Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 21:10 Schagerl Apollo?
Witam.
Kumpel poprosil mnie o pomoc. Mianowicie ma zamiar kupic Schagerla Apollo srebrzonego. Ma na instrument ok. 10 000 zl. dobrze robi? Co o tym sadzicie?
_________________ Trąbka to magia większa od tego, co my tu robimy..
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 21:23
no kurde za taką kwotę to można mieć dylematy..
Ja bym mu radził prócz mistrzowskich trąbek Schagerla, jakąś rurkę Schilke no i tego nowego Bacha Stradivariusa Artisana bo opinie ma bardzo dobre.
No i najważniejsze, musi na trąbkach pograć i zdecydować, która najbardziej mu odpowiada bo w tej kwocie, to bez tego ani rusz
To tyle ode mnie, bo nic więcej nie mogę powiedzieć bo po prostu nie wiem
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 21:30
Za 10 klocków to szukał bym Taylora, choćby używanego. Ale to ja bym tak zrobił. Jeżeli chodzi o Schagerla to na pewno nie będzie zawiedziony. Widzę, że przyszła moda na Bachy Artisany, ale mimo opinii najpierw bym takiego przetestował zanim bym wydał 10 klocków. Nie zapominajmy o innych firmach, które za tą cenę mogą dać wiele. Np. Stomvi, Selmer, Courtois, Conn, Thein... Pytanie tylko jaką chce mieć trąbkę, tzn. do czego?
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 21:52
Jareks_NS, jak napisał Arctrumpeter bardzo ważne jest ''to do czego" będzie trąbka. Bo jeżeli do orkiestry, grania sekcyjnego czy do big bandu to Taylor nie za bardzo się w tym spełni, jeżeli jazz, blues czy takie grania koncertowe, solowe to jak najbardziej. Taylor to moim zdaniem taka dobra replika Monette.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Jareks_NS, Twój kolega już próbował tego Schagerla Apollo że ma zamiar go kupić ? Ja jakbym miał za taką kwotę wybierać to troszkę bym pozwiedzał różne marki trąbek.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 10:00
Za taką kwotę myślę że warto pomyśleć o którymś z klasycznych modeli Schagerla - Phelin, Dione, Damaris, Aglaea, Penelope, Charis, Thetis. Ceny nie przekraczają 2500 Euro a więc przy dzisiejszym kursie (ok. 3,90) spokojnie zmieści się w tej kwocie.
Jak widać jest tego trochę. Rumcajs ma rację - z tych kilku modeli trzeba wybrać ten najbardziej pasujący. Myślę że warto umówić się z p. Bartoszem Gaudynem, on dysponuje wszystkimi modelami, popróbować, pograć i ocenić która mu najbardziej pasuje.
Model Apollo różni się od Achillesa tym, że Apollo wykonana jest z "różowej" blachy a Achilles - ze "złotej" (chodzi oczywiście o zawartość miedzi, niklu i złota w stopie). Przez to Achilles jest raczej trąbką "lead" dobrą do jazzu, big-bandu ale niekoniecznie do klasyki gdzie jest mile widziane głębokie pełnie brzmienie. Tu lepszym wyborem byłby achilles lub oczywiście któryś z instrumentów podanych powyżej.
Ale fakt że facet wybiera się do AM nie musi świadczyć, że będzie potrzebował trąbki o "klasycznym" brzmieniu. Bo może wybiera się na Wydział Jazzu?
Generalnie wybór Schagerla jako firmy uważam za bardzo dobry. Firma produkuje szereg modeli trąbek i warto przed decyzją o zakupie tak kosztownego instrumentu pograć na nich żeby wybrać ten model, który mu będzie najbardziej pasował.
Myślę że warto umówić się z p. Bartoszem Gaudynem, on dysponuje wszystkimi modelami, popróbować, pograć i ocenić która mu najbardziej pasuje.
nawet jest na forum bart1234
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 10:20
Ponieważ Bartek jest generalnie dość mocno zajętym człowiekiem, jego telefon masz na stronie Schagerla:
http://www.schagerl.pl/php/index.php?id=2
Mieszka w Jaworznie - Szczakowej.
Powodzenia i dużo przyjemności przy kupnie instrumentu!
Niech wźmie pod uwagę K&H , za taką kwotę wybieże coś z instrumentów mistrzowskich i jeszcze "na oliwkę" zostanie
zaglądnij na ten adres
http://www.protline.grand...&sort=2a&page=3
Wysłany: Sob 26 Lut, 2011 20:10
Gratulacje. Witamy w klubie! Poproś kumpla o wrażenia i porównanie z poprzednim instrumentem.
A tak w ogóle to zapraszamy na forum!
Który model kupił? Los Angeles? Czy któryś z koncertowych?
Instrument/y: SCHAGERL STUDIO LONDON
Ustnik/i: VINCENT BACH 5C
Wysłany: Pon 28 Lut, 2011 14:34
siemano kupiłem SCHAGERLA STUDIO LONDON miałem do wyboru 5 trąbek w tym; achilles apollo james morrisoni i blue danube wcześniej miałem YTR 4 tak że... :)różnica jest znaczna. Przede wszystkim dźwiekowo i intonacyjnie. Mam ją krótko więc nie wiele mogę powiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum