Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
rurka do strojenia... ;(
zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 10:28   rurka do strojenia... ;(

Witam. wczoraj czyściłem trąbę. leżała ok godziny w wodzie z płynem potem wyciorem ładniusio wyczyściłem wypolerowałem i zaczynam ją kompletować. co się okazuje rurka od strojenia nie chodzi wogule płynnie trzeba ją wciskać smarowałem ją czyściłem. nic to nie dało. Wygląda tak choćby ta rurka napuchła albo skrzywiła się, ale nic z nią nie robiłem ani mi niespadłą a ni nic z tych rzeczy. czyściłem trąbkę jak co 2 tydzien a tu taka niespodzianka ... macie jakies rady. co z tym zrobi.... ;(

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 11:35   

Może pod wpływem temperatury coś się z nią zrobiło...

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 15:35   

Włóż najpierw jedną rurkę, potem drugą, może na którejś jest jakiś opór, jak jest to poruszaj nią trochę, może się wyszlifuje. Podczas mycia może czymś zarysowałeś i się zadzior zrobił.
Możesz też spróbować zobaczyć czy rurki nie wykrzywiły się względem siebie. przyłóż tak jakbyś wkładał i zobacz czy może nie trzeba tych rurek trochę ścisnąć albo rozciągnąć, jeśli tak to BARDZO delikatnie to dognij tak żeby było dobrze, to jest miękki materiał i przy tym dość kruchy.

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 17:29   

Witam. Zgaju w jakiej temp. wody czyściłeś trąbkę? Może to mieć wpływ na zaistniałą sytuację. Druga sprawa: czy Ci niespadła trąbka ( co jest mniej prawdopodobne bo by musiały tłoki ciężej chodzić)?. Wyczyściłbym na twoim miejscu jeszcze raz rurę trąbki (czyli tam gdzie wkładasz rurkę strojeniową) jakimś wyciorem a później gazetą.

Odpowiedz do tematu