Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Schagerl - Lakier czy Srebrny - jakie są różnice
krisss74 

Instrument/y: Yamaha 4
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009 23:21   Schagerl - Lakier czy Srebrny - jakie są różnice

Witam,
Przymierzam się do zakupu trąbki - prawdopodobnie Schagerl 1000. Koszt - niestety przy obecnym kursie walut ok 3000 za wersję L- czyli lakierowaną. Ciekawi mnie jaka jest różnica pomiędzy lakierem a srebrną. Srebrna jest sporo droższa.
Jaka jest różnica w dźwięku, lekkości w graniu itd. ?
Powiedzcie też proszę czy dobrego wyboru dokonałem jeżeli chodzi o firmę - może coś innego w tej kwocie?
Do tej pory grałem na Yamaha 4... - w orkiestrze ..................OSP oczywiście :)
Trąbę pożegnałem, a teraz rozpoczynam kolejny etap w życiu - wraz z 4 kolegami założyliśmy kwintet i kompletujemy instrumenty.
Proszę pomóżcie - szkoda było by wydać 3 000 i być niezadowolonym.

Bielecki Michal 

Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009 23:31   

mysle ze na pewno instrument posrebrzony bedzie lepiej sie sprawował jezeli chodzi o trwałosć powłoki, a co za tym idzie i dzwiękowo. Rodzaj lakieru wpływa na dzwięk.

co do firmy.. sam gram na schagerlu (penelopie zlotej ) i nie zamieniłbym tego instrumentu na zaden inny! za 3 tyś mozesz spróbować znaleść jakaś yamahe 6, ew w super okazji moze jakiegos bacha? ale to juz musisz sam stwierdzić co i za ile Ci potrzeba:)

Semafor 
Semafor

Instrument/y: Getzen Eterna
Ustnik/i: VB 1 1/2C

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 00:23   Re: Schagerl - Lakier czy Srebrny - jakie są różnice

krisss74 napisał/a:
Witam,
Ciekawi mnie jaka jest różnica pomiędzy lakierem a srebrną. Srebrna jest sporo droższa.

Powłoka srebrna jest bez porównania bardziej trwała od lakieru.
krisss74 napisał/a:

Jaka jest różnica w dźwięku, lekkości w graniu itd. ?

Te sprawy zależą od wielu czynników, spośród których rodzaj powłoki jest najmniej istotny.

gryzek 
uczeń :)

Instrument/y: Getzen 300series
Ustnik/i: Bach 7C,3C, Kelly 3C

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 08:06   

kumpel kupował w ubiegłym roku shagerla 1000s(srebrny) za podajże ok. 3300. Dokonał znakomitego wyboru. ponieważ sprawuje się świetnie. On jest na drgim stopniu i ta trąbka przeszła jego oczekiwania. Jak na tę trąbke, to cena jest dobra. Na pewno nie będziesz żałował kupna tej trąbki. Pozdrawiam :D

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 08:24   

Ja w tamtym roku kupiłem Schagerla 2000s, instrument jest świetny brzmienie ma wyśmienite, same plusy

Camillus 

Instrument/y: Schagerl Apollo, Flugelhorn no name
Ustnik/i: Laskey 70C, Schilke 15B gold, Schilke 14F4

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 11:55   

Ja półtora roku temu kupiłem Schagerla 420GBS. Srebro trzyma się bardzo dobrze :) Dźwięk, lekkość grania za tą cenę jest wyśmienita :)

Robert 

Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, Vincent Bach 3C

Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 11:22   

Schagerl 1000 L ogólnie jest spoko :D
Liczyłem natomiast na większą lekkość gry, a okazało się, że jest trochę powietrzożerny.
Niektórzy twierdzą, że srebrne są lżejsze w grze, ale ile w tym prawdy to nie wiem :>
Jeśli wybierzesz lakierowaną to mogę Cię pocieszyć, że powłoka jest dosyć trwała.

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 14:43   

Kiedys gralem przez 2 lata na modelu 1000L. Tak srednio sie grało w porownaniu do modelu S. Lepiej dolozyc kilka stowek i kupic srebrna. Testowałem oba modele i naprawde roznice widac. Lekkosc grania, barwa dzwieku itp.

krisss74 

Instrument/y: Yamaha 4
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 17:51   

Piękne dzięki koledzy - dzięki wam, wiem że będę się raczej skłaniał w kierunku srebrnej - przyznam natomiast, że jeżeli chodzi o estetykę, to dużo bardziej podoba mi się złota.
Nie jestem natomiast w 100% przekonany czy kupię Schagerl (biorc pod uwagę fakt, że jedna osoba ma wyłączność na Polskę - nie jest to do końca zdrowa sytuacja - jednym słowem mówiąc, rabatami to On nie szasta)
Pożyjemy...............zobaczymy ;)
Zaglądam tu kilka razy dziennie, tak więc jeżeli ktoś,........... coś :) jeszcze dopowie - będę wdzięczny.

bart1234 

Instrument/y: Schagerl Penelope
Ustnik/i: LASKEY 70B

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009 06:35   

krisss74 napisał/a:
Piękne dzięki koledzy - dzięki wam, wiem że będę się raczej skłaniał w kierunku srebrnej - przyznam natomiast, że jeżeli chodzi o estetykę, to dużo bardziej podoba mi się złota.
Nie jestem natomiast w 100% przekonany czy kupię Schagerl (biorc pod uwagę fakt, że jedna osoba ma wyłączność na Polskę - nie jest to do końca zdrowa sytuacja - jednym słowem mówiąc, rabatami to On nie szasta)
Pożyjemy...............zobaczymy ;)
Zaglądam tu kilka razy dziennie, tak więc jeżeli ktoś,........... coś :) jeszcze dopowie - będę wdzięczny.

Witam!!!

Wręcz przeciwnie, sytuacja kiedy jest jeden oficjalny przedstawiciel w kraju jest korzystna dla klientów!
Ceny instrumetnów Schagerl są takie same w całej Europie. (taka polityka firmy)
Gdyby było więcej dealerów ceny byłyby zróżnicowane i na pewno nie tak korzystne jak w tym momencie.
Owszem można wywindować ceny na wyżyny i potem "szastać" rabatami ale to chyba tylko zabieg psychologiczny.

Pozdrawiam.
Bartosz.

Odpowiedz do tematu