Witam, gram amatorsko, bez żadnego nauczyciela. Wszystko zaczęło sie od rogu myśliwskiego. Teraz gdy próbuję swoich sił na trąbce chcialbym opanować szybsze staccato, czyli podwojne i potrojne. Na czym polega takie granie i jak mam ćwiczyć, Pozdrawiam
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Sro 03 Maj, 2006 20:08
sam jestem początkujący, ale wiem jedno. w litaku pisze że podwójne i potrójne staccata się zazczyna ćwiczyc dopioer po kilku latach nauki, nie uważasz że to troche dal ciebie za wczesnie?
Uczono mnie że najpierw należy opanować staccato potrójne. Ponoć tak jest lepiej i łatwiej.
W potrójnym wymawiamy tu tu ku. Ale nie ma tu reguły. Niektórym łatwiej mówić "du du gu".
Należy ćwiczyć na sucho bez instrumentu. Z instrumentem w ślimaczym tempie. Nawet jezeli możemy szybciej to gramy wolno. Tempo przyspeszamy bardzo powili. Warto co jakiś czas pograc w wolnym tempie. W szkole Arbana są fajne ćwiczenia na staccato.
Podwójne wygląda tak samo tyle ze mówimy "tu ku". Warto spróbować mówić "du gu". Mi jest tak łatwiej. Ponoć jest to nawet zalecane do podwójnego. Może pojawić się problem z synchronizacją palcy z językiem. Ja mam pewien problem z tym do dziś.
Ja tez znam kogos takiego. Musze go ogladac codziennie w lustrze To, ze nie gram potrojnym staccatem nie jest moja wina. Poprostu nikt mi o nim nigdy nie mowil Nie mam pretensji o twojego posta :smile:
_________________ Kiks to życie! Nie kiksujesz nie żyjesz!
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 12 Sie, 2006 19:22
heh... w lutaku tak opisują ale moj nauczyciel powiedział mi, ze łątwiej jest wymawiac "ta ka" w podwojnym, "tataka" w potrojnym staccato. a to ze ktos opanował wczesniej czy pozniej staccato nie ma większego znaczenia. to jest taki "dodatkowy" manewr który "upiększa" grę ja gram 4 lata i nie spieszy mi się ze staccatem. moim zdaniem najlepiej nauczyc się rzeczy wazniejszych, mianowicie: gam itd. PzDr
Witam! Gram od ok lekko ponad 7 lat. Podwójne czy potrójne staccato mnienie interesowało zbytni dopóki nie usłyszałem karnawału weneckieko wykonywanego przez marsalisa
Po kilku radach od naszego best trębacza zacząlem ćwiczyć. I Najpierw trzeba opanować potrójne , a późńiej podwójne [ nawet w szkole Arbana prędzej jest potrójne]
zacząłem najpierw uczyć się " ta ta ka" , a późńiej mozolne ćwiczenia na trąbkę , wolno wolno wolno . Przyśpieszyłem dopiero kiedy miałem to w miare opanowane.
Ćwiczyłem to do teraz tj ok 1.5 miesiąca [ choć codzień nie miałem na to czasu , także ni poświęconych na same staccato było niewiele] i zaczęło mi to wychodzić dopiero po przegraniu ćwiczeń w arbanie . Już powloli ruszam karnawał wenecki
życzę wytrwałośći!! :razz:
Gram od siediu lat i jeszce nie opanowalem nawet potrojnego (ale szczerze mowiac tylko raz probowalem i po dwoch dniach mi sie te proby znudzily) Zaluje ze nie poszedlem do szkoly muzycznej...
powiem tak. podwójne i potrójne staccato JEST BARDZO potrzebne !! zwłaszcza jak, gra sie trudne utwory w których po prostu nie ma siły zagrac na pojedynczym języku. a co do nauki.. gram 5 rok, i bezproblemowo opanowałem to w 4 klasie, tylko RADA DLA POCZĄTKUJĄCYCH.. cwiczcie wolno, zeby to weszło po prostu w krew.. bo potem jak wam dojdą gamki na stccacie, to wtedy będzie bardzo bardzo nie równo! proponuję arbana cwiczenia, i mozolne tu-tu-ku i tu-ku;tu-ku :smile:
Wogóle jezeli chcesz zaczynać grac szybsze staccato zaczynaj od TU KU TU KU ..... i cos raz szybciej. Miałem nauczyciela co szybkie staccato grał znakomicie
Wogóle jezeli chcesz zaczynać grac szybsze staccato zaczynaj od TU KU TU KU ..... i cos raz szybciej. Miałem nauczyciela co szybkie staccato grał znakomicie
To nie jest szybkie staccato tylko już podwójne.
Nauke powinno się zaczynać od potrójnego[tu tu ku] , które jest prostsze i z czasem przejść na podwójne [ ta ka ta ka , czy jak kto woli tu ku tu ku ]
W tych Ćwiczeniach głównie chodzi o wyrobienie sobie tylnej części języka (wyraz "ka").
Zgadzam się z powyższymi odpowiedziami - potrzeba czasu, aby płynnie operować "podwójnym" oraz "potrójnym". Przydaje się w kilku utworach (np. wariacje Arbana) oraz daje nam biegłość w przebiegach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum