interade grasz?? możesz też nutki zapodać??
pozdrawiam i z góry wielkie dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum