Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Syk powietrza.
W. 

Instrument/y: Ever Play T-331
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 15:35   Syk powietrza.

Zacznę od sprawy niezwiązanej z tematem. Jako że to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkim użytkowników! :)

Teraz do rzeczy - korzystałem z opcji szukaj i nie znalazłem nic podobnego, być może po prostu nie wiedziałem czego szukać więc jeśli temat poruszający ten problem był to proszę o pokierowanie. Swoją przygodę z trąbką rozpocząłem niedawno, początkowo grałem na pożyczonej trąbce Yamaha, natomiast kilka dni temu dostałem w prezencie trąbkę Ever Play. Tak, czytałem i znam opinię jaką mają produkty tej firmy na forum, ale mieć a nie mieć... :) W każdym razie, po wczorajszym ćwiczeniu pojawił się problem, podczas rozsuwania/zasuwania krąglika (tego mniejszego, z regulowanym pierścieniem - przepraszam za brak fachowości jeśli ten element ma swoją nazwę) pojawia się syk powietrza, dość długi i głośny. Dźwięk wydobywa się z kielicha i ustnika jednocześnie. Dodam, że dźwięk jest głośniejszy podczas zasuwania - kiedy rozsuwam brzmi to tak jakby instrument nabierał powietrza a kiedy zasuwam - jakby wypuszczał. Rozkręcałem tłoki, wyciągałem i wkładałem krągliki - problem nadal jest. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane (pomijając jakość sprzętu) i czy można coś z tym zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

wesol87 
od 1999r. :)

Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 15:51   

to normalne :) znaczy że masz szczelną trąbke - ciesz się :) Problem byłby wtedy gdyby syku nie było. W rurce pod wpływem zmiany objętości zmienia się ciśnienie, które dąży do wyrównania z otoczeniem - stąd syk :) Gdy podczas syku wciśniesz tłoczek, usłyszysz "pyk", bo ciśnienie wyrówna się błyskawicznie.

W. 

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 17:14   

Ulga. Przestraszyło mnie to ponieważ na wspomnianej trąbce Yamaha tego syku nie było, a i na moim Ever Play'u pojawił się nagle (pierwsze dwa dni tego efektu nie było). Skoro już wiem, że to normalne to jeszcze małe pytanie techniczne - czy ten odgłos nie przeszkadza w żaden sposób w graniu, np. jeśli nagłośnić trąbkę mikrofonem?

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 18:52   

Jeżeli nie będziesz przy mikrofonie wysuwał krąglika to nie przeszkadza :]
Syk pojawił się dopiero jak ślina uszczelniła trąbkę. Jeżeli syku nie ma wtrakcie grania to jest ok

wesol87 
od 1999r. :)

Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 23:22   

Grzegorz napisał/a:
Syk pojawił się dopiero jak ślina uszczelniła trąbkę.

Raczej oliwka dotarła we wszystkie miejsca :)

W. syku nie słychać jeżeli wysuwasz krągliki na wciśniętym odpowiednim tłoczku.

mutucar89 

Instrument/y: getzen 300 series
Ustnik/i: 3C Arnolds & Sons

Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 23:43   

a wciśnij tłoczek nr 3 i przy wciśniętym spróbuj wysunąc krąglik. ,,Syk'' nie powinien wystąpic. :mrgreen:

andrzej-199017 
instruktor

Instrument/y: Amati ATR 211, Yamaha 1335, Kornet 1977r.
Ustnik/i: Amati 7C, Adam 7C

Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 01:34   

Dokładnie, już wszystko zostało "powiedziane", nie masz się czego bać. Mam nadzieje tylko że trąbka nie okaże się katastrofą. Napisz za jakiś czas jak sprawuje się twój "Ever play".

W. 

Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 12:08   

Teraz wszystko już jasne, dzięki za pomoc. :)

Co do samej trąbki - za jakiś czas na pewno dam znać jak się sprawuje. Mam nadzieję, że nie okaże się katastrofą nim zdążę odłożyć na jakąś Yamahę.

Odpowiedz do tematu