Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Schagerl vs B&S
robi97trumpet 

Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 11:06   Schagerl vs B&S

Witam. Chciałbym kupić trąbke tak za około 3000zł.Bede ją kupował dopiero w grudniu ale teraz chciałem się poradzić was czy Shagerl cz B&S.Mam taki kaprys , że swoją pierwsza swoją trąbkę (obecną mam od domu kultury) będzie Niemiecka.Jeśli chodzi o schagerla to seria academica a B&S z serii Chalenger. Proszę o odp. Pozdrawiam :trumpet:

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 11:20   

Posiadałem B&S Challenger II model 3137 TC. Duża trąba potrzebująca ogromu powietrza. Brzmieniowo nie było źle ... instrumenty wymagający niestety !!! Z kolei zrobiłem test B&S modelu 535 więc możesz sobie przeczytać w dziale artykuły - to model typowo szkoleniowy.
Jeśli chodzi o Schagerl'a to seria Academica jest bardzo fajna. Nie słyszałem złego zdania na ich temat - jak dotąd. Austriacka produkcja (nie niemiecka) - ładnie wszystko wykończone, miło się gra. Trąbki te są bardzo wdzięczne.
Nie mniej jak już przystało na takie tematy proponuję sprawdzić na własnej "skórze", który instrument przypasuje Tobie bardziej. Moje odczucia, czy też odczucia innych forumowiczów nie muszą być takie same jak Twoje. Najlepszym rozwiązaniem jest test interesujących Ciebie modeli - jeśli jest taka możliwość.
Widzę, że masz 14 lat - więc znając moje odczucia związane z B&S i Schagerl poleciłbym Schagerla ze względów lekkości zadęcia. Pzdr

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 11:23   

No to jeśli masz kaprys żeby mieć niemiecką trąbkę, to Schagerl odpada, bo jest austriacki :-)

A tak na poważnie - chyba nie ma lepszej metody jak po prostu pograć na każdej z nich i samemu dokonać wyboru. Jak się wybierzesz na Śląsk, to tutaj masz dystrybutorów obu marek - B&S u Wojtka w Protline Tarnowskie Góry, Schagerl u Bartka Gaudyna w Jaworznie.

Obydwie marki są bardzo dobre więc o Twojej decyzji powinna zadecydować Twoja subiektywna ocena.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 11:35   

P.S. Jeśli masz kaprys niemieckiej trąbki to możesz zwrócić uwagę na instrumenty marki Kuhnl&Hoyer. Dokonałem ich testów stąd polecam lekturę działu ARTYKUŁY. W cenach oscylujących podanej kwocie możesz zwrócić uwagę na modele Topline, Sella. Tutaj masz link do sklepu naszego forumowicza Protline także w razie wszelkich pytań polecam Tobie kontakt z nim, co już wspomniał Grzegorz_N :)
http://www.protline.grand...=2a&filter_id=5

Odpowiedz do tematu