Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Szkoły muzyczne
mdudek20 

Instrument/y: Kornet firmy Schenkelaars
Ustnik/i: Blessing 3c

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 21:37   Szkoły muzyczne

Chciałbym się dowiedzieć coś o tym więcej wiem ze już było coś o tym temacie na forum ale jakoś nie umiałem się za bardzo dużo dowiedzieć otóż o szkołach muzycznych nie wiem zupełnie nic wiec prosił bym bardzo o szczegółowe odpowiedzi.
1.Na czym to polega?
2.Co się po tym ma?
3.Czy ta są zajęcia po południu czy jak?
I podobne odpowiedzi wszystko co wiecie może są jakieś strony dotyczące tego ale nie umiałem znaleźć.

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 21:51   

Szkoła muzyczna to szkoła, która ma wyczulić grajacego (śpiewającego) na piękno muzyki. Odbywają się tam zajęcia np. z instrumentu głównego, kształcenie słuchu, audycje muzyczne itp. Szkoła muzyczna dzieli się na dwa stopnie I i II. Kończąc I stopień za dużo nam to nie daje, ale kończąc II stopień mamy "papier" ukończenia średniej szkoły muzycznej, co przydaje się przy ubieganiu o grę w lepszych orkiestrach. Zajęcia są najczęściej po południu, ale z doświadczenia moich kolegów wiem, ze masz zalatany cały dzień. Kończysz jedną szkołę, musisz jechać do drugiej. Jak masz jakieś pytania, to pytaj śmiało ;)

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 21:54   

A tak bardziej szczegółowo co tam jest grane? jak często i długo?

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:01   

To, co grasz zależy po części od ciebie, bo nauczyciel nie może cie zmuszać żebyś grał np. klasykę, skoro czujesz się najlepiej w jazz'ie. Oczywiście głównym elementem jest doskonalenie techniki i barwy poprzez wszelkiego rodzaju etiudy. Godzinowo nie wiem jak to dokładnie jest, bo sam dopiero ide na II stopień. Godzinowo zależy od tego, jak szkoła ci ustali plan.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:02   

mdudek20, opcja szukaj nie gryzie. Dużo tam napisano także poświęć chwilkę czasu i poczytaj abyśmy nie dublowali postów. Faktycznie było już o tym ale przedstawię Tobie wszystko w skrócie.

Na czym polega??
Troszkę nie rozumiem tego pytania. Szkoła muzyczna to szkoła, w której poznajesz muzykę i wszelkie zagadnienia z nią związane: od samej gry, po kształcenie słuchu (przedmiot uczący prawidłowego słyszenia współbrzmień dźwięków - to tak w skrócie), harmonię, historię muzyki, audycje muzyczne itd.
Są tzw. stopnie czyli jak gdyby szczeble edukacji w szkole muzycznej:
- I stopień - szkoła podstawowa muzyczna
- II stopień - szkoła średnia muzyczna
- następnie studia

Szkoły dzielą się na:
- typowo muzyczne np. Państwowa Szkoła Muzyczna gdzie uczysz się typowo przedmiotów muzycznych i przeważnie zajęcia odbywają się popołudniami gdy zakończysz lekcje w szkole ogólnokształcącej
- ogólnokształcące szkoły muzyczne, w których masz przedmioty muzyczne oraz wszelkie inne typu matematyka, j. polski, geografia itd.

Po szkole muzycznej I stopnia masz zwykły dyplom ukończenia szkoły. Po szkole II stopnia i po zdaniu matury masz już w sumie zawodowy tytuł muzyka ale bez uprawnień do nauczania np. w szkołach itd. - to tak jakbyś skończył swego rodzaju technikum - zdajesz maturą i dyplom w specjalności gry na trąbce.

Przede wszystkim po takiej szkole masz inną świadomość grania, nauczysz się lepiej operować oddechem, kontrolować swój organizm itd. W skrócie nauczysz się bardzie prawidłowo grać oraz poznasz wszelkie mechanizmy rządzące muzyką. To podobnie jak z jazdą autem - jeździć można potrafić ale póki nie poznasz przepisów ruchu drogowego nie będziesz dobrym kierowcą. Wyjątki oczywiści mogą się zdarzyć ale mam tutaj na myśli ŚWIADOMOŚĆ grania i bycia muzykiem.

To tak w skrócie o szkole muzycznej.

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:03   

A byleś na pierwszym czy od razu idziesz na drugi?A ile tego masz w tygodniu?

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:08   

A więc...
I stopień może być cykl 4 lub 6 letni. 4 dla nieco starszych, 6 dla najmłodszych. Opisze cykl 4 letni. Zawsze jest 2x45min na tydzień instrumentu głównego oraz 2x45min kształcenia słuchu (tyle w klasie 1). W drugiej klasie dochodzi 45 min audycji muzycznych oraz zajęcia dodatkowe np. chór, zespól itp. (2x45min.) W 3 klasie dodatkowo 30min. instrumentu dodatkowego najczęściej fortepian. W czwartej nic nie dochodzi...

Godziny instrumentu głównego ustalasz sobie sam z nauczycielem, natomiast innych przedmiotów są od górnie ustalane dla całej klasy :)

W razie pytań pisz...

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:08   

Damian Ruskowiak,
Chciałem się tak dokładniej dowiedzieć.Nie umiałem na forum znaleźć tak szczegółowo jak to mnie interesuje chodziło mi bardziej o takie rozkłady zajęć czy coś w tym stylu.

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:10   

maxzz, Czyli jak masz np. I stopień załóżmy te 4 lata to masz 4 klasy?

maxzz 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:12   

Tak 4 klasy :D Plan zajęć jest ustalany jak w normalniej szkole dla całej klasy. Tylko instrument sobie sam ustalasz z nauczycielem bo to lekcja indywidualna, i np. instrument możesz mieć rano, przed szkołą, tak jak sobie ustalicie z nauczycielem :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:13   

mdudek20, rozkłady zajęć są różne w różnych szkołach także nikt nie sprecyzuje kiedy dokładnie co i jak będzie w przyszłym roku szkolnym.
Maxzz napisał jak rozkładają się godziny w II stopniu. W pierwszym na pewno jest tak:
Cykl 6 letni: klasy 1-3 2x30 min tyg., klasy 4-6 2x45 min tyg. - Instrument główny
Cykl 4 letni: klasy 1-4 2x45 min tyg. - instrument główny
Do tego kształcenie słuchu lub rytmika, historia muzyki, audycje muzyczne, dodatkowy fortepian, chór lub zespół instrumentalny, następnie dochodzi harmonia, formy muzyczne (ale to już II stopień).

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:17   

maxzz napisał/a:
Tak 4 klasy :D Plan zajęć jest ustalany jak w normalniej szkole dla całej klasy. Tylko instrument sobie sam ustalasz z nauczycielem bo to lekcja indywidualna, i np. instrument możesz mieć rano, przed szkołą, tak jak sobie ustalicie z nauczycielem :)

Teraz już się zakręciłem to to jest popołudniami czy tak jak w zwykłej szkole?

mdudek20 

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:18   

Ja spadam jutro jeszcze parę pytań zadam. :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 22:18   

mdudek20, przeczytaj mój post uważnie troszkę wyżej i wszystko jasne. Wszystko opisałem.

maxzz 

Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 07:00   

Właśnie przeczytaj wszystko jeszcze raz, spokojnie i uważnie...
Pisze po raz 3: Lekcje instrumentu głównego tj. trąbki sam sobie z nauczycielem ustalasz kiedy Ci pasuje, może być rano np. przed szkołą normalną, albo popołudniu... jak chcesz...

Natomiast lekcje klasowe np. kształcenie słuchu, audycje... masz od górnie ustalony plan zajęć...

mi1234567899 

Instrument/y: SCHAGERL TR-620L
Ustnik/i: Fajny

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 20:10   

1. Jak normalna szkoła tylko uczysz się grać na inst.
2. Świadectwa i możesz iść na 2 stopień
3. Zależy od nauczyciela

Odpowiedz do tematu