Instrument/y: Trąbka, Flug, Piano, kubańskie instr. perk. Pomógł: 1 raz Posty: 37 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 24 Sie, 2011 18:08
Podstawowa w Polsce norma arkuszy papieru jest zgodna z międzynarodową normą ISO 216. Najbardziej znanym formatem tego rodzaju jest A4.
Taki też format jest domyślnym formatem większości domowych drukarek do komputerów.
Program powstał z myślą o "zwykłym pisaczu", który drukuje sobie nuty w domu.
Przez wszystkie lata pracy nad/z muzyką jeszcze nigdy nie miałem potrzeby drukowania nut (nawet partytur) w innym formacie;
większe kartki są niewygodne do przewracania, problematyczne w plenerze, nie pasują do standardowych pulpitów itd.
Mniejsze... kwestia gustu, ale ja mam wszystkie nuty w formacie A4 (nawet te, w których do zagrania mam 2 linijki).
Łatwiej się je znajduje, układa, trudniej je zgubić lub pomylić ze śmieciami.
Zdarzało mi się grać koncerty, w których miałem "puste" piosenki.
Mimo, że nie było nic do zagrania aranżer wydrukował kartkę z tytułem piosenki i napisem TACET (również w A4), ale to ma miejsce w aranżach piosenek amerykańskich aranżerów - w Polsce do tej pory nikt tego nie stosuje.
Podsumowując:
MuseScore oferuje pisanie i wydruk nut w formacie A4.
Ze względu na duże możliwości edycyjne programu, można zapisać nuty na kartce tak, żeby potem za pomocą nożyczek uzyskać wymagany format, ale to już jest zabawa w wycinanki.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011 19:27
MuseScore jest jednak bardziej uniwersalny.
W każdej chwili można wejść do opcji UKŁAD / USTAWIENIA STRONY i wybrać sobie dowolny format lub podać swój rozmiar w milimetrach. Program automatycznie przeformatuje kartkę do wymaganych rozmiarów.
Drugim etapem jest ustawienie tego samego formatu podczas drukowania - ale to zależy od drukarki jaką dysponujesz no i formatu w jakim chcesz drukować.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 12:24
ZIAREK, to jest dokładnie to o czym pisałem. Nie wiem jak na Mac-a, ale na PC jest wersja polskojęzyczna i tam wszystko ładnie jest opisane. Wejście do tej opcji - tak jak pisałem w poprzednim poście.
Instrument/y: Gitara klasyczna
Wysłany: Sro 22 Lut, 2012 22:59
Jeśli chodzi o programy do pisania nut, to polecam nowość na polskim rynku: darmowy edytor nut Capriccio . Program jest funkcjonalny, darmowy do użytku prywatnego i bardzo przyjemny w użytkowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum