Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Stomvi Debut czy Yamaha 4335 GS
prezio 

Instrument/y: Schagerl 420GBS
Ustnik/i: Bach 3C i Schagerl 3C

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 23:11   Stomvi Debut czy Yamaha 4335 GS

Jak w temacie - ktora wybrac.
Aktualnie zamierzam sie uczyc i zastanawiam sie ktory model wybrac.
Mam 30 pare latek i chce grac dla wlasnej przyjemnosci - jazz , bluess i kawalki balladowe.
Wiem ze dobrze jest sie edukowac na dobrym sprzecie (gram na gitarze klasycznej) i wiem co znaczy dobry dzwiek.
Podrzuccie ktora trabka bedzie lepsza dla tego rodzaju muzyki i dlaczego.
Z gory dziekuje

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 09:55   

Ja się wypowiem tylko na temat Yamahy, jest to dobry instrument a zwłaszcza , że dopiero będziesz się uczył więc nadaje się idealnie,,, Z trąbkami Stomvi jeszcze nie miałem styczności.
Ostatnio zmieniony przez adam113 Sro 10 Wrz, 2008 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 10:10   

http://www.trumpetart.pl/...4335-vt1781.htm
To tak względem Yamahy YTR-4335. 8)

Rafael 

Instrument/y: Yamaha YFH-631G,
Ustnik/i: Yamaha Custom 14F4 GP,bach 1,1/2

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 18:09   

witam,
moim zdaniem dobrym wyborem byla by Yamaha, sam gram na flugerhornie Yamaha i jestem zadowolony, moj kolega z orkiestry ma wlasnie taka jak opisalaes i jest zadowolony z zakupu. Yamaha robi naprawde dobre instrumenty ktore moga sluzyc kilka albo nawet kilkanascie dobrych lat.

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:05   

Z tego co widzę to dużo ludzi gra na Yamaszce dlatego wez ją bo masz pewny i trafny zakup z którego będziesz zadowolony, ze stomvi może być trochę inaczej. Krótko mówiąc kupując trąbkę Yamaha masz pewniaka w ręku:)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:08   

stomvi to też pewniaki ;) trąby naprawde warte polecenia. ;) lekkość gry, klarowny, delikatny dzwięk, dobra jakość wykonania. No i produkt europejski ;)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:11   

Tak Yamaha to pewniak w reku...Ale jeżeli mam być szczery to wyczekuje na opinie o Stomvi... Myślę że to też może być ciekawa propozycja...Tylko że wychodzi na to ze nikt jej jeszcze nie sprawdził. No cóż może się ktoś znajdzie?
A co do Yamahy...trąbka ta jest dobra ale nie jest najlepsza...nie można o tym zapominać!

Rafael 

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:14   

masz racje ze sa lepsze trabki od niej ale jesli ktos sie zamierza uczyc i do normalnego grania Yamaha jest idealna. a jak by nie bylo wyznaczyla pewne granice ktorych inni nie sa w stanie przeskoczyc i nawet slawni muzycy graja na Yamasze, jesli chce jutro przesli ci ciekawa strone z katalogu ilu dobrych muzykow gra na Yamasze.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:26   

Rafael napisał/a:
a jak by nie bylo wyznaczyla pewne granice ktorych inni nie sa w stanie przeskoczyc

Chciałbym wiedzieć jakie. Lubie grać na Yamahach...szerze mówiąc grałem na wielu od serii 1*** do Xeno (no pomijając tylko serię 6***ale może kiedyś się uda). I jeśli mam być szczery to nie widzę żadnego standardu czy granicy wyznaczonej przez Yamahę, którą nie przeskoczyli inni. I jak mam być szczery to Yamaha YTR-4335 nie powala już dzisiaj (co nie zmienia faktu że jest dobra). Ma sporo mocnych strona ale ma też słabsze. Kiedyś Yamaha w Polsce była najlepszym rozwiązaniem w swej kategorii cenowej...teraz niekoniecznie...jest jednym z wielu.

Rafael 

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 20:48   

każdy instrument ma swoje mocne i słabe strony , jak i każdy posiada jakieś wady i nie znajdziesz instrumentu który by był w całej produkcji idealny, Yamaha ma swoje słabe strony ale ma dożo mocnych stron i za to ja cenią i jak już wcześniej pisałem również światowej klasy muzycy,chętnie go prześle tobie jeśli zechcesz. nie upieram się ze yamaha jest idealna, bo taka nie jest ale pokazała ze potrafi robić b.dobre instrumenty a jeśli chodzi o klasę cenowa to Yamaha nigdy nie była tania i nie będzie bo za pewne standardy i jakość się płaci.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 23:18   

Grałem na większości trąbek stomvi na jakiejś wystawie kiedyś. Podeszła mi tylko stomvi Forte. Była ona porównywalna z moją Yamahą 2335, którą ja uważałem za lepsze od yamah 6xxx i długo nie mogłem znaleźć nic lepszego od niej. Stomvi to, moim zdaniem, bardzo dobre instrumenty, jednak moim zdaniem za drogie co do ich możliwości. Stomvi te bardzo wysokie mają dużo możliwości dostosowania pod indywidualne potrzeby(2 czary, 3 rurki ustnikowe czy coś takiego :P nie pamiętam dokładnie).
Fajne zestawy do skręcania ustników. Ale ich trąbki oprócz tego Forte mi sie nie podobały.
co polecam? Bacha Stradivariusa model 43 :D Po ograniu wielu instrumentów stwierdzam, że to jest trąbka idealna :D :P

A z tych dwóch? Skłaniałbym sie do Yamahy, ale jesli masz możliość to pograj i sam oceń. To podobnej klasy instrumenty.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008 11:12   

stomvi hiszpanski temperament budowany od lat 70ych

yamaha w tym zestawie napewno wyjdzie taniej bo za nowy instrument trzeba wydac ok 2100zl
stomvi debut to wydatek ok 2700zl za trabke posrebrzana, lakierowanej narazie nie mam ale mysle ze bedzie ok 200zl taniej instrumenty z gwarancja

yamaha towar sprawdzony, stomvi z racji ceny mniej popularny i osobiscie nie znam nikogo kto na nim gra, czytajac opinie na forach zagranicznych mozna stwierdzic ze instrument dobry nawet bardzo dobry, tylko wiadomo ze kazdy patrzy na co innego i nie kazdy lubi taki sam dzwiek, jedni wola mile cieple brzmienie inni ostry wyrazny dzwiek, sprawa bardzo indywidualna...

wydaje mi sie ze w tym zestawieniu jednak wygra yamaha, z racji ceny i niezawodnosci, Stomvi moze miec ciekawe brzmienie ale to czy ci bedzie odpowiadalo bedziesz wiedzial dopiero wtegy gdy nauczysz sie grac...

piotrek_trumpet 

Instrument/y: Yamacha Xeno 8335, 4335G
Ustnik/i: 16C4-GP

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008 16:17   

no i chyba yamaha wygrał :] z tego co widzę na profilu prezio,

prezio 

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 11:44   

Niestey jeszcze nie mam 4335 - jakis problem ma Yamaha z dostarczeniem instrumentow do polski - prawdopodobnie przeniesli juz cala fabryke do Chin.
Zaczalem sie zastanawiac nad Schagerl'em 420S czy 420GBS - ktos mi moze powqiedziec jaka jest roznica pomiwedzy tymi 2 modelami.
Oraz jak sie ma Schagerl w stosunku do Yamahy - czy to odpowiednik 2* czy 4*
Jeszcze mysle o 1000L
Co mi doradzicie ?
Na Yamahe nie moge sie doczekac a musze oddac pozyczony

[ Dodano: 2008-10-24, 13:00 ]
Dla przypomnienia dodam ze interesuje mnie muzyka rozrywkowa i jazz - docelowo.
Co do Jazzu to rozumie ze to moze byc za slaby model ale musi wystarczyc na poczatek

Rafael 

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 12:11   

A nie masz może możliwości wybrać sie do Niemiec, podam ci adres i stronę sklepu gdzie maja po kilka tych instrumentów na stanie, ostatnio widziałem nawet Yamahę 5 mieli. jeśli masz transport to warto sie tam wybrać,można sobie na miejscu wypróbować, pograć do woli na każdym instrumencie, ustnik dopasować. a nawet przy tym kursie euro będzie sie opłacało. http://www.musicworldbril...8&filter_id=505

Immortal4ever: "Shift" i "Alt" na klawiaturze nie gryzą...

prezio 

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 12:53   

Niestety nie mam jak sie jechac do niemiec
Nic mi sie nie planuje w najblizszym czasie

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 15:54   

Schagerl GBS z tego co wiem ma czare ze złotego mosiądzu, a zwykły z zółtej blachy. Nie jestem pewien, ale ma tez chyba inną rurke ustnikową. Ale nie jestem pewien na 100% przeczytaj sobie specyfikacje na www.schagerl.pl

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008 22:20   

550euro kosztuje noweczka yamaha 4335G, w razie potrzeby pytac moge pomoc w dostarczeniu instrumentu do polski

-szefu- 

Instrument/y: AMATI ATR 203
Ustnik/i: V.Bach 7c, V.Bach Corp. 1 1/2B Megatone

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 22:55   

witam, mam pytanie wie ktoś czy można kupić już gdzieś YTR-4335GS, bo w nowym roku miała przyjechać dostawa do Europy a póki co nie mogę znaleźć, jakby ktoś miał jakieś namiary to proszę o kontakt

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 09:37   

W Kaliszu na pewno by były, możesz zadzwonić do rdk serwis w Luboniu kolo Poznania, Brass Point na pewno coś tam ma, szukaj w internecie a jak nie znajdziesz to podam ci kilka numerów bo teraz się śpieszę...

Odpowiedz do tematu