Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 13:26 Puzon - podstawowe informacje
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć pogrania sobie na puzonie i mam zamiar w tym roku na wakacjach to zrealizować.Obecnie swoje przygotowania rozpocząłem od poszukania materiałów do nauki , niestety rok temu nie moglem zacząć gdyż był właśnie problem z materiałami ale w tym roku udało mi się zdobyć szkołę Kwiatkowskiego na puzon suwakowy jego etiudy oraz jakieś jeszcze 3 inne etiudy z czego 2 są jakieś czeskie.I tutaj moja prośba jak by ktoś miał czy mógł by mi podesłać jakieś proste utworki na puzon z PODKREŚLENIEM NA PROSTE JAK WLAZŁ KOTEK NA PŁOTEK oraz prosił bym o pomoc teoretyczną dotyczącą obsługi puzonu bo niestety za dużo w książce nie ma.Głównie chodzi mi o podstawowe czynności: jak się smaruje suwak co się w nim smaruje , jak się go składa itp.Tak samo mam jeszcze jeden dylemat jaki ustnik dobrać , bo wiadomo od dobrego ustnika dopasowanego do warg dużo zależy , na trąbce gram na ustniku DENIS WICK.LONDON 3C i jest on dla mnie wygodny dobrze mi się na nim gra i morze ktoś wie jakiej wielkości ustnik można by mi było polecić.Fabryczny ustnik trąbkowy dobczyczany do trąbki 7C był mały rantem i miał płytszy od tego co na nim gram i się dobrze na nim gra , puzony mają dołączane zauważyłem 12C i chciał bym uniknąć grania na ustniku niedopasowanym do moich warg.Tutaj też napiszę , że puzonisty w mojej miejscowości nie ma i mam zamiar się sam uczyć i tylko na potrzeby własne.Bardzo bym prosiło pomoc i o materiały was gdyż są trudno dostępne.
Maciora1892, z całym szacunkiem ale to pytanie chyba nie nadaje się na to forum, a już w ogóle do tego działu. Istnieją strony puzonowe: www.puzon.pl czy www.puzon.eu (nie chce mi dziś się wyświetlić - może Tobie się załaduje). Napisz tam w tej sprawie. My się specjalizujemy w trąbkach, a nie puzonach. Takie moje skromne zdanie - nie jest złośliwe abyś sobie źle nie pomyślał.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 13:42
Na puzon.pl niestety ta strona jest prawie jak wymarta nikt tam prawie nie piszę a wiem e na tym forum jest kilka puzonistów i to do nich głównie kieruje ten temat i przepraszam że umieściłem w dziale edukacja ale nie wiedziałem gdzie. A co do Kakaboom to wiem trąbka to wspaniały instrument i nie zamierzam go porzucać tylko że porostu chce pograć jeszcze na jednym dętym blaszanym
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 14:27
andrew-88: dzięki właśnie próbuje też tam wkleić ten temat tylko wywala cały czas jakiś błąd ale i tak jak co to proszę o odpisanie też tutaj przez jakiegoś puzonistę.
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 21:19
ja nie polecam nauki gry na instrumencie z wiekszym ustnikiem. sam gram czesto na sakshornie tenorowym ale tylko ze czasami brakuje mi w skladzie tego instrumentu. usta przyzwyczajaja sie przeciez do ustnika. Sa puzony altowe stroju es nie jestem pewny ale graja chyba w kluczu wiolinowym - mam tu na mysli fakt ze nie trzeba sie uczyc klucza basowego. Kolejnym plusem jest tez mniejszy ustnik(nie jest duzo wiekszy od ustnika do trabki
_________________ Wejdź na moją stronę, kliknij w link strony chomikuj.pl, znajdź mojego chomika i pobieraj nuty i inne ciekawe rzeczy. Pozdrawiam!
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 21:33
andrzej-199017 napisał/a:
ja nie polecam nauki gry na instrumencie z wiekszym ustnikiem. sam gram czesto na sakshornie tenorowym ale tylko ze czasami brakuje mi w skladzie tego instrumentu. usta przyzwyczajaja sie przeciez do ustnika. Sa puzony altowe stroju es nie jestem pewny ale graja chyba w kluczu wiolinowym - mam tu na mysli fakt ze nie trzeba sie uczyc klucza basowego. Kolejnym plusem jest tez mniejszy ustnik(nie jest duzo wiekszy od ustnika do trabki
Klucz basowy mam opanowany perfekcyjnie ponieważ gram w kościele do mszy na organach jak naszego organisty nie ma i głównie chodzi porostu żeby ktoś mi powiedział jak np nasmarować suwak i jaki smar poleca do tego ap ropo stronki dzięki to mam już 6 tabela pozycji którą posiadam ale ben de narazie korzystał z jednej na której jest narysowany puzon i pokazany kolejno gdzie się powinien suwak znajdować i określona jest pozycja.
Maciora1892, w Kwiatkowskim też powinny być rozpisane pozycje puzonowe na pierwszych stronach. Co do smarowania suwaków: moi koledzy używają następujących preparatów:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum