[ Dodano: 2006-07-14, 00:00 ]
No i już mam doświadczenia...
To co podałem wyżej jest świetne do niklu/lakieru. Czyści, woskuje.
Do powierzchni posrebrzanych mam preparat Record silver-polish, również taki jak powinien być - wszystko lśni.
Tylko nie pomyl z Recordem do powierzchni nielakierowanych, bo może być kłopot..
Witam!
Ja też używam szmatki do biżuteri...jest rewelka... a można ją kupić u każdego jubilera za ok.7zł
Polecam bo to przde wszystkim nie rysuje trąby co zdaża się w przypadkach innych preparatów..
Pozdrawiam Jazzman
Instrument/y: Yamaha 4335GS
Ustnik/i: Denis Wick 3E
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 13:42
Ja przy zakupie dostałem taką chodzby oliwke do czyszczenia srebra moim zdaniem to to jest bardzo dobre ale nie powiem Ci teraz ile to kosztuje. nazywa sie to "SILVER POLISH" z Yamahy to jest
Trzeba było założyć nowy temat
CO do srebrzenia czy jest sens ? Jak wartościowa jest trąbka którą posiadasz ? Nie sądże żeby to przyniosło znaczące efekty na starszym instrumencie.
Pasta nazywa się UNIPOL jest w niebieskiej tubce. rewelacja bo używam od 10 lat (tuba wielkości pasty do zębów 50zł a ja mam jeszcze pierwszą)
postrafjam
Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem
Wysłany: Nie 08 Lip, 2007 21:10
a jeżeli posrevrze swojego Schagerla to zmieni barwe dziwku na lepsza i czy srebro bedzie badziej trwale od zlyklego seryjnego lakieru ?? Jak na razie mam lakier w bdbd stanie i nie wiem czy jest sens to robic bo bardzo mi sie podobaja srebrne rury ;/
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Nie 08 Lip, 2007 21:23
srebro jest dużo bardziej wytrzymalsze od lakieru...no i nie widać tak na nim śladów eksploatacji...jeżeli posrebrzany jest "fabrycznie" to faktycznie barwa jest lepsza...ale nie wiem czy jest w twoim przypadku sens oddawać trąbkę do posrebrzania...Schagerl to dobra firma robiąca dobre trąby...więc czy ci się opłaci...a jak ów spec który by ci "modernizował sprzęt" coś zrobi nie tak?...nie ryzykowałbym...
Ale muszę przyznać że posrebrzane trąbki wyglądają naprawdę fajnie (może dla tego moja Yamaha jest srebrna )
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem
Wysłany: Nie 08 Lip, 2007 22:32
Kiedys u Pana Kowalczyka sie pytalem ile to by kosztowało, to powiedzial ze 400 zł, ale chyba sie na to nie skusze. Uzbieram se kiedys kase i kupie srebrnego Schagerla z modeli mistrzowskich
Ponieważ upłynęło juz trochę czasu od założenia tego tematu, a jak wiadomo czas biegnie do przodu i wiele się zmienia - postanowiłem go troszkę odkurzyć.
Otóż zakupiłem sobie w dniu dzisiejszym trąbkę Schagerl 420GBS. Jak nazwa wskazuje jest ona posrebrzona.
Przeszukałem wiele for związanych z trąbkami i sposobami czyszczenia. Wiem jak to zrobić i jakimi sposobami. Problem jest z wyborem odpowiednik środków czyszcząco - konserwujących.
Do trąbki dodany miałem olejek:
http://muzyczny.pl/pokaz....06&grupa=119538http://muzyczny.pl/pokaz....06&grupa=119538
Zresztą w sprzedaży jest wiele innych:
http://muzyczny.pl/produk...cent=0&towary=3 http://muzyczny.pl/produk...cent=0&towary=3
Tu wybrać można i co do koloru (Opakowania) i co do ceny.
Które z nich polecacie do pielęgnacji powłoki zewnętrznej trąbki jak i krąglików i tłoków?Jakie macie spostrzeżenia związane z używaniem tych preparatów?
Pozdrawiam,
szczęśliwy posiadacz nówki Schagerla.
Witam. Odświeżam temat bo technologia jak wiadomo idzie do przodu. Są jakieś nowe patenty?? Nie wiem co mam kupić do posrebrzanej powierzchni. Zastanawiam się nad UNIPOL'em.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum