Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
The Emitels Brass
tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 21:19   The Emitels Brass

Ostatnio w mam talent słyszałem jak fajnie grali, robią takie prawie ''mnozil brass'' ;)
Mam pytanko odnośnie grania trębaczy. Zastanawiało mnie zawsze jak uzyskać takie delikatnie wibrato w dźwięku np. na końcu frazy. Wielu muzyków tak gra, a nie widać jak by im ręka w tym pomagała, bo czasami tak robię ręką, ale to nie ten sam efekt. Podaję filmik, to może bardziej zobrazować moje domysły ;)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 21:48   

Grając VIBRATO faktycznie niektórzy pomagają sobie za pomocą ruchu ręką (w zależności jak szybko ruszasz, takie szybkie wibrato uzyskasz). W niczym to nie przeszkadza oczywiście.
Grając jednak klasykę vibrato powinno powstawać za pomocą odpowiednio podanego powietrza. Wymaga to troszkę świadomego myślenia - należy utrzymać ciśnienie przy jednoczesnym zmniejszaniu i zwiększaniu strumienia powietrza - gęstość vibrata (mam nadzieję, że zrozumiale napisałem).
Bardzo często Vibrato uzyskać można poprzez minimalny ruch szczęki. Wszystko wymaga jednak ćwiczenia.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 21:54   

P.S. Aby wyszło piękne i co ważne NIE WYMUSZONE lub też SZTUCZNE vibrato myśl o frazie i ładnym zakończeniu dźwięku. Vibrato powinno być następstwem takiego myślenia - wtedy nie grozi mu nienaturalność i taki "kozi" wydźwięk :trumpet: Przepraszam za bezpośredniość ale jak się na siłę chce zagrać vibrato to bardzo często gra się je ZBYT GĘSTO i wtedy brzmi jak brzmi :) Owocnych prób :D

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 27 Wrz, 2010 19:17   

insturmentalistów zwłaszcza blachy nikt nie doceni...

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 17:18   

pierwszy trębacz i tubista naprawde godni uwagi;) reszta troszke musi sie podciągnąć do ich poziomu ale ogólnie fajnie, delikatnie brzmią;)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 21:10   

baran90, powiem Ci szczerze, że wg mnie ciężko z jednominutowego filmiku, w którym grany jest taki, nie czarujmy się, "pierdółkowy" utworek wywnioskować, kto tu jest wirtuozem swego instrumentu. Znam osobiście jednego z puzonistów i powiem jedno - świetny muzyk. To, co on robi z puzonem, to po prostu bajka.

baran90 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 23:22   

havk, jesli chodzi ci o tego w czapce to fakt ze moze cos potrafic jednak na tym filmiku nie zachwyca ale co do 2 trąbki to chyba sie zgodzisz ze szału nie ma;)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 09:59   

baran90, osobiście nie lubię komentować poczynań innych muzyków w sposób bardzo krytyczny. Faktycznie, tak jak twierdzi mój prof. można dobrego muzyka poznać po dwóch zagranych dźwiękach, aczkolwiek nie chciałbym tego robić. Po prostu w takich "chałturniczych" utworkach na pewno ci muzycy nie wykorzystują w 100% swoich możliwości. Oni po prostu bawią się tam instrumentami. Wolę jednak nie krytykowac ich poziomu i stylu gry.
Pozdrawiam

noch 

Instrument/y: grubsza rura
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 10:04   

To może ja się wypowiem bo znam wszystkich. Słyszałem ich w wielu utworach i powiem szczerze, że to znakomici muzycy - wszyscy. To nagranie jak mówi havk o niczym nie świadczy. Nie wiem czy oglądaliście Mam talent z ich udziałem. Byli też w Dzień dobry tvn. Jest kilka ich nagrań w internecie. Chłopaki graja naprawę super a do tego to fantastyczni ludzie po prostu.
baran90, to film który powinien rozwiać troszkę Towje wątpliwości. Mam nadzieję że chłopaki pokażą jeszcze klasę w tym programie
Kod:
http://mamtalent.plejada.pl/37174,wideo,,198173,mam_talent_-_oni_uslyszeli_tak,aktualnