Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 14:02 Technika TCE
Kolega thomas w temacie "Górna część skali" dodał ciekawy filmik
Obejrzałem filmik i moim zdaniem jest to jakaś technika zadęcia, ale pierwszy raz mam z nią styczność, stąd ten nowy temat. Liczę, że ktoś miał styczność z tą techniką bądź coś o niej wie i podzieli się z nami tą wiedzą.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Według mnie to coś dziwnego powstałego aby jakoś tam grać górę. Zwróćcie uwagę na podwinięty język - jak zatem grać skuteczną artykulacją staccato ?? Albo grając w big band'zie jak stawiać precyzyjne akcenty ?? Bądź też w ogóle jak tutaj wyartykułować cokolwiek językiem ?? Język jest potrzebny. Na filmie jakoś zawinięty... Nie dajmy się zwariować. Kwestia wysokiego rejestru to owszem sprawa wyćwiczenia ale również w dużej mierze naturalnych predyspozycji. Góra to nie wszystko. Jak mówi przysłowie "Nie ma takiej góry, której by się nie dało zagrać oktawę niżej" hihiih
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Kopia trąbki J.L. Ehe III 1746
Ustnik/i: kopia ustnika William Bull
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:39
De-eR napisał/a:
Według mnie to coś dziwnego powstałego aby jakoś tam grać górę. Zwróćcie uwagę na podwinięty język - jak zatem grać skuteczną artykulacją staccato ?? Albo grając w big band'zie jak stawiać precyzyjne akcenty ??
Tą techniką gra Robert J. “Bahb” Civiletti i dla niego to działa. Ale sama technika jest jak pisze De-eR lekko dziwna i warto zachować ostrożność. Tutaj jest więcej na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum