Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Sounder - Trąbeczki
Qmac 

Instrument/y: Yamaha YTR - 4335 GS
Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 16:54   Sounder - Trąbeczki

http://www.allegro.pl/ite...l_polecamy.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=534865451
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=534865188

i co powiecie? :mrgreen:
niezłe zabaweczki. Mnie szczęka opadła, jak zobaczyłem piccolo :P Czy to prawda, że instrumenty te są robione z puszek po konserwach??? 8)
ach.......czego to ludzie nie wymyślą :roll:

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 18:18   

no z tymi puszkami po konserwach to na pewno blef... Nie znam producenta puszek, który robiłby je z mosiądzu lub tombaku :D Klasa "stagowców". Cena, nieznana marka. Jakiś skośnooki przyjaciel ją zapewne składał.

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 18:25   

ale z tym pl to oznaczenie niezłe hehe, ciekawe jak się na nich gra, mam nadzieję że dużo lepiej niż wygląda cena bo bardzo tanio...

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 20:32   

odważę się użyć stwierdzenia: wysokiej klasy zabawki, instrumenty klasy najniższej, raz miałem do czynienia z takim czymś... KATASTROFA!!!

Qmac 

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 22:37   

Ale nie stroją, czy się sypią w rękach? Ja na jakiejś wystawie kiedyś próbowałem na piccolo stagga grać, ale nie miałem ustnika do takich celów,a poza tym to było dawno i nie miałem skali do piccolo. Teraz zresztą też nie mam, ale tak do c3 to popykam. Ja przecież też nie polecam grania na takim sprzęcie, bo sam na takim grałem i mi się trąbeczka rozwaliła, och smutne wspomnienia. Kiedyś jak gdzieś jechałem autokarem, to ją położyłem nad sobą w tym schowku na kurtki (brak miejsca w luku bagażowym) i mi upadła na ziemię ( była w futerale oczywiście) i to nie od razu, tylko najpierw się od mojej głowy odbiła, to jak ją wyjąłem, to się załamałem. Pomimo, że była w futerale, to cała czara była we wgnieceniach , i to takich porządnych wgnieceniach a tak na długości to miała tam kilka takich mniejszych. Jeszcze wcześniej była taka akcja, że mi się ustnik w niej zaklinował, i wtedy jeszcze w ogóle się na tym nie znałem i nie wiedziałem jak temu zaradzić, to wziąłem szmatkę na ustnik, obcążki i tak próbuje to wykręcić, ale nic. Dalej próbuje, patrzę :shock: a tam cała ta rura (gdzie jest ustnik) się przekręciła o 90 stopni, że ten haczyk na 5 palec był o 90 stopni w lewo :shock: . Ale potem tą rurę wyprostowałem, przynajmniej jakoś wyglądała, ale nie dało się jej stroić, bo się nie dało wyjąć rurki do strojenia i te wszystkie zaczepy, co trzymają tą rurę z tłokami i z rurą od czary były porozrywane. Teraz to jest z tego polewka, ale wtedy to byłem załamany, bałem się gdziekolwiek z trąbką pokazywać, a w dodatku do tego, to ta trąbka była szkolna 8) Poza tym w tym chińskim badziewiu zawsze dają niklowane tłoki. Wszystko kurde tylko, żeby taniej.... Nie ma co z takimi trąbkami się bawić ( chyba, że kupić jako zabawkę dziecku), bo tylko się nerwy traci. Lepiej pozbierać na jakiś przyzwoity sprzęt i mieć choć trochę przyjemności. A może Wy opiszecie ciekawe sytuacje z instrumentami tej klasy??? :P

Rumcajs 

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 23:06   

Hehe ty to miałeś przeboje :) Jak dla mnie to te trąbki są przeznaczone dla osób niezdecydowanych, czyli takich, którzy zastanawiają się czy chcą w ogóle grac na trąbce. Jeśli od czasu do czasu chcą grać to powinna im wystarczyć a jeżeli ktoś już ma wyższe ambicje to na pewno zaopatrzy się w lepszy sprzęt. Dobry instrument na początek dla dzieci.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 23:18   

Czy ja wiem. Lepiej na początek może coś lepszego ale używanego? Przynajmniej łatwiej będzie sprzedać potem. Jakoś nie jestem i nigdy nie byłem przekonany do tych wynalazków. Sounder, Stagg, (n)Ever Play czy co tam jeszcze się pojawia na rynku postrzegam osobiście w formie żartu... nie trafionego żartu z trębaczy. Jednak z drugiej strony co robić jak kasy mało a przyzwoitych "używek" jak na lekarstwo (niestety takie sytuacje się u nas zdarzają). W sumie nie miałem do czynienia z Sounderami tylko innymi markami z tej półki cenowej ale coś mi się wydaje że nie odstają jakoś od reszty. Z resztą widać to po opiniach użytkowników.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 01:12   

jestem na NIE. wolę już te południowoamerykańskie (nazwa mi wyleciała z głowy, kurczę), przynajmniej wytrzymują początkowe granie.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 03:43   

Miles_Fan, może chodzi ci o firmę Weril, tańsze modele to tez takie na zasadzie najtańszych Amati (jak trafisz to grasz i grasz), ale wyższe są o dziwo O.K. zresztą do najtańszych tez nie należą.
osobiście popieram zdanie Immortal4ever, używane np. Amati 6*** Yamaha 2*** a czasami nawet 4*** czy Getzen 300 można zakupić w cenie nowych Sounderow Staggow itp... a klasa instrumentów nieporównywalna...

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 08:31   

mischka napisał/a:
używane np. Amati 6*** Yamaha 2*** a czasami nawet 4*** czy Getzen 300 można zakupić w cenie nowych Sounderow Staggow itp...

Tylko że musiałyby być nieźle zdezelowane bo szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze Soundera powyżej 600 PLN... No Staggi są nieco droższe... Myślę że można za to kupić przyzwoite Amati ale niższych modeli, Yamahę 1**/1320, 2**/2320, Conna Directora albo Kinga 600. Tylko że trzeba by się było nieźle rozglądać za takimi okazjami.

Qmac 

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 12:43   

To mieliście jakieś przygody ze sprzętem tej klasy, czy tylko ja jestem taki szczęściarz i kombinator? :mrgreen:
Też jestem zdania, że kupowanie takiego badziewia, to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Ja moim staggiem cieszyłem się przez jakieś 2 miesiące. Potem już się zaczął sypać. No może trochę przesadzam. No tak z 3 miesiące był w pełni sprawny. Potem się zaczęły się problemy: lakier zaczął schodzić, tłoki nie chciały dobrze chodzić, te filce przy tłokach poodpadały, że jak naciskałem wentyle, to słychać było, jakby perkusja grała, w ogóle te tłoki były do kitu, te pseudo perłowe te w tłokach (tam, gdzie palce dotykają tłoka, nie wiem jak to się nazywa :P ) na początku były bardzo wygodne i chwaliłem je sobie, ale rozczarowałem się, bo były przyklejone klejem typu kropelka sklej sklej ;( i mi jeden taki się odkleił. Więc jednym słowem: nie ma to jak chiński sprzęt :lol:

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 22:26   

Złom, Sounder produkuje tanie podróby instrumentów. Moim zdaniem nie warte uwagi.

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:14   

Popieram przedmówców no i ta sama nazwa SOUNDeR.pl na czarze :mrgreen: Raz ciekawości zagrałem sobie na trąbce podobnej klasy czyli staggu no i trzymając w rękach czułem że się rozpadała, tłoki masakra, no i wystarczy czytając opinie powiedzieć i poprzeć większość - NIE POLECAM !

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

Rumcajs 

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:37   

No to zrobiliśmy świetną antyreklamę dla początkujących trębaczy ;) I uważam że bardzo dobrze, lepiej wszystkie karty wyłożyć na stół na początku niż potem żałować. Nie kupować, chyba że ktoś chce sobie trąbkę powiesić na ścianie hehe ;)

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:48   

miałem w rece puzon sundera. MMAASSAAKKRRAA !!!!! Nie polecam nikomu, starch zeby to sie nie rozpadło w rekach. Z nizszej klasy cenowej polecam j. michaela lub roya bensona

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:53   

no właśnie, Weril i Benson. porządne, tanie instrumenty. jak już kupować, to to.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:55   

Na ścianie wieszać? Strach że spadnie i kogoś uszkodzi...
No cóż widziałem trąbki tej klasy po kilkuletniej eksploatacji i muszę przyznać że nie wyglądały one... Co gorsza z grą też było cienko, cieniutko. Co do osławionych Staggów to spotkałem się z opiniami że lekkość gry bardzo ograniczają seryjne ustniki. Co prawda nam to jakiejś większej różnicy nie robi ale początkującym już tak. Osobiście jestem ciekaw ile wytrzymuje taki Sounder. Co prawda w latach wynik nie będzie imponujący ale taka wiedza może się przydać.

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 16:06   

najtańsze są chyba trąbki firmy STARTONE.
a z tanich to THOMANN ma dosyć "solidne" wykonanie, Michael tez daje rade tylko jest droższy
najtańszego Thomanna kupimy za ok 500zl przy dzisiejszym kursie euro, do tego 3 lata gwarancji tak ze przez 3 lata napewno posłuży ;)

Michał Olejnik 
Trumpet Player

Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: 2C, 7S, 5MDidt...

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 16:39   

Gralem kiedys na piccolo Staga czyli klasa soundera i nie pytajcie jaka to byla trauma...:) Nie dalo sie na tym grac najprostsza gama durowa brzmaial jak jakas "bengalsko-afrykanska" :) No i intonacja.... miedzy niektorymi dzwiekami interwal 3/4 tonu a pomiedzy innymi np 1 1/4...takze brzmialo to wszystko ciekaweie... a bylo to na poczatku zalewu chinskimi instrumentami i pamietam ze za tego staga wolali cos kolo 2 tys...:D heh to byly czasy... :joke: :happy:

Rumcajs 

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 16:45   

może to była trąbka przystosowana do skali indyjskiej hehe albo chińskiej, tam ćwierć-tony to norma heh :)

Odpowiedz do tematu