Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Proszę o pomoc (Trąbka C)
Thefreakylips 

Instrument/y: Kuhnl&Hoyer TOPLINE G
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 02:04   Proszę o pomoc (Trąbka C)

Gram na saksofonie około rok lecz palnuje przeżucić się na trąbke mam do wydanie 2.5 tys , szukam trąbki w stroju C ponieważ mój styl tego wymaga a transpozycja utrudnia mi tylko granie ;) . Szukam trąbki z ciemnym jazzowym brzmieniem ( http://www.youtube.com/watch?v=cxT3CS80Xm8 mniej więcej takie) i tutaj pytanie co mi polecacie ? (już trochę poszperałem w necie i znalazłem parę rurek , podaje je poniżej) Najlepiej żeby owa rurka była nowa

YAMAHA YTR-2435

THOMANN TR 600M (Tania bo około 1 tys ale nie umiem nigdzie znaleźć próbek dźwięku do niej)

http://musicstorecentral....umpet-key-of-c/

http://musicstorecentral....u-bb-c-trumpet/

I jeszcze parę pytań.
Trochę poczytałem itp i zauważyłem że niektóre dźwięki w trąbce mają te same opalcowanie. Rozumiem że wydobywa się je inaczej przy odpowiednim ułożeniu języka, aparatu szczękowego itp czy jest to trudne?

Czy po dość długiej grze w trąbce zbiera się znaczna ilość "wody" jak w saksofonie i trzeba ją rozbierać i czyścić czy wystarczy że co jakiś czas jak gramy użyjemy klapki wodnej ? (oczywiste jest to że po skończonej grze czyścimy dokładnie instrument ale czy podczas gry coraz większa ilość wody będzie nam przeszkadzać i będziemy musieć rozłożyć instrument i dokładnie wyczyścić czy wystarczy tylko użycie klapki wodnej)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 10:15   

Thefreakylips, powiem tak. Powszechnie używanym instrumentem w Polsce jest trąbka w stroju B. I transpozycja tutaj nie ma nic do rzeczy bo przecież grając na saksofonie - czy to tenor czy alt cały czas grałeś z transpozycją gdyż są to instrumenty transponujące i jakiegoś wielkiego problemu z tym nie miałeś - domyślam się.
Dlaczego Twój styl może wymagać trąbki C w związku z transpozycją ? Grając w jakimkolwiek zespole wiadome jest, że trąbka B gra wszystko o sekundę wielką wyżej i tutaj problemu nie ma. Pograsz troszkę i się przyzwyczaisz. Ponadto kupując trąbkę in C, będziesz chciał pograć z jakimiś orkiestrami dętymi, w których nuty in C bardzo rzadko goszczą i będzie problem.

Trąbka w stroju C nie wymaga transpozycji i może będzie troszkę łatwiej pograć cosik z organami, fortepianem itd.
Musisz wiedzieć, że im wyższy strój trąbki tym przeważnie instrumenty brzmią jaśniej stąd znaleźć C trąbkę z ciemnym jazzowym brzmieniem jest dla mnie dość osobliwym zagadnieniem. Choć być może takowe się znajdą. Odpowiadając na Twoje poszukiwania trąbki C podam link do używanego sprzętu ale za to wielkiej klasy - sprzedaje ją mój kolega (jest profesjonalnym trębaczem) i trąbka jest na prawdę fajna. To Bach Stradivarius - oryginalny, produkcja USA, do tego lakierowany więc szansa, że będzie minimalnie ciemniejsza barwa:

http://allegro.pl/trabka-...2031745295.html

Jeśli natomiast szukasz instrumentu do jazz'u do polecam mimo wszystko trąbki B. Ciemne w swojej barwie są lakierowane modele Kuhnl&Hoyer, o których możesz poczytać w dziale Artykuły.

Odpowiadając na Twoje pytania:
- jest dużo dźwięków, które mają takie samo palcowanie i osiągamy je poprzez samo zadęcie (powietrze, język itd.0
- trąbki posiadają kraniki do spuszczania nadmiaru gromadzącej się wody także nic nie trzeba rozbierać.

Troszkę się rozpisałem (w sumie "rozpisałem się w skrócie)" ale mam nadzieję, że jakoś rozjaśniłem Tobie powyższe zagadnienie.

Thefreakylips 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 16:55   

po pierwsze dzięki za szybką odpowiedź . Wczoraj czytałem jeszcze trochę o trąbkach C i rzeczywiście są żadko używane w jazzie, muzyce rozrywkowej. Bardziej od stroju B wolałbym Bb także na tym teraz raczej się skupie (przepraszam za zamieszanie). Mój styl.. nie chce się tu dużo rozpisywać bo ktoś jeszcze ukradnie patent :P ale głownie opiera się o akordy i dlatego chciałem strój C. Ale rzeczywiście .. wydaje mi się że to nie będzie problem uczyć się wszystkiego o sekunde wielką wyżej (przynajmniej na saksie aż tak dużego problemu nei miałęm choć musze powiedzieć że czasem mnie to poprostu denerwowało. Dziękuje równierz za rozwianie moich wątpliwości na temat dźwięków i klapki wodnej.

A więc szukam dobrej trąbki Strój Bb do powiedzmy 3 tys

Jak zwykle trochę szukałem i czytałem opinie i wydaje mi się że dobra rurka za takie pięniądze to :

YAMAHA YTR-4335 G
BACH TR-305 BB-TRUMPET L

Poczytam jeszcze troszkę o tej firmie o której wspomniałeś "Kuhnl&Hoyer" dziękuję jeszcze dzisiaj w nocy się odezwe co wywnioskowałem i wyczytałem a narazie jeśli byś/byście mogli odnieś/odnieście się do tej yamaszki czy warta jest swojej ceny i czy można znaleźć coś lepszego w tej cenie (a zapewne można)

Thefreakylips 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 17:08   

ok z KÜHNL & HOYE znalazłem fajny model: Kuhnl & Hoyer - SELLA L kosztuje 3100 ale mogłbym kupić ewentualnie na raty :)
czy będzie on lepszy od yamaszki z tego co wyczytałem na forum jakościowo i dźwiękowo przebija yamaszke o niebo

Michał Olejnik 
Trumpet Player

Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: 2C, 7S, 5MDidt...

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 17:40   

Thefreakylips, a powiedz mi czym się różni trąbka w stroju B od trąbki w stroju Bb??

A wracając do wyboru konkretnego egzemplarza to wybierałbym miedzy Yamaszką i Hoyerem które podałeś... co do Bacha 305 mam mieszane odczucia... dodam tylko ze w cenie ok 3 tys masz juz całkiem niezły wybór wśród używanych instrumentów :)

z drugiej strony ciężko mi doradzić cokolwiek komuś, kto nie umie grać na trąbce... nie znając na dodatek jego stylu ]:-> to trochę jak wróżenie z fusów... :joke:

Thefreakylips 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 18:03   

YAMAHA YTR-2435
lub (troszkę więcej pieniążków)
Kuhnl & Hoyer - SELLA L
lub całkowicie wydać kase i
Kuhnl & Hoyer - TOPLINE G

co do stylu nie będe się wypowiadał każdy inaczej gra tym się różnimy i to jest fajne

zależy mi na Bb bo jest łatwiejsza w transpozycji niżeli B

SŁAWOMIR 

Instrument/y: SCHAGERL LAS VEGAS
Ustnik/i: MegatoneSchilke17+Bach1-1/4C;16C4GP;MarcinB5

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 18:24   

kolego widzę, że brakuje Ci podstaw z teorii muzyki ;)
aby nie ciągnąć tematu

trąbka Bb = B

Polecam poczytać trochę np J.K.Lasocki "Podstawowe wiadomości z nauki o muzyce" lub F.Wesołowski "Zasady muzyki" ewentualnie poszperać w internecie

pozdrawiam

Thefreakylips 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 18:30   

dobra sorki trochę się zakręciłem :) ok więc nie zbaczajmy z tematu (choć sam już zboczyłem i nieźle tutaj namieszałem za co przepraszam) szukam trąbki B
z wymienienoych proponujecie bardziej yamaszke czy Kuhnl & Hoyer - SELLA L ??
czy może już dorzucić te kilkaset złotych i Topline L ?

http://www.protline.grand...products_id=535
http://www.protline.grand...products_id=506

Thefreakylips 

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 03:05   

duża jest róznica między modelami Kuhnl & Hoyer - TOPLINE a Topline Lead ? ktoś grał na obydwóch rurkach?

