Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 20:19 Słyszalne powietrze podczas dmuchania
Witam. Mam pewien problem, który pojawia się od początku mojej nauki tj. rok a mianowicie kiedy gram dźwięk jednocześnie słychać powietrze. Na samym ustniku ten sam problem a może nawet gorzej... . Ktoś miał coś podobnego? A może wie jak to wyeliminować aby dźwięk był "skondensowany"? .
Pozdrawiam
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. ~Juliusz Cezar
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 20:56
Za takie zjawisko najczęściej odpowiedzialne są wargi. Jeżeli słychać powietrze w dźwięku to wargi nie pracują tak jak trzeba. Sprawdź czy dobrze drgają, czy czujesz jak drgają. Poćwicz też granie na samych wargach.
Problem ten poruszany jest w tym filmie - chcesz mieć pełny i soczysty dźwięk graj na wargach.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Pozdrawiam
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
itech33, zależy czy powietrze słychać w dźwięku czy ucieka Tobie kącikami ust - bo tak też może być. Jeśli słychać to w dźwięku to Michał Koniarski ma absolutną rację i popieram jego słowa. Coś jest nie tak z wibracją warg. Tak jak zasugerował poćwicz na wargach oraz na kółku przed lustrem. Trzymaj zadęcie do środka i staraj się poczuć jak wibrują usta - myśl o tym podczas ćwiczeń.
Jeśli ucieka kącikami - to masz słabe mięśnie okalające, które nie trzymają zadęcia. Trzymaj kąciki podczas grania. Możesz także poćwiczyć ołówek ale pamiętaj WSZYSTKO RÓB ŚWIADOMIE - nic na skróty.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Grzegorz, Myślę, że to nie od ustnika, gdyż na wcześniejszych miałem to samo .\
Damian Ruskowiak, powietrze słychać w dźwięku, a dzisiaj już zacząłem ćwiczyć i obserwować wibrowanie ust więc mam nadzieję że będzie lepiej ale zastanawiam się co powinienem zmienić w wibracji? bardziej domykać usta? zmniejszyć szczelinę? i jak to zmieniać?
itech33, teraz widzę, że masz ustnik 5B. Myślę, że może warto byłoby zmienić ustnik na kociołek C. Może po prostu jest dla Ciebie duży i buzia nie wyrabia - męczy się po prostu stąd może powstawać syk. Popróbuj od kolegów rozmiar 3C i sprawdź jak z brzmieniem i syczeniem.
Jak zmienić szczelinę i zadęcie ?? Nie chcę prorokować - musiałbym Cię usłyszeć i wtedy mógłbym coś więcej powiedzieć, a inaczej można coś popsuć aniżeli naprawić. Staraj się jednak wzbudzać wibrację z zamknięty warg. Trzymaj je luźno. Pamiętaj, że powietrze powoduje wibrację i jego używaj. Poobserwuj co się będzie działo za parę dni i daj znać.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 21:18
itech33 napisał/a:
ale zastanawiam się co powinienem zmienić w wibracji?
Powiększyć ją albo w ogóle spowodować (o ile jest słaba lub jej nie czujesz). Nie masz zmieniać szczeliny tylko bardziej rozwibrować usta. Jak? To jest tak jak ze śpiewaniem - po prostu chcesz coś zaśpiewać, słyszysz to, otwierasz usta i śpiewasz. Chcesz śpiewać głośniej bierzesz większy oddech i śpiewasz itp.
Nie zastanawiaj się za bardzo jak zwiększyć wibrację po prostu to zrób (sam wyczujesz jak). Kieruj powietrze bardziej na wargi, a nie od razu do trąbki. Sprawdź czy obie wargi drgają, czy któraś nie drga mniej itp. Dasz radę.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Mogę z radością poinformować, że jest już dużo lepiej Zacząłem bardziej zwracać uwagę na wibrację ust i przenosić to na ustnik po czym na trąbkę a efekty słyszalne . Dzięki raz wszystkim za odpowiedzi .
Wysłany: Pią 14 Paź, 2011 17:01
To bardzo dobrze...
Zwróć jeszcze uwagę na język czy podczas gry nie pcha się między wargi. Po ataku powinien leżeć, a nie czekać przy ustach.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum