Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 21:33 Smar do krąglików
Jaki smar do krąglików polecacie, dodam że moje krągliki chodzą leniwie, z lekkim oporem. Używałem wcześniej Yamaha Tuning Slide, a w takiej tyci tyci buteleczce
Co polecacie?
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Ja u używam smaru od Schagerla, chodzą bardzo dobrze. Jak np. zwilżę krąglik wodą mogę się bawić w puzon A poważnie po na smarowaniu wysuwają się lekko i płynnie. Podobno dobry jest też samar z LaTromby, chociaż sam nie używałem.
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 22:26
Olej kujawski? Kolego ja w życiu bym mojej "miłości" olejem nie posmarował... Takie metody stosuje się już naprawdę jak jest nóż na gardle...
PS. A co sądzicie o smarach Yamahy albo oliwkach Hetmana do krąglików?
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 23:17
mysle ze tutaj kazdy moze polecic swoj sprawdzony produkt:) ja osobiscie uzywam wazeliny Yamaha, dostalem ja w komplecie jak kupowalem swoj flügehörn i jestem zadowolony ale mysle ze od innych producentow tez sa godne uwagi.
pozdrawiam
_________________ trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..
Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 08:55
Witam. Wie ktoś gdzie mogę kupić na internecie: yamaha tuning slide lub smar od Schagerla lub wazeline yamaha.W najbliższym sklepie muzycznym tego nie ma a do drugiego najbliższego mam 70 km.Proszę odp. i Przesłanie linków. Miłego grania
_________________ "Talent to tylko puste naczynie,które trzeba napełnić długimi godzinami ćwiczeń"
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 11:00
Panowie, szkoda kasy. Polecam kupioną w aptece "wazelinę kosmetyczną" za jakieś 2 złocisze. Czysta chemicznie, bez zanieczyszczeń, tania a glanc daje jak talala.
Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 12:31
Ja używam Yamaha ale jest dla mnie beznadziejna Ale ponoć słyszałem ,że smar do broni jest idealna ale jaka to prawda nie wiem.Tak mi mówił pewien pan który grał w orkiestrze wojskowej.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 12:43
To bardzo proste. Wazelina kupowana w drogerii ma mnóstwo dodatków, zagęszczaczy i innego badziewia, przez co jest generalnie mówiąc gęsta. Natomiast ta kupowana w aptekach jest czysta chemicznie bez żadnych zbędnych substancji i jest bardzo miękka - rozpuszcza się do postaci płynnej w temperaturze ok. 25 stopni. Efekt jest taki, że jak ją bierzesz na palec to zmienia postać do płynnej i staje się gęstą oliwką. Dlatego radzę spróbować z wazeliną apteczną.
Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 15:30
Ja miałem strasznie zaniedbane krągliki kiedy dostałem trąbe od Domu Kultury.Najpierw na bardzo zapuszczone krąliki używałem WD-40.Potem trochę wazeliny (Ale musi być czysta aptekarska).Polecam teraz La trąbe i Smar do korka La tromba.
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 11:03
Ja używałem i wazelinę kosmetyczną i Yamahe. Teraz nie smaruję w ogóle bo jak wcisnę trzeci tłok to krąglik sam mi się wysuwa co też nie jest dobre. A jak ktoś ma spieczoną, zardzewiałą trąbkę to i nawet dobry smar nie pomoże. Dlatego wtedy krągliki trzeba wyczyścić pastą Tempo, a pózniej posmarować i powinno działać.
Moim skromnym zdaniem wszelkie smary przeznaczone do kraglikow spelniaja swoja role idealnie. Bardzo dobrze, ze kragliki maja opor gdyz w innym przypadku sila zadecia moglyby wyleciec. Kragilk ma byc nasmarowany i zakonserwowany. Mysle, ze wszystkie sa dobre
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 20:11
hmm... Ja używałem czegoś od yamahy, ale pudełeczko tego specyfiku było malutkie i nie kupowałem już nowego... Smaruję też wazeliną białą i wszystko śmiga...
A Ty czym smarujesz Damian swoją trąbę?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum