Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Temperatura, wilgotność, a granie na trąbce.
Timoro 

Instrument/y: Bach Tr 305
Ustnik/i: Bach 7c, 3c

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 15:42   Temperatura, wilgotność, a granie na trąbce.

Pytanie odnośnie temperatury i czynników takich jak wilgotność, która chyba wpływa na dźwięk-
Ostatnio gram w takiej salce, gdzie niestety jest "trochę" zimno, dogrzewanie działa, ale niestety marnie,
jest także dość duża wilgotność i jest problem, bo trąbka jakby nie chciała się odzywać, gdzie indziej co innego
od razu podaje ładny, stały dźwięk.
Być może jest to spowodowane tą dość dużą wilgotnością, a może mieliście podobną sytuację i macie jakiś lek na to, gdyż
trąbka po prostu nie odzywa się jak trzeba.

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 16:17   

Ja jak przebywam w zimnym pomieszczeniu albo po prostu na dworze to jestem spięty no i trochę się zaciskam .. Może u Ciebie to też jest kwestia usztywnienia ciała itp . ? ;) Pzdr :]

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 12:19   

Timoro, wilgotność ma wpływ na nośność dźwięku - cząsteczki powietrza w powiązaniu z unoszącą się parą wodną czynią dość mocną barierę do gry - stawiają ścianę, która jest trudna do przejścia. Kosztuje to na pewno więcej kondycji. Podobnie jak z nagłaśnianiem koncertów plenerowych - akustyk musi się nieźle napracować aby dźwięk był nośny o różnych porach dnia - rano gdy jest wilgoć i paruje rosa, w południe kiedy w sumie jet najciekawiej i nie ma jako takich barier - chyba, że ciśnienie powietrza się zmienia lub pada deszcz itd. i wieczorem gdy wilgotność troszkę rośnie.
Oczywiście w zimnych pomieszczeniach gra się gorzej bo instrument szybciej traci swoją temperaturę - ponadto w takich pomieszczeniach nie powinny odbywać się jakiekolwiek próby. Człowiekowi jest przede wszystkim zimno - BHP pracy musi się zgadzać :)
Wilgotność ma szczególny wpływ na instrumenty dęte drewniane. To już osobne zagadnienie.

Timoro 

Instrument/y: Bach Tr 305
Ustnik/i: Bach 7c, 3c

Wysłany: Czw 24 Mar, 2011 15:55   

Dobrze, że ostatnio jest coraz cieplej, cieplejsze dni.

Odpowiedz do tematu