Instrument/y: Kuhnl&Hoyer TOPLINE G
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 02:04 Proszę o pomoc (Trąbka C)
Gram na saksofonie około rok lecz palnuje przeżucić się na trąbke mam do wydanie 2.5 tys , szukam trąbki w stroju C ponieważ mój styl tego wymaga a transpozycja utrudnia mi tylko granie . Szukam trąbki z ciemnym jazzowym brzmieniem ( http://www.youtube.com/watch?v=cxT3CS80Xm8 mniej więcej takie) i tutaj pytanie co mi polecacie ? (już trochę poszperałem w necie i znalazłem parę rurek , podaje je poniżej) Najlepiej żeby owa rurka była nowa
YAMAHA YTR-2435
THOMANN TR 600M (Tania bo około 1 tys ale nie umiem nigdzie znaleźć próbek dźwięku do niej)
I jeszcze parę pytań.
Trochę poczytałem itp i zauważyłem że niektóre dźwięki w trąbce mają te same opalcowanie. Rozumiem że wydobywa się je inaczej przy odpowiednim ułożeniu języka, aparatu szczękowego itp czy jest to trudne?
Czy po dość długiej grze w trąbce zbiera się znaczna ilość "wody" jak w saksofonie i trzeba ją rozbierać i czyścić czy wystarczy że co jakiś czas jak gramy użyjemy klapki wodnej ? (oczywiste jest to że po skończonej grze czyścimy dokładnie instrument ale czy podczas gry coraz większa ilość wody będzie nam przeszkadzać i będziemy musieć rozłożyć instrument i dokładnie wyczyścić czy wystarczy tylko użycie klapki wodnej)
Thefreakylips, powiem tak. Powszechnie używanym instrumentem w Polsce jest trąbka w stroju B. I transpozycja tutaj nie ma nic do rzeczy bo przecież grając na saksofonie - czy to tenor czy alt cały czas grałeś z transpozycją gdyż są to instrumenty transponujące i jakiegoś wielkiego problemu z tym nie miałeś - domyślam się.
Dlaczego Twój styl może wymagać trąbki C w związku z transpozycją ? Grając w jakimkolwiek zespole wiadome jest, że trąbka B gra wszystko o sekundę wielką wyżej i tutaj problemu nie ma. Pograsz troszkę i się przyzwyczaisz. Ponadto kupując trąbkę in C, będziesz chciał pograć z jakimiś orkiestrami dętymi, w których nuty in C bardzo rzadko goszczą i będzie problem.
Trąbka w stroju C nie wymaga transpozycji i może będzie troszkę łatwiej pograć cosik z organami, fortepianem itd.
Musisz wiedzieć, że im wyższy strój trąbki tym przeważnie instrumenty brzmią jaśniej stąd znaleźć C trąbkę z ciemnym jazzowym brzmieniem jest dla mnie dość osobliwym zagadnieniem. Choć być może takowe się znajdą. Odpowiadając na Twoje poszukiwania trąbki C podam link do używanego sprzętu ale za to wielkiej klasy - sprzedaje ją mój kolega (jest profesjonalnym trębaczem) i trąbka jest na prawdę fajna. To Bach Stradivarius - oryginalny, produkcja USA, do tego lakierowany więc szansa, że będzie minimalnie ciemniejsza barwa:
Jeśli natomiast szukasz instrumentu do jazz'u do polecam mimo wszystko trąbki B. Ciemne w swojej barwie są lakierowane modele Kuhnl&Hoyer, o których możesz poczytać w dziale Artykuły.
Odpowiadając na Twoje pytania:
- jest dużo dźwięków, które mają takie samo palcowanie i osiągamy je poprzez samo zadęcie (powietrze, język itd.0
- trąbki posiadają kraniki do spuszczania nadmiaru gromadzącej się wody także nic nie trzeba rozbierać.
Troszkę się rozpisałem (w sumie "rozpisałem się w skrócie)" ale mam nadzieję, że jakoś rozjaśniłem Tobie powyższe zagadnienie.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 16:55
po pierwsze dzięki za szybką odpowiedź . Wczoraj czytałem jeszcze trochę o trąbkach C i rzeczywiście są żadko używane w jazzie, muzyce rozrywkowej. Bardziej od stroju B wolałbym Bb także na tym teraz raczej się skupie (przepraszam za zamieszanie). Mój styl.. nie chce się tu dużo rozpisywać bo ktoś jeszcze ukradnie patent ale głownie opiera się o akordy i dlatego chciałem strój C. Ale rzeczywiście .. wydaje mi się że to nie będzie problem uczyć się wszystkiego o sekunde wielką wyżej (przynajmniej na saksie aż tak dużego problemu nei miałęm choć musze powiedzieć że czasem mnie to poprostu denerwowało. Dziękuje równierz za rozwianie moich wątpliwości na temat dźwięków i klapki wodnej.
A więc szukam dobrej trąbki Strój Bb do powiedzmy 3 tys
Jak zwykle trochę szukałem i czytałem opinie i wydaje mi się że dobra rurka za takie pięniądze to :
YAMAHA YTR-4335 G
BACH TR-305 BB-TRUMPET L
Poczytam jeszcze troszkę o tej firmie o której wspomniałeś "Kuhnl&Hoyer" dziękuję jeszcze dzisiaj w nocy się odezwe co wywnioskowałem i wyczytałem a narazie jeśli byś/byście mogli odnieś/odnieście się do tej yamaszki czy warta jest swojej ceny i czy można znaleźć coś lepszego w tej cenie (a zapewne można)
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 17:08
ok z KÜHNL & HOYE znalazłem fajny model: Kuhnl & Hoyer - SELLA L kosztuje 3100 ale mogłbym kupić ewentualnie na raty
czy będzie on lepszy od yamaszki z tego co wyczytałem na forum jakościowo i dźwiękowo przebija yamaszke o niebo
Thefreakylips, a powiedz mi czym się różni trąbka w stroju B od trąbki w stroju Bb??
A wracając do wyboru konkretnego egzemplarza to wybierałbym miedzy Yamaszką i Hoyerem które podałeś... co do Bacha 305 mam mieszane odczucia... dodam tylko ze w cenie ok 3 tys masz juz całkiem niezły wybór wśród używanych instrumentów
z drugiej strony ciężko mi doradzić cokolwiek komuś, kto nie umie grać na trąbce... nie znając na dodatek jego stylu to trochę jak wróżenie z fusów...
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 18:30
dobra sorki trochę się zakręciłem ok więc nie zbaczajmy z tematu (choć sam już zboczyłem i nieźle tutaj namieszałem za co przepraszam) szukam trąbki B
z wymienienoych proponujecie bardziej yamaszke czy Kuhnl & Hoyer - SELLA L ??
czy może już dorzucić te kilkaset złotych i Topline L ?
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 04:25
ok zdecyduję się raczej na Yamaha YTR-4335 myśle że na sam początek wystarczy a jeżeli naprawdę spodoba mi się granie na rurce kupię coś już z wyższej półki
Instrument/y: ytr4336g Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Posty: 17 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 15:05
Gdyby anglosasi używali naszego H zamiast B, mieliby niewygodę z wymową ("ejcz"), a tak wymawiają B czyli "bi".
Swoją drogą ciekaw jestem jak wymawiają Bb. "bes"?????.
Thefreakylips mam na sprzedaż yamahe ytr-4335g srebrną oryginalny japoński wyrób który jest o niebo lepszy od nowych chinówek. Gdybyś był zainteresowany to odezwij sie na priv
Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 16:20
MatCaj napisał/a:
Thefreakylips mam na sprzedaż yamahe ytr-4335g srebrną oryginalny japoński wyrób który jest o niebo lepszy od nowych chinówek. Gdybyś był zainteresowany to odezwij sie na priv
Oznaczenie ytr-4335g wskazuje na to, że instrument był oryginalnie złoty, bo przy srebrnych Yamaha zawsze dodaje S na końcu, więc byłoby YTR-4335GS, jednak mój kolega również ma taką Yamahę i też oryginalnie ze sklepu kupił srebrną... nie wiem skąd to się bierze. Może Yamaha wypuściła jakąś serie w zamierzeniu złotą, a potem ją posrebrzyli?
Jeśli chodzi o trąbę której szukasz to będzie fajna, grałem na takiej i brzmienie ma dosyć ciemne, pełne. Jak jeszcze weźmiesz do tego ustnik Megatone to uzyskasz efekt jakiego oczekujesz
Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 21:15
MatCaj napisał/a:
Hehe jest oryginalnie srebrna:) Tylko nie mam jej w domu aktualnie i nie pamiętałem co na niej napisane jest:)
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Nie zaprzeczam, że jest oryginalnie srebrna, tylko chodzi mi o to, że znam przypadek w "Yamasze czwórce" oryginalnie srebrnej, że nie ma tego S na końcu, pomimo że jak jest model srebrny oryginalnie to to S w oznaczeniu modelu występuje Tak więc u Ciebie może być podobnie
Thefreakylips napisał/a:
dzięki wielkie poszukam owego ustnika
Większość firm robi ustniki tego typu, wyglądają masywnie.
Thefreakylips, apropo ustnika - skoro nie grałeś wcześniej na trąbce to na dobry początek nie polecam ustników typu Megatone. Są dużo bardziej wymagające niż zwykłe ustniki. Na prawdę.
Kupując trąbkę otrzymasz standardowy ustnik o rozmiarze odpowiadającym 7C. Już teraz także odradzam ten ustnik. Nie wydając dużej sumy pieniędzy możesz zakupić ustnik marki GEWA za 85 zł - nówka sztuka. Proponuję wziąć rozmiar 3C. To kopia ustników marki V.Bach. Jeśli natomiast będziesz dysponował sumą możesz zakupić Baszka od np. użytkownika mischka, który na pewno coś dla Ciebie znajdzie
Wiem, że przy zakupie trąbki każdy dodatkowy wydatek jest już odczuwalny także pomyśl o tym ustniku na przyszłość Będziesz zadowolony
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum