Ale czym by się to stowarzyszenie miało zajmowac? Jeżeli miało by promowac w jakiś sposób instrument jakim jest trąbka to do tego potrzebne pewnie będą środki finansowe.
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2008 09:19
Ok, ale jak promować? W dokumentacji muszą być dokładne cele działania. Jagon przeczytaj jeszcze raz link który zamieściłeś i zwróć szczególną uwagę na warunki które trzeba zrobić alby spełnić wymogi zakładania stowarzyszeń. Postaraj się aby wypełnić każdy warunek. Zobaczymy jak ty to widzisz, ja jak wróce z próby też tak zrobie i porównamy
* nazwa stowarzyszenia,
* cel działalności,
* teren i środki działania,
* siedziba,
* przedstawiciel reprezentujący stowarzyszenie.
1. Mamy
2.Popularyzacja instrumentu itp.
3.Np. do niego można by się wpisywać z całej polski czyli teren działania Polska ale nie wiem jakby to było z tymi środkami
4.Napisałem wcześniej
5.To akurat chyba nie problem
Jak coś to poprawiać
_________________ Mieć cel i dążyć do niego! Po byku! Ćwiczyć!
Chociaż z drugiej strony nie powinno to być dużo a za te pieniądze zawsze można coś zrobić w stowarzyszeniu tylko jeżeli składka była by droga to będzie mało członków ale ja myśle, że składkę ustanawia zarząd stowarzyszenia
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2008 15:27
nie podoba mi się stowarzyszenie zwykłe. to znaczy brak osobowości prawnej takiego stowarzyszenia. jeżeli chcemy wypromować trąbkę na serio, to powinniśmy mieć do tego profesjonalne narzędzia. a takim jest instytucja posiadająca osobowość prawną.
znalazłem jeszcze coś takiego...
"Stowarzyszenie jest [...] związkiem osób, które chcą realizować jakiś wspólny cel. Do założenia stowarzyszenia konieczne jest współdziałanie co najmniej 15 członków założycieli, którzy podejmują uchwałę o powołaniu stowarzyszenia. W wypadu, kiedy ilość członków stowarzyszenia spadnie poniżej tej liczby podlega ono rozwiązaniu. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na pracy społecznej członków oraz samodzielnie określa swoje cele, programy działania i struktury organizacyjne oraz uchwala akty wewnętrzne dotyczące jego działalności. Najwyższą władzą stowarzyszenia jest walne zebranie członków. Członkowie stowarzyszenia, w sposób przyjęty w statucie, mogą zmieniać cele działania stowarzyszenia, mogą podjąć decyzję o jego rozwiązaniu lub wystąpieniu ze stowarzyszenia. Cel stowarzyszenia nie musi być celem społecznie użytecznym w tym znaczeniu, że stowarzyszenie może realizować partykularne interesy jakiejś wąskiej grupy osób (np.: stowarzyszenie wielbicieli gier komputerowych RPG)."
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2008 15:30
A więc tak:
Szukamy 15 osób które na zebraniu wybiera zarząd 3 osobowy. Uchwalamy regulamin który zawiera:
- Nazwa np. Stowarzyszenie Trębaczy Polskich
- Cel - popularyzacja instrumentu trąbka
- teren - cała Polska
- siedziba - najlepiej jakieś duże miasto w którym znajdą się ludzie do tego chętni no i mający ze sobą kontakt osobisty, wirtualność tutaj nie wchodzi w grę
- przedstawiciel- wybrany przez zarząd
- środki działania - utrzymywane ze składek członkowskich
Ogólnie łatwo przychodzi rozmyślanie o czym takim, ale jak już chce się wejść w konkrety to nie jest tak łatwo.
Po pierwsze i co najważniejsze trzeba mieć tych 15 chętnych którzy by to pchnęli do przodu, a z tym się wiąże siedziba, środki działania i działalność stowarzyszenia, czyli prawie wszystko. Po drugie jak w praktyce popularyzować instrument. Bo znajdziemy chętnych, zarobimy cała wymaganą dokumentację, zarejestrujemy ( jest z tym dużo pracy, ale piszę tak ogólnie w skrócie) Mamy stowarzyszenie I co dalej...???
Jak już będzie w miarę widoczne można np. za składki załatwić reklamę serwisu itp oraz można by założyć różne współprace z np. KFS itp.
Ponieważ na razie nie mamy profesorów akademickich to o spotkaniach na razie nie ma co mówić ale żeby zacząć od dobrego serwisu forum, poradniki, foty, newsy, linki, praca, uczelnie, giełda, nuty, orkiestry itp. na wzór puzon.pl tylko, że jeszcze lepsze
a to myślę że jest możliwe
Składka u puzonistów nie jest duża po 50zl rocznie więc więcej nie powinno być
Jak profesorofie itp. się dopiszą to będzie można jakoś różne spotkania wykłady organizować ale to przyszłość i lepiej zacząć od dobrego serwisu itp.
Trzeba tylko znaleźć 15 trębaczy obok siebie i to jest najtrudniejsze żeby zarejestrować bo potem to jakoś ujdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum