Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 14:38 SINFONIA RINO - Czy ktoś zna tą firmę?
Ostatnio przeglądam różne portale aukcyjne w poszukiwaniu ustników, tłumików itd.
i zauważyłem, że jest duży "Wysyp" okazyjnych aukcji, natknąłem się na taką aukcję, nie wiadomo czy to jest okazja, ale
ciekawe są motywy wykonania.
_________________ Talent ?
- to suma poświęconego czasu i cierpliwości w pracy
nad daną twórczością.
---------------------------------
Wyciągaj zawsze pierwszy rękę na zgodę ,
ale zawsze racjonalnie,
to owocuje !
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 15:13
Z tego co wiem, produkt NRD. Dobry kumpel mojego nauczyciela kupił sobie trąbę sinfonia kilka lat temu i do dziś to jego trąba życia Raczej trąbki średnie, coś klasy Lignatone, może troszke lepiej, jeśli chodzi o stare instrumenty z bloku komunistycznego. Da się grać.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 15:57
hmm... mam u siebie w szkole Sinfonia Alberto, niezła trąbka, wada - ciężko chodzące wentyle (znaczy nie zacinają się, tylko dużo siły potrzeba do ich używania). na sam początek może być, moim skromnym zdaniem.
havk, skąd wiesz, że to eNeRDówek?
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Witam!
Mam niemal identyczną trąbę. Syinfonia , Meister K. Wolfram, made in GDR. Nr83113. Jest sprawna,wentyle chodzą znakomicie. Jako że jestem od niedawna posiadaczem Getzen 300, Simfonię chcę sprzedać. Chciałem zapytać znających się, ile za taką rurkę można wziąć?
Pozdrawiam
Raczej trąbki średnie, coś klasy Lignatone, może troszke lepiej, jeśli chodzi o stare instrumenty z bloku komunistycznego. Da się grać.[/quote]
------------------------------
Z tego co wiem to "Czechosłowackie" Amati, zaliczano do "tego" bloku i jeszcze produkowało Perkusje, koleś miał i wiadomo mi
było, że lepsze były te perkusje od Polmuzowskich perkusji.
Z Trąbkami, podobnie, noo może Polmuz De Lux, trochę odstawał, z tego co mi wiadomo.
W chwili obecnej Amati jest i się "wyrobiło", a Polmuza nie ma.
--------------------------------------
Mam niemal identyczną trąbę. Syinfonia , Meister K. Wolfram, made in GDR. Nr83113
--------------------------------
Czy Sinfonia Rino i Meister K. (A) Wolfram to to samo ?
Myślałem, że to dwie inne rurki...
_________________ Talent ?
- to suma poświęconego czasu i cierpliwości w pracy
nad daną twórczością.
---------------------------------
Wyciągaj zawsze pierwszy rękę na zgodę ,
ale zawsze racjonalnie,
to owocuje !
Instrument/y: Weltklang R 588, Holton Collegiates
Ustnik/i: Schillke 14A4a
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 11:04
Mnie nazwa Sinfonia (a może Simfonia - dokładnej pisowni nie znam, ale chyba bez tego Rino) kojarzy się z Austrią i miejscowością Westerwald, gdzie była wytwórnia trąbek. Może ktoś coś dodać?
Moja Sinfonia wizualnie wygląda prawie tak samo jak ta powyżej na allegro. Z tym że zamiast napisu "Rino" jest napis "Maister K. Wolfram". Tylko tyle się różni w wyglądzie, natomiast w graniu jaka jest róznica nie wiem, przypuszczam że żadna. Na trąbie jest też napis made in GDR, więc chyba oznaczało by to dawne Niemcy Wschodnie.
Moim zdaniem trąbka raczej dla początkujących, ładnie to ona wygląda, no cóż ale wygląd to nie wszyskto
Przypominam że moja Simfonia też jest na sprzedaż.
Instrument/y: C.G.Conn Vintage One
Ustnik/i: denis wick 4X (Heavytop)
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 11:55
Mam Meister K. Wolfram, to stary klamor ale gralo mi sie na niej bardzo przyjemnie, ma małą czarę i nietypowy uklad, bo sa inne proporcje dlugosci rurek i tłoki sa dosc blisko twarzy. ale jest lekka i wlasciwie nigdy mnie nie zawiodla.
Taką Sinfonie widzialem niejednokrotnie i sa to rury podobnej klasy. Sinfonia i Meister K. Wolfram to nie jest to samo.
- Czy to okazja?
- raczej watpie, bo zadna z tych rur nie jest wiecej warta.
Te zdobienia moim zdaniem to bardziej ją szpecą niż dodają uroku, bo przez to trąba "na żywo" wyglada jakby byla wykonana z aluminium. Rzecz gustu.
Ale na scianie moze sie ładnie prezentowac
Jeżeli rura nie jest zajechana (przegrana) i w miarę stroi, to uwazam, ze cena na tej aukcji jest "tak w sam raz".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum