Instrument/y: Ever Play T-331
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 15:35 Syk powietrza.
Zacznę od sprawy niezwiązanej z tematem. Jako że to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkim użytkowników!
Teraz do rzeczy - korzystałem z opcji szukaj i nie znalazłem nic podobnego, być może po prostu nie wiedziałem czego szukać więc jeśli temat poruszający ten problem był to proszę o pokierowanie. Swoją przygodę z trąbką rozpocząłem niedawno, początkowo grałem na pożyczonej trąbce Yamaha, natomiast kilka dni temu dostałem w prezencie trąbkę Ever Play. Tak, czytałem i znam opinię jaką mają produkty tej firmy na forum, ale mieć a nie mieć... W każdym razie, po wczorajszym ćwiczeniu pojawił się problem, podczas rozsuwania/zasuwania krąglika (tego mniejszego, z regulowanym pierścieniem - przepraszam za brak fachowości jeśli ten element ma swoją nazwę) pojawia się syk powietrza, dość długi i głośny. Dźwięk wydobywa się z kielicha i ustnika jednocześnie. Dodam, że dźwięk jest głośniejszy podczas zasuwania - kiedy rozsuwam brzmi to tak jakby instrument nabierał powietrza a kiedy zasuwam - jakby wypuszczał. Rozkręcałem tłoki, wyciągałem i wkładałem krągliki - problem nadal jest. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane (pomijając jakość sprzętu) i czy można coś z tym zrobić?
Instrument/y: YTR 1320 ES
Ustnik/i: V. Bach 1 1/2B + booster, Amati A11 1C
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 15:51
to normalne znaczy że masz szczelną trąbke - ciesz się Problem byłby wtedy gdyby syku nie było. W rurce pod wpływem zmiany objętości zmienia się ciśnienie, które dąży do wyrównania z otoczeniem - stąd syk Gdy podczas syku wciśniesz tłoczek, usłyszysz "pyk", bo ciśnienie wyrówna się błyskawicznie.
Instrument/y: Ever Play T-331
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 17:14
Ulga. Przestraszyło mnie to ponieważ na wspomnianej trąbce Yamaha tego syku nie było, a i na moim Ever Play'u pojawił się nagle (pierwsze dwa dni tego efektu nie było). Skoro już wiem, że to normalne to jeszcze małe pytanie techniczne - czy ten odgłos nie przeszkadza w żaden sposób w graniu, np. jeśli nagłośnić trąbkę mikrofonem?
Jeżeli nie będziesz przy mikrofonie wysuwał krąglika to nie przeszkadza
Syk pojawił się dopiero jak ślina uszczelniła trąbkę. Jeżeli syku nie ma wtrakcie grania to jest ok
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 01:34
Dokładnie, już wszystko zostało "powiedziane", nie masz się czego bać. Mam nadzieje tylko że trąbka nie okaże się katastrofą. Napisz za jakiś czas jak sprawuje się twój "Ever play".
_________________ Wejdź na moją stronę, kliknij w link strony chomikuj.pl, znajdź mojego chomika i pobieraj nuty i inne ciekawe rzeczy. Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum