Instrument/y: Yamaha
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 3c
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 12:02 Szkoła Muzyczna II stopnia
Witam. Otóz mam problem z wyborem utworów ktore mam zagrać na egzaminie wstepnym na II stopien do szkoly muzycznej... Nauczyciel ze szkoly polecił mi zebym zagral 2 utwory.
Myslałem o Ave Maria ale niestety jest duzo wersji i ciezko mi jest cos znalesc zeby móc to zagrac solo... Z podkładem troche ciezko by bylo ale jesli by to duzo ladniej brzmialo to napewno postaralbym sie znalesc pianiste.
Najlepiej zeby utwor byl do max g2...(ogolnie c3 zagram ale chcialbym zeby to bylo na luzie) (choc moze byc i nizej )
Jakie utwor polecalibyscie do Ave maria? A moze wogole jakies inne?
Takie nie za wysokie ale wpadajace w ucho...Najlepiej jeden Szybszy a drugi wolniejszy
Jesli ktoś skonczyl lub jest na II stopniu to fajnie by bylo jakby napisal co zagral
Z góry dzieki
Pozdrawiam
_________________ _______________________________________
Muzyka odrywa od rzeczywistości
pozwala płynąć z nurtem pięcioliniowym
sprawia iż człowiek jest
kimś więcej...
Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 12:43
Ja mogę Ci polecić to co sam grałem na takim egzaminie. 1 Sonata Baldassariego, nie trudny, nie wysoki (do g2), i całkiem efektowny utwór. Mam nuty do 2 części, 1 jest szybka, 2 wolna. To nagranie akurat nie jest najlepsze ale utwór ciekawy.
Oprócz tego ciekawym utworem był by ,,Taniec Napolitański'', grałem go w 3 klasie ale również nie trudny i efektywny.
Jeśli coś z tych rzeczy Ci się spodoba do obu mam nuty i akompaniament.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 14:53
Witam, najlepiej, żebyś się skontaktował z nauczycielem I. stopnia, jeśli tam chodzisz, aby ci powiedział co zagrac, a jeśli chcesz na własną rękę pójść na egzamin na II stopień, to dobrze jest, abyś się zobaczył z tamtejszym nauczycielem, on ci powie jakie utwory byłyby najlepsze... Zazwyczaj oni już wiedzą jakie do nich osoby przyjdą i mniejwięcej jaki prezentują poziom, dlatego, żebyś nie odstawał... Utaorki te są fajne, ale, nie wiem czy czasem ten drugi nie jest zaprosty jak na egzamin na II. stopień...
A tak poza konkursem, wrzuć nutki do tego utworu "tanie napolitański" nutki oraz akompaniament... Z góry wielkie dzięki
Instrument/y: Yamaha
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 3c
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 21:00
Zagrałbym Ave Maria Franz-a Schubert-a lecz obawiam sie, że na kolejny utwor musialby byc nizej... jesli bym sie przylozyl i zagral bdb ten utwor z dobrym brzmieniem to ciezko bylo by mi zagrac drugi uwor rownie wysoki a nie chcialbym sie przeceniac...
_________________ _______________________________________
Muzyka odrywa od rzeczywistości
pozwala płynąć z nurtem pięcioliniowym
sprawia iż człowiek jest
kimś więcej...
Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Schagerl 1 1/2 C
Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010 00:06
co do koncertu Dziecięcego Szczełakowa to wystarczy on na egzaminy do II stopnia ? ; D
Ja sam go gram 5/6 klasie I stopnia, chociaż zależy też od wykonania .. ; D
i macie może jakieś nagranie jego ? ; D Szukałem i nie mogę znaleźć . ; ((
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 22:52
Tu jest fragment, ale wiem, że na YouTube jest jeszcze wersja w całości też w wersji uczniowskiej, ale pianista o wiele lepiej grał. W wyszukiwarce nie wyskakuje bo było inna pisownia (po rusku ale nie cyrylicą). Na forum też na bank było bo sam kilka razy korzystałem, ale teraz nie mogę tego znaleźć, może zostało usunięte.
Kolego najlepiej zagraj coś co zagrasz na egzaminie koncowym w szkole muzycznej I stopnia. Koncert Dziecięcy Wieczeslawa Szczelokowa myślę, że byłby dobrym posunięciem jeśli oczywiście wykonasz go poprawnie. Sonata Baldassariego jest trudna jesli chodzi o charakter, trzeba ją zagrac stylowo - odegranie tylko samych dźwięków nie jest warunkiem przyjęcia do szkoly. Ave Maria nie jest utworem wchodzącym w canon szkolnych utworów. Polecałbym np Concertino 19 Julien Porret. Nie jest wysoko, a jest efektowny i bardzo ciekawy. POzdrawiam!
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Vocation. Sonatkę Baldassariego jest świetnym pomysłem jeśli chodzi o przesłuchania do IIst, czy egzamin kończący Ist. Bardzo często można się z nią spotkać, ale co za tym również idzie świetnie by było zagrać ją pięknie stylowo! Jak to powiedział mój przedmówca Kolejną genialną rzeczą by było osłuchanie się z tą sonatą w wykonaniu jakiegoś znanego trębacza, posłuchać artykulacji, dynamiki! ( w moim przypadku głównym takim punktem odniesienia był Hakan Handerberger, który zagrał tą sonatę obłędnie) Ta sonata tak jakby o czymś opowiada a fortepian odpowiada! Dlatego ważny jest ton i charakter.
Serdecznie Pozdrawiam i POWODZENIA!
A i zbytnio nie sugeruj się tym nagraniem załączonym przez Alberta (co do sonaty). Jest on zagrany (i znów to słowo) nie stylowo! Jak znajdę to wrzucę tu nagranie Hakana.H! Albo lepiej podaj mi maila to Ci prześle całą sonatę.
_________________ To co umysł może sobie wymarzyć może także osiągnąć!
Instrument/y: Yamaha 2335
Ustnik/i: Vincent Bach 1-1/2c
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010 20:40
ja do egzaminu wstepnego gralem suite angielska do g2.fajny przyjemny utworek mam nuty tylkoi solowego glosu i to na kartce wiec nie mam cdi jak tego wyslac.Jest wiele fajnych utworow ktore nie sa wrazenie a nie sa wybitnie trudne np.juz wspomniana sonata p.Baldasariego lecz do nie trzeba miec kondycje.Jest dosyc dlugi(ma 3 czesci)a przerwy sa krotke bo najdluzsza przerwa wynosi 7 taktów w metrum 3/4 w dosyc szybkim tempie.Fajna jest rowniez 24 sonata telemana lub sona handla.TO tyle co znam utworow o srednim pooziomie.Szczalokow to kompozycja bardzo dziwna imoim zdaniem nudna bo teoretycznie 2 motywy powtarzaja sie ciagle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum