Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
SCHAGERL 420s
black.alice 

Instrument/y: ładnie rozdmuchany chinol
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 11:54   SCHAGERL 420s

W najbliższym czasie planuję wymienić moje złotko na coś nie "made in china". Zdecydowanie odrzuca mnie ten wygrawerowany znaczek i jeszcze kilka rzeczy... ;)

Wyszukałam kilka interesujących i ponoć niezłych instrumentów i wybrałam kilka, nie powalających ceną. Między innymi polecanego przez was w którymś temacie A&S tr5200 i tego oto Schagerla w temacie. Ciekawa jestem co o nim sądzicie. Proszę o opinie i z góry dziękuję :trumpet:

black_alice

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 14:09   

black.alice, poczytaj w innych tematach :?
http://www.trumpetart.pl/...ht=schagerl+420
i wiele wiele innych... :? :? :? Opcja Szukaj naprawde nie gryzie...

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 14:41   

havk, spokojnie. W sumie o tym konkretnie modelu można podyskutować... Schagerl ma szeroką ofertę a u nas jakoś pomija się model 420S. Jakoś na jego temat mało kto się wypowiada... A może znajdzie się jakaś alternatywa dla tej marki?

P.S.
Mimo to jednak popieram jak najbardziej używanie opcji szukaj...

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 14:57   

Schagerl ogólnie świetna marka. Fajnie że przymierzasz się do czegoś niechińskiego. Ja przyszłościowo również zamierzam sobie kupić jakiegoś Schagerla. Na tym modelu który napisałeś grałem na wystawie trąbek. Ogólnie na wszystkich grało mi się fajnie i zbyt wielkich różnic teraz nie pamiętam. Wiem tylko tyle że najbardziej zachwycił mnie Dione. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-01-03, 15:00 ]
Zapomniałem dopisać że Dione to już inna półka. Ale ogólnie trąbki bardzo dobre. :trumpet:

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 15:03   

Spokojnie... Dione i 420S to nie ta seria, nie ta klasa... Ciężko je akurat ze sobą porównywać. Myślałem o czymś z tej samej półki.

Rumcajs 

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 15:07   

Jak dla mnie na pewno dużo lepsza od yamaha 2. Kolega grał na yamaha 4 i też sobie chwalił 420S.. Lecz po dłuższym zastanowieniu zakupił Schagerla Superior, no ale też więcej wydał..

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 15:32   

Miedzy moedalmi z serii Academica duzej roznicy nie ma. Wiadomo, modele wyzsze sa wykonane z lepszego materiału itp. 420, jest to model porownywalny do Yamahy serii 4. Dobra rura, godna polecenia. Kup sobie model srebrny, charakteryzuje sie ładnieszym brzmieniem i i lekoscia grania.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 16:48   

schagerl420 to tez made by Asia, godna polecenia jest oferta Getzena- chociaż Bóg jeden raczy wiedzieć gdzie to wszystko jest składane... nie ma się co oszukiwać, większość producentów niższe modele chociaż częściowo składa w Azji...

Rumcajs 

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 16:51   

hehe czy mógłbyś napisać jakie w ogóle modele są składane w Austrii ? Kurcze zawiodłeś mnie ale dzięki za info. Te nieszczęsne Chiny :/

black.alice 

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 17:18   

Dzięki za szybki odzew.

Schagerle "mistrzowskie", jak czytałam, to instrumenty między innymi dlatego tak cenione, że wykonane własnie z lepszego/innego/specjalnego materiału. Mnie mosiądz posrebrzany jak najbardziej pasuje, a jeśli dodatkowo ma ładniej brzmieć- to tym przyjemniej.

Ciekawa jestem od jakiej kwoty, instrumenty opłaca się firmom składać NIE w Chinach.... :shock: Przykre...

[ Dodano: 2009-01-03, 17:32 ]
btw. - pan od którego chcę ją kupić napisał: "Instrument, (...) przywiozłem z fabryki Schagerl z Austrii."

black_alice

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 17:42   

nie wszystko co Azjatyckie musi być od razu złe.
przecież np Schagerl robi naprawdę przyzwoite instrumenty, rozmawiałem niedawno z serwisantem Schagerla i miał jak dotychczas (a handluje tym sprzętem od dłuższego czasu) dwie trąbki które wyróżniały się jakimś uszczerbkiem na "zdrowiu" a jedna z nich najprawdopodobniej z winy użytkownika, wiec sprzęt jest jak najbardziej O.K. poza tym brzmi, stroi, na początku kariery, lub na potrzeby orkiestr dętych typu OSP zupełnie wystarcza mimo tego ze nie jest to w pełni europejski instrument.

jednym słowem jeżeli szukamy czegoś tańszego to nie powinniśmy wymagać zbyt wiele od takiego instrumentu, on z jakiegoś powodu jest tańszy... nie każdy gra w operach czy orkiestrach symfonicznych i nie każdy potrzebuje sprzętu najwyższej klasy...

dla mnie trąbki typu Yamaha 4***, Getzen 300, Schagerl 420, Amati 6**, King 600 itp to przyzwoite instrumenty i na pewno godne polecenia w przyzwoitych cenach

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 18:02   

mischka, tylko pytanie która orkiestra dęta kupi schagerla? W Polsce raczej takie instytucje są chronicznie niedofinansowane. Mało którą orkiestrę stać na wydanie 1800 złotych powiedzmy na 420L...że o wyższych i droższych modelach nie wspomnę.
Schagerl to mimo wszystko w naszym kraju marka dla indywidualnych odbiorców a nie dla orkiestr dętych.

