Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Szybsze nuty
[WK] 

Instrument/y: trąbka
Ustnik/i: Bach 3c

Wysłany: Nie 11 Gru, 2011 22:23   Szybsze nuty

Witam!
Mam taki problem, natomiast: Co zrobić aby szybsze nuty wychodziły staccato, a nie tylko niektóre, bo legato wychodzą. Czy są na to jakieś ćwiczenia, żeby to ogarnąć?
Z góry dzięki i pozdrawiam

andrzej-199017 
instruktor

Instrument/y: Amati ATR 211, Yamaha 1335, Kornet 1977r.
Ustnik/i: Amati 7C, Adam 7C

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011 05:57   

masz na mysli osemki w szybkim tempie?

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011 10:30   

[WK], najlepsze ćwiczenie na rozruszanie języka - włączasz metronom powiedzmy ćwierćnuta na 60 i zacznij grać powoli ósemki - możesz to póki co grać na dźwiękach gamy np. 16 ósemek na dźwięki c, potem 16 na d itd. Poświęć na to dziennie ok. 15-20 min. w taki sposób, że przez jeden dzień będziesz przechodził przez dwa tempa czyli: 60-64-68. Następnego dnia zacznij od 64-68-72 i analogicznie cofaj się zawsze kolejnego dnia o jedno tempo w tył. Jeśli będziesz czuł gdzieś barierę to poświęć na dane tempo więcej czasu niż jeden dzień. W metronomie tempo zmienia się co 4 wartości. Spokojnie dojdziesz przynajmniej w okolice 112-120 na ćwierćnutę czyli to będzie dość szybko jeśli chodzi o ósemiki. Tylko efekt nie będzie po tygodniu ani dwóch. I nie idź na skróty. Tempo po tempie - tutaj jest klucz. Nie próbuj też grać jak już będziesz czuł poprawę od razu w 100.
Jeśli spokojnie opanujesz staccato na pojedynczych dźwiękach, zacznij grać gamki lub ćwiczenia gamowe na przebiegach dźwięków w podobny sposób jaki zaproponowałem. Ważne jest to, że gdy język będzie "stawał kołkiem" aby dużo dmuchać i przezwyciężać to uczucie. To na pewno minie. Sukces gwarantowany :) Zobaczysz :)

Odpowiedz do tematu