Witam wszystkich! W tonacji c maj skala od dźwięku D nazywa się dorycka, i tu moje pytanie: czy w tonacji np. D maj skala od dźwięku D przechodzi w durową czy pozostaje dorycką?
W tym systemie chodzi o to, ze w kazdej skali maj czyli dur na 2 stopniu jest zawsze skala dorycka. Chodzi o uklad poltonow: dorycka ma:
caly-pol-c-c-c-p-c.
W tonacji D-dur od dzwieku d mamy zwykla maj naturalna jak napisano powyzej. Jak bede po urlopie zeskanuje system skal i zobaczysz. Generalnie na kazdym stopniu gamy maj sa rozne skale: dorycka, frygijska, lidyjska, miksolidyjska, eolska itd. Cierpliwosi do niedzieli prosze
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Prelude by Bach
Ustnik/i: bach 1 1/4c
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 18:15
Witam wszystkich
Mianowicie gram juz niecaly rok na trabce i nadal dzwieki takie jak d,c,b,a przychodza mi z trudnoscia w gornych dziekach dochodze do g2 i idzie nawet fajnie a podczas niskich bardzo czesto z trabki zamiast dzieki wydobywa sie sam podmuch bez dzieku Jak moge zaradzic temu problemowi POMOCY:)
Też mi się czasem zdarza, że dźwięk "gaśnie" (jeżeli dobrze rozumiem Twój problem ) i jest to wina złego domknięcia z tego co wiem. Aby mieć dobry przykład domknięcia weź sobie kawałek kartki -sztywnej najlepiej- włóż między usta tak aby ją objąć i podnieść ustami, następnie wyjmij kartkę i powinieneś mieć prawidłowe domknięcie. Przyłóż trąbkę i zagraj . Chodzi tu głównie o to żeby mięśnie okalające buzię dobrze się ułożyły a trzymając kartkę tak właśnie się dzieje.
P.S Jeśli nie masz akurat kawałka kartki można również przed przyłożeniem ustnika powiedzieć sobie spółgłoskę "m" wtedy uzyskujemy podobny efekt .
_________________ Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. ~Juliusz Cezar
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum