Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Szybkie pytanie
kaskader1357 

Instrument/y: trabka
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 13:12   Szybkie pytanie

Witam wszystkich! W tonacji c maj skala od dźwięku D nazywa się dorycka, i tu moje pytanie: czy w tonacji np. D maj skala od dźwięku D przechodzi w durową czy pozostaje dorycką?

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 17:02   

To będzie chyba D-dur naturalna :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 18:30   

W tym systemie chodzi o to, ze w kazdej skali maj czyli dur na 2 stopniu jest zawsze skala dorycka. Chodzi o uklad poltonow: dorycka ma:
caly-pol-c-c-c-p-c.
W tonacji D-dur od dzwieku d mamy zwykla maj naturalna jak napisano powyzej. Jak bede po urlopie zeskanuje system skal i zobaczysz. Generalnie na kazdym stopniu gamy maj sa rozne skale: dorycka, frygijska, lidyjska, miksolidyjska, eolska itd. Cierpliwosi do niedzieli prosze ;)

kaskader1357 

Instrument/y: trabka
Wysłany: Sob 30 Lip, 2011 16:25   

Dzięki Wam! Resztę już rozumiem. Miałem warsztaty i tylko tamto mi wyleciało z głowy ;)

lavsenn 

Instrument/y: Prelude by Bach
Ustnik/i: bach 1 1/4c

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 18:15   

Witam wszystkich

Mianowicie gram juz niecaly rok na trabce i nadal dzwieki takie jak d,c,b,a przychodza mi z trudnoscia w gornych dziekach dochodze do g2 i idzie nawet fajnie a podczas niskich bardzo czesto z trabki zamiast dzieki wydobywa sie sam podmuch bez dzieku Jak moge zaradzic temu problemowi POMOCY:)

z gory dziekuje:)

itech33 

Instrument/y: Roy Benson
Ustnik/i: V. Bach 3C

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 22:31   

Też mi się czasem zdarza, że dźwięk "gaśnie" (jeżeli dobrze rozumiem Twój problem ;) ) i jest to wina złego domknięcia z tego co wiem. Aby mieć dobry przykład domknięcia weź sobie kawałek kartki -sztywnej najlepiej- włóż między usta tak aby ją objąć i podnieść ustami, następnie wyjmij kartkę i powinieneś mieć prawidłowe domknięcie. Przyłóż trąbkę i zagraj :) . Chodzi tu głównie o to żeby mięśnie okalające buzię dobrze się ułożyły a trzymając kartkę tak właśnie się dzieje.

P.S Jeśli nie masz akurat kawałka kartki można również przed przyłożeniem ustnika powiedzieć sobie spółgłoskę "m" wtedy uzyskujemy podobny efekt :] .

Odpowiedz do tematu