Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Start...
gosix_112 

Instrument/y: Amati
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 17:19   Start...

Witam. Zastanawiam się jak wyglądały wasze początki gry na trąbce, jak wam szło i czego się najbardziej obawialiście, jak wyglądały wasze pierwsze lekcje? Myślę, że fajnie tak powspominać jak jeszcze nie mogliście wydobyć czystego dźwięku w porównaniu do tego co robicie teraz. Ja nie mogę się zbyt wypowiadać bo sama dopiero zaczynam. Trochę sie właśnie boję że sobie nie poradzę no ale jak to się mówi ,,Dla chcącego nie ma nic trudnego'' :) :trumpet:

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 20:48   

Początki zawsze są trudne. Czego się obawiałem? Raczej niczego, choć pierwsze moje myśli były takie "Nie zepsuć trąbki" zawsze się martwiłem, że ją przedąłem. Zawsze uważam, że trening czyni mistrza, jednemu to przychodzi szybciej, drugiemu trochę wolniej, ale wszyscy osiągniemy ten "Piękny", "czysty", "najlepszy" dźwięk i to "Nasze Charakterystyczne" brzmienie.
Grunt to nie poddawać się. Należy przeważnie walczyć z samym sobą.
Życzę powodzenia w nauce ;)

gosix_112 

Instrument/y: Amati
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 06:26   

''... "Nie zepsuć trąbki" zawsze się martwiłem, że ją przedąłem....''

To było dobre :)

Semafor 
Semafor

Instrument/y: Getzen Eterna
Ustnik/i: VB 1 1/2C

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 07:41   

Znajomy rodziców pokazał mi, jak wydobyć dźwięk, podał aplikację i pożyczył trąbkę na parę dni (nawiasem mówiąc był to stary rupieć). ;)
Ciąłem sobie w domu proste melodyjki ze słuchu i dobrze się bawiłem. :trumpet:
Byłem zbyt mały, by sobie zdawać sprawę z ryzyka, więc nie bałem się niczego. :lol:

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 10:56   

Ja dostałem trąbkę i jakieś łatwe szkoły w wieku 9 lat i przez jakiś rok grałem sobie je przy pomocy ojca który tłumaczył mi "chwyty" nie miałem na początku nawet dobrego nauczyciela, potem dopiero zapisałem się do orkiestry i jak czegoś nie wiedziałem to chodziłem na lekcje do kapelmistrza i powoli, powoli grałem coraz lepiej.

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

marioo_88 

Instrument/y: Bach TR500
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 14:06   

Ja zacząłem uczyć się grać w wieku 12 lat w orkiestrze pod okiem kapelmistrza. Na początku był "alcik", a potem już jakoś się tak samo potoczyło ;) I nie żałuję, bo jak powszechnie wiadomo trąbka to najpiekniejszy instrument na świecie :) :trumpet:

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 16:33   

Ja zacząłem grać w wieku 12 lat na trąbce w muzycznej.... Przed tym w wieku ośmiu lat grałem na trąbce potem na tenorze partie orkiestrowe......

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Damian 

Instrument/y: Schagerl T-2000L
Ustnik/i: CONN 5 1/2 C

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 16:39   

Noo .. Ja podobnie jak kolega marioo_88 na początku grałem na alcie ;D miałem wtedy 7 lat . Wiadomo. najpierw na ustniku grałem . Potem mój kapelmistrz dał mi alt do ręki alt, pokazał aplikature i jakoś sobie piukałem na tym alcie . z czasem szło mi coraz lepiej , a kiedy byłem już najlepszym altem w orkiestrze zapytano się mnie na czym chciałbym grać . Na początku stwierdziłem , ze na klarnecie, ale jak podczas prób nie mogłem wydobyć z niego zadnego pisku , zdecydowałem się na trąbke . ;D A teraz - I trąbka w orkiestrze i jakoś idzie ;]

smiglo 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335-GS
Ustnik/i: stomvi combi system

Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 12:00   

Na początek klarnet, miesiąc czasu grałem aż stwierdziłem że to nie dla mnie. Później perkusja ... grałem choć zawsze marzyłem o trąbce, po krótkim czasie dostałem trąbkę i od tamtego czasu nie rozstaje się z nią (a to już tyyyle lat) :) piękny instrument .najlepsze jest to że zaczynałem się uczyć sam i zadęcie ustawił mi kolega który też w tamtym czasie nie miał pojęcia o niczym :) jak się okazało zadęcie było idealne hehe :)

Michael4223 

Instrument/y: Yamaha 2335
Ustnik/i: Vincent Bach 1-1/2c

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 21:24   

Ja poszedłem do orkiestry i chcialem uczyc sie na saxofonie lecz na saxofon nie bylo miejsca i trafilem na trąbke do prof.Marka Piątka.Pierwszy rok w orkiestrze lekcje a po roku do SM.Co do samego poaczątku..pierwsze lekcje wiadomo ustawianie zadecia.Gdy zadecie juz mialem ustawione ze juz mi sie nic nie ruszało wziąlem trąbke!Na początku nie zabardzo mnie to kręcilo,lecz gdy juz zacząlem co nie co pogrywac juz zlapalem bakcyla!Niestety po jakims roku czasu trąbka mnie bardzo wciągneła!Dlaczego mówie niestety!Poniewaz zabardzo chcialem!A przez rok czasu zadecie jeszcze nie jest takie mocne i niesty zadecie mi sie zepsulo i zaczynalem od nowa!Lecz jak juz bylo wszystko ok.szybko doszedlem do formy!Obecnie gram juz 5 lat i jak narazie nie wybrazam sobie zycia bez trąbki!!

Odpowiedz do tematu