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 18:12   

no niestety tu masz racje
jednak mi chodziło raczej o to ze instrumenty tej klasy doskonale nadają się do takich zadań.
ja grałem w takich orkiestrach gdzie trzeba było grac na własnym instrumencie, tylko wtedy służyła mi Amatka:)

a to ze orkiestry niedofinansowane to nasza smutna rzeczywistość

jako ciekawostkę dodam ze w moich okolicach pogrzeby itp gra się na chwale bożą, tylko za komunie jakieś drobne na napoje się brało...

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 22:14   

Co do shagerli - niedługo ma wejść nowy model schagerla. Będzie to instrument, który stworzy inną półkę w ofercie Schagerla. ;) więcej informacji napiszę niedługo ;) Może nawet zamieszczę zdjęcia. A co do 420 - Sprzedawca schagerla w polsce, z którym mam kontakt mowił mi, ze 420 jest skladana w Austrii. Przynajmniej tak było wcześniej. Nie wiem jak sprawa teraz. Może się czegoś dowiem, to napiszę. Ale jeśli chodzi o schagerla, jakość trzyma. Przynajmniej narazie ;)

Rafael 

Instrument/y: Yamaha YFH-631G,
Ustnik/i: Yamaha Custom 14F4 GP,bach 1,1/2

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 00:46   

ostatnio duzo slyszalem o tej marce (schagerl), instrumenty sa ponoc dobrze wykonane i fajnie sie na nich gra, sam niestety jak do teh pory mialem okazje jedynie poczytac o ty instrumentach ale w przyszlosci chcialbym sie wybrac do jednego sklepu ktora ma na stanie te instrumenty aby sobie pograc. niestety wszyscy boja sie prodoktow chinskich i po czesci maja racje, bo jakosc wykonania tych instrumentow spada ale niestety nic nie mozemy na to poradzic, nie tylko instrumenty wytwarzane w Chinach czy Azji sa gorszej jakosci ale jest to wymuszone przez rynek, chec wiekszego zarobku tansza produkcja(co czesto jest zgubne dla firm), szukanie oszczednosci i zamienianie dobrych fachowcow na ludzi ktorzy nieraz cale zycie ryz uprawiali, nie obrazajac nikogo(bo to tez praca) ale jest to dla nas trebaczy przykre, bo na obecna chwile, ryzyko ze nowy instrument bedzie wadliwie zrobiony jest duzo wieksze anizeli kiedys.
trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..

piciu555 

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 00:52   

Schagerle sa skłądane w Austrii. Poszczegolne podzespoly sa produkowane w chinach i importuje je sie do Austrii, ale i tak uwazam ze sa to bardzo dobre instrumenty.

Rafael 

Instrument/y: Yamaha YFH-631G,
Ustnik/i: Yamaha Custom 14F4 GP,bach 1,1/2

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 00:59   

Ja tez tak uważam, bo mimo wszystko firma taka jak schagerl jest dobry, tylko się zastanawiam czy przypadkiem te podzespoły nie będą jakoś bardzo gorszej jakości. mam nadzieje, że nie sam w tym roku jeśli mi się uda chce kupić trąbkę schagerl. Mam już 3 modele upatrzone ale chciałbym sobie najpierw na nich pograć.
pozdrawiam.

piciu555 

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 10:38   

Nie powinny być gorsze. Firma się ceni na rynku i nie pozwoli sobie na to żeby odwalać fuszerkę. Ja osobiście miałem Schagerla 1000L przez 2 lata i bylem bardzo zadowolony. A tak poza tym, co w dzisiejszych czasach nie jest produkowane w Chinach. Ostatnio nawet widziałem paluszki rybne importowane z chin i sprzedawane jako europejskie :)

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 12:09   

piciu555, masz absolutna racje, na dobra sprawę konsumenci wiedza tyle na ile pozwalają producenci...
spora część niemal wszystkich dziedzin życia pochodzi z Azji, ale czy Adidasy, Reeboki, Nike czy nawet niemiecka Puma są produktami z USA czy Niemiec, a teraz niech ktoś mi powie ze woli inne obuwie sportowe...
Azja nie zawsze jest bublem, wiadomo ze takie nitki przemysłu jak budowanie instrumentów to nie praca taśmowa i trzeba się niestety naumieć zanim będzie można te prace wykonywać, ale dlatego wszystkie modele mistrzowskie są produkowane właśnie w manufakturach rodzimych a nie w Azji...
niektóre firmy takie jak Schagerl sprowadzają półprodukty z Tajwanu o ile mi dobrze wiadomo i składają wszystko w Austrii, no ale produktem europejskim to już nie jest, wiec chce wierzyć ze firmy o pewnej renomie będą starały się o jakość produktów mimo tego ze postawili na Azję
nie zapominajmy ze to właśnie MY kształtujemy rynek, jak przestaniemy kupować to firma będzie musiała coś zmienić, a jak jakość nam odpowiada to chyba nikomu nie przeszkadza ze sa to produkty pół-azjatyckie bądź azjatyckie...

EDIT:
Proponuję powrócić do tematu właściwego!!! A więc Schagerl 420S! Rozważania na temat produkcji instrumentów proponuję prowadzić przez PW... Albo załóżcie osobny temat. Tu nie miejsce na takie pogawędki.

Immortal4ever

black.alice 

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 23:11   

Dzięki stokrotne.
Już za kilka dni będę szczęśliwą posiadaczką Schagerla 420s
- napewno wam się nim pochwalę ;)

black_alice

Odpowiedz do tematu