Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
SZKOŁA MUZYCZNA 2 stopień EGZAMINY
Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Nie 10 Paź, 2010 20:53   

Na pewno nie są obowiązkowe lekcje śpiewu !!! Jeśli Twoim głównym instrumentem będzie trąbka to ewentualnie możesz mieć dodatkowy fortepian (zależy od szkoły aczkolwiek uważam, że każdy powinien grać na fortepianie - lepiej poznaje się i rozumie harmonię i współbrzmienia). Śpiewać możesz na chórze szkolnym, kształceniu słuchu gdzie bez śpiewu się niestety nie obędzie i podczas lekcji z instrumentu - tutaj sprawdza się zasada - nie wiesz jak zagrać albo nie wychodzi ??? Zaśpiewaj, a następnie zagraj ... i okazuje się nagle, że wszystko jest proste.

furmon7 

Instrument/y: Bach Omega, Prelude by Bach Tr-700
Ustnik/i: Vincent Bach 3C

Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 20:47   

Damian Ruskowiak napisał/a:
furmon7, audycje są w I st, II st oraz nawet na studiach :) Takie sprostowanie :) Należy znać literaturę muzyczną :) Być może też będziesz miał w późniejszych klasach.

Mam nadzieję, że nie naruszę praw autorskich do słów p. Danuty Wójcik, która na moich lekcjach powiedziała, że Audycje Muzyczne są zastępowane Literaturą Muzyczną w II stopniu. P. Wójcik to autorka takich podręczników jak "Nauka o muzyce" i "ABC form muzycznych", które są powszechnie stosowane w całej Polsce.

Adam Mickiewicz

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 21:09   

furmon7, pisałem do kogoś kto chce rozpocząć naukę w szkole muzycznej i starałem się na tyle uprościć sprawę aby za dużo nie namieszać w jego przemyśleniach. Stąd uprościłem sprawę do audycji muzycznych. Całą resztę dowie się przecież w toku nauki. Sam uczyłem się z tych podręczników także doskonale wiem o co chodzi. Pzdr

furmon7 

Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 21:11   

W takim razie już nie będę bardziej komplikował sprawy. Pozdr. ;)

Adam Mickiewicz

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 19:35   

żeby nie spamować nowym tematem...
Wybiera sie ktoś od nowego roku szkolnego do PSM Włocławek na II stopień???

gacman 
begginer

Instrument/y: Amati ATR 213
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Sro 25 Maj, 2011 10:39   

Z postów z tego tematu można wywnioskowac, ze aby zaczac uczyc sie w PSM II st. nie trzeba miec ukonczonego I stopnia. Ja mam prawie 19 lat, wiec na I stopien juz troche pozno (do 16l.) i chcialem zaczac od II stopnia. Moje doswiadczenie z muzyka jest takie, ze gram w dwoch orkiestrach i ucze się w ognisku muzycznym pod okiem specjalisty, wiec z teoria jest u mnie biernie. Dzwonilem do szkol muzycznych w moim otoczeniu i dowiedzialem sie od pan sekreteraek, ze MUSZE miec ukonczony I stopien. Niektorzy z was pisali, ze przyjmuja bez przygotowania muzycznego w niektorych szkolach, ja znalazlem tylko 1 z czyms takim, jest to szkola muzczyna w Krakowie, gdzies na nowej hucie, jeszcze nie wiadomo czy do klasy trabki bedzie mozna sie dostac bez przygotowania. Nie wiem, moze w ciagu tego roku zmienily sie wytyczne, moze rzad wprowadzil jakies ustawy odnosnie przyjmowania do szkol, ale tak jak mowie, gdy dzwonilem do szkol, dowiedzialem sier, ze musze miec ukonczony I stopien aby zaczac drugi. Proponowali mi zrobienie I stopnie w w trybie przyspieszonym, w sensie, ze nie mialbym normalnych lekcji jak reszta, tylko z boku, tak jakby na zasadzie ogniska muzycznego, tylko dostalbym dyplom ukonczenia I stopnia, mialoby to trwac 1,5-2 lat. Takie informacje dostalem. Szczerze myslalem, ze przygotuje sobie utwory an egzamin, troche z teorii sie podszkole(czysta teoria oczywiscie to banał, tego sie mozna nauczyc, gorzej z ksztalceniem sluchu i w tych sprawach). Po przeczytaniu calego tego tematu nabralem nadziei, moj nauczyciel rowniez mowil, zebym sprobowal, no ale nie wszystko jest takie proste jak widac.

Radek103 
Uczeń

Instrument/y: Yamaha YTR 2320S
Ustnik/i: GEWA CUP 3C

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2011 18:16   II stopień

Witam. Ja właśnie zapisałem się do szkoły muzycznej I stopnia lecz kurs czteroletni, ale już po roku chciałbym zdawac na drugi stopień ponieważ grę na trąbce mam już dobrze opanowaną, ale gorzej z teorią lecz do sedna. Interesują mnie konkrety co muszę umiec na II stopień. Mianowicie chodzi o różne gamy co ze słuchu. Ogólnie co na trąbce i co teoretycznie. Sorry szukałem po google ale nie znalazłem. Będę wdzięczny za odpowiedź. :trumpet:

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011 15:30   

Radek103, nie kurs czteroletni tylko CYKL czteroletni.
Nawet jeśli grę na trąbce masz już dobrze opanowaną (jak piszesz) to teorii nie opanujesz w rok. Za dużo nowych rzeczy niestety. Cykl 4-letni PSM jest tak ułożony abyś zapoznał się z teorią i mógł ją wykorzystać w II stopniu. Bez znajomości tych wiadomości będziesz miał niesamowite braki w szkole średniej co utrudni naukę i zrozumienie praw rządzących światem muzyki.
Ponadto na pewno w Twojej grze trzeba naprostować wiele spraw warsztatowych, artykulacyjnych, rozwinąć wyobraźnię muzyczną i poczucie ogólnej estetyki wykonywanego utworu stąd sądzę, że jeden rok w I stopniu to zbyt krótko aby dostać się na II stopień. Po prostu stając z konkurencją, która skończyła I stopień (zna teorię i pograła już jakieś pozycje klasyczne) masz o wiele mniejsze szanse. Także na chwilę obecną skupiłbym się na nauce w I stopniu.
A informacje typu: co muszę wiedzieć na II stopień dowiesz się dokładnie w trakcie trwania nauki w szkole muzycznej :)

furmon7 

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011 18:06   

Zgadzam się Z Damianem, jednak nie do końca. Zawsze masz szanse. Mój kolega po I klasie I st. próbował ale tak jak pisze Damian brakowało mu teorii (głównie chodziło o D7). Spróbował rok później i teraz jest w 3. klasie II stopnia.
Na Twoim miejscu Radek też próbowałbym za 2 lata.

Adam Mickiewicz

MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011 20:27   

Powiem tak ja dostałem się do drugiego stopnia bez żadnej klasy pierwszego stopnia ani nawet jakiegoś tam ogniska jestem po prostu samoukiem. Jeżeli grasz ale naprawdę grasz i ogarniesz kształcenie słuchu to na teorie przymkną oko powodzenia

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011 21:05   

MatCaj, masz rację. Ja sam jestem przykładem, że bez I stopnia można dostać się na drugi :) ale wiem jak bardzo musiałem nadganiać z materiałem - choć jakoś nie sprawiło mi to ogromnych problemów ale to już raczej talenty od Boga :) :) :)
Także nie można oczywiście niczego negować ale z tego co obserwuję ludzie grają coraz lepiej i stając w rywalizacji z kimś po 4 latach nauki może nie być łatwo dostać się na II stopień po jednym roku. Dlatego zaproponowałem skupić się na nauce w I stopniu :) A resztę czas pokaże :)

MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 19:17   

Akurat w moim przypadku trębaczy na drugi stopień było dwóch dostałem się ja a kolega który się nie dostał skończył cały pierwszy stopień tam:)

gacman 
begginer

Instrument/y: Amati ATR 213
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011 07:22   

Nauczyciel, ktory uczyl mnie rok temu tez dostal sie do bez I stopnia na drugi, tyle, ze jego cala rodzina byla zwiazana z muzyka i zrobil to jakby pod presja, pokazac, ze da rade.

Zapisalem sie do ogniska muzycznego, mam dwa lata na przyswojenie wiedzy i poprawienie techniki gry, aby zdawac egzamin do II stopnia, dogadalem sie z nauczycielem, powiedzial, ze wszystko jest do zrobienia, gdy obierzesz to jako konkretny cel. Mowi, ze coraz wiecej uczniow uczy sie z przymusu i to go martwi. Wiec Radek cwicz jak lubisz grac, i nie musisz sie z tym spieszyc, masz 14 lat, jestes na cyklu czteroletnim, wiec jak skonczysz, bedziesz mial 18, a do II st przyjmuja z tego co wiem do 21 lat, wiec masz czas. Warto zajrzec na strone szkoly muzycznej co do wymagan na egzamin do drugiego stopnia.

W mojej szkole jest to:

Sekcja instrumentów dętych:

gama durowa i molowa,
etiuda,
2 zróżnicowane utwory (z akompaniamentem).

Teoria:

Audycje muzyczne – egzamin w formie pisemnej

Elementy dzieła muzycznego – podział, umiejętność rozpoznawania i określania ich w utworach muzycznych.
Ogólne pojęcie faktury utworu – polifonia, homofonia.
Podstawowe formy muzyki homofonicznej: rondo, wariacje.
Aparat wykonawczy muzyki artystycznej:
- głos ludzki i jego rodzaje
- instrumenty muzyczne
- muzyka solowa, kameralna i orkiestrowa
Polska muzyka ludowa – tańce polskie (polonez, mazur, oberek, krakowiak, kujawiak)
Podział dziejów muzyki na okresy stylistyczne:
- Średniowiecze,
- Renesans – formy muzyki renesansowej, muzyka religijna, świecka, kompozytorzy europejscy i polscy,
- Barok – główne cechy i formy, suita barokowa, twórcy sonat i koncertów skrzypcowych, muzyka klawesynowa i organowa, formy wokalno – instrumentalne, twórczość A.Vivaldiego, J.S.Bacha, J.F.Haendla, kompozytorzy polscy,
- Klasycyzm – główne cechy i formy muzyki klasycznej, sonata klasyczna i jej odmiany (symfonia, koncert, formy kameralne, serenada, divertimento), budowa formy sonatowej, allegra sonatowego, orkiestra symfoniczna w klasycyzmie, twórczość klasyków wiedeńskich, polscy kompozytorzy tego okresu,
- Romantyzm – najważniejsze formy (pieśń solowa, miniatura fortepianowa, muzyka programowa), twórczość Fr.Chopina, St.Moniuszki, F.Mendelssohn-Bartholdy, R.Schumann, F.Schubert, F.Liszt, H.Wieniawski, N.Paganini,
- szkoły narodowe – rosyjska, czeska, skandynawska,
- Młoda Polska – M.Karłowicz, K.Szymanowski,
- Impresjonizm – C.Debussy, M.Ravel.,
- Muzyka XXw – kierunki i przedstawiciele (G.Bacewicz, W.Lutosławski, K.Penderecki)

Kształcenie słuchu - egzamin w formie pisemnej

Rozpoznawanie:
- interwałów – do 9,
- trójdźwięków - +, o, >, <,
- dominanty septymowej w przewrotach
Zapisywanie z pamięci jednogłosowych melodii tonalnych.
Zapisywanie jednogłosowych melodii atonalnych oraz dwugłosowych tonalnych.
Zapisywanie jednogłosowych struktur rytmicznych w taktach prostych i złożonych, z uwzględnieniem podstawowych grup niemiarowych.

Zasady muzyki – egzamin w formie pisemnej

Zapisywanie interwałów nutami i symbolami.
Budowanie trójdźwięków i dominant septymowych (w przewrotach) od podanego dźwięku.
Znajomość gam majorowych i minorowych (do 7 znaków) oraz ich triad harmonicznych.
Znajomość skal: pentatonika, skala góralska.
Znajomość pojęć: półton i cały ton diatoniczny i chromatyczny, enharmonia, koło kwintowe, grupy niemiarowe.

Myśle, ze wszedzie jest podobnie. Pozdrawiam.

ahmedzik 

Instrument/y: Getzen Renaissance
Ustnik/i: JK exclusive 4 g

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011 19:23   

Ja jakimś cudem dostałam się na II st bez przygotowania ( na I byłam już za stara :P ) Na egzaminie klaskałam , śpiewałam , rozpoznawałam akordy ( dur-moll) interwały no i zagrałam kawałek utworu , którego nauczyłam się w orkiestrze dętej. Na początku miałam problem z teoria a zwłaszcza z czytaniem nut ( w orkiestrze dętej zawsze na ucho się grało) Ale powoli małymi kroczkami do przodu i jestem w ostatniej klasie :P

Odpowiedz do tematu