Thefreakylips 

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 04:25   

ok zdecyduję się raczej na Yamaha YTR-4335 myśle że na sam początek wystarczy a jeżeli naprawdę spodoba mi się granie na rurce kupię coś już z wyższej półki

venom 

Instrument/y: getzen
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 10:10   

Z tym B i Bb może chodziło koledze od tajemnego stylu opartego na akordach (!) o notacje amerykańską gdzie nasze h to ichniejsze b :p

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 10:24   

W Polsce rzeczywiście B=Bb . W literaturze anglosaskiej B to to co u nas H, a Bb to to co u nas B.

klosio 

Instrument/y: ytr4336g
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 15:05   

Gdyby anglosasi używali naszego H zamiast B, mieliby niewygodę z wymową ("ejcz"), a tak wymawiają B czyli "bi".
Swoją drogą ciekaw jestem jak wymawiają Bb. "bes"?????.

MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 15:19   

Thefreakylips mam na sprzedaż yamahe ytr-4335g srebrną oryginalny japoński wyrób który jest o niebo lepszy od nowych chinówek. Gdybyś był zainteresowany to odezwij sie na priv

wesol87 
od 1999r. :)

Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 16:20   

MatCaj napisał/a:
Thefreakylips mam na sprzedaż yamahe ytr-4335g srebrną oryginalny japoński wyrób który jest o niebo lepszy od nowych chinówek. Gdybyś był zainteresowany to odezwij sie na priv

Oznaczenie ytr-4335g wskazuje na to, że instrument był oryginalnie złoty, bo przy srebrnych Yamaha zawsze dodaje S na końcu, więc byłoby YTR-4335GS, jednak mój kolega również ma taką Yamahę i też oryginalnie ze sklepu kupił srebrną... nie wiem skąd to się bierze. Może Yamaha wypuściła jakąś serie w zamierzeniu złotą, a potem ją posrebrzyli?

Jeśli chodzi o trąbę której szukasz to będzie fajna, grałem na takiej i brzmienie ma dosyć ciemne, pełne. Jak jeszcze weźmiesz do tego ustnik Megatone to uzyskasz efekt jakiego oczekujesz :)

Thefreakylips 

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 16:23   

dzięki wielkie :) poszukam owego ustnika

venom 

Instrument/y: getzen
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 16:24   

Bb czytaja jako b flat

MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 17:51   

Hehe jest oryginalnie srebrna:) Tylko nie mam jej w domu aktualnie i nie pamiętałem co na niej napisane jest:)

wesol87 
od 1999r. :)

Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 21:15   

MatCaj napisał/a:
Hehe jest oryginalnie srebrna:) Tylko nie mam jej w domu aktualnie i nie pamiętałem co na niej napisane jest:)

:mrgreen: Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Nie zaprzeczam, że jest oryginalnie srebrna, tylko chodzi mi o to, że znam przypadek w "Yamasze czwórce" oryginalnie srebrnej, że nie ma tego S na końcu, pomimo że jak jest model srebrny oryginalnie to to S w oznaczeniu modelu występuje :) Tak więc u Ciebie może być podobnie :)

Thefreakylips napisał/a:
dzięki wielkie :) poszukam owego ustnika

Większość firm robi ustniki tego typu, wyglądają masywnie.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 22:08   

Thefreakylips, apropo ustnika - skoro nie grałeś wcześniej na trąbce to na dobry początek nie polecam ustników typu Megatone. Są dużo bardziej wymagające niż zwykłe ustniki. Na prawdę.
Kupując trąbkę otrzymasz standardowy ustnik o rozmiarze odpowiadającym 7C. Już teraz także odradzam ten ustnik. Nie wydając dużej sumy pieniędzy możesz zakupić ustnik marki GEWA za 85 zł - nówka sztuka. Proponuję wziąć rozmiar 3C. To kopia ustników marki V.Bach. Jeśli natomiast będziesz dysponował sumą możesz zakupić Baszka od np. użytkownika mischka, który na pewno coś dla Ciebie znajdzie :)
Wiem, że przy zakupie trąbki każdy dodatkowy wydatek jest już odczuwalny także pomyśl o tym ustniku na przyszłość :) Będziesz zadowolony :)

Odpowiedz do tematu