Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 10:28 rurka do strojenia... ;(
Witam. wczoraj czyściłem trąbę. leżała ok godziny w wodzie z płynem potem wyciorem ładniusio wyczyściłem wypolerowałem i zaczynam ją kompletować. co się okazuje rurka od strojenia nie chodzi wogule płynnie trzeba ją wciskać smarowałem ją czyściłem. nic to nie dało. Wygląda tak choćby ta rurka napuchła albo skrzywiła się, ale nic z nią nie robiłem ani mi niespadłą a ni nic z tych rzeczy. czyściłem trąbkę jak co 2 tydzien a tu taka niespodzianka ... macie jakies rady. co z tym zrobi....
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 15:35
Włóż najpierw jedną rurkę, potem drugą, może na którejś jest jakiś opór, jak jest to poruszaj nią trochę, może się wyszlifuje. Podczas mycia może czymś zarysowałeś i się zadzior zrobił.
Możesz też spróbować zobaczyć czy rurki nie wykrzywiły się względem siebie. przyłóż tak jakbyś wkładał i zobacz czy może nie trzeba tych rurek trochę ścisnąć albo rozciągnąć, jeśli tak to BARDZO delikatnie to dognij tak żeby było dobrze, to jest miękki materiał i przy tym dość kruchy.
Witam. Zgaju w jakiej temp. wody czyściłeś trąbkę? Może to mieć wpływ na zaistniałą sytuację. Druga sprawa: czy Ci niespadła trąbka ( co jest mniej prawdopodobne bo by musiały tłoki ciężej chodzić)?. Wyczyściłbym na twoim miejscu jeszcze raz rurę trąbki (czyli tam gdzie wkładasz rurkę strojeniową) jakimś wyciorem a później gazetą.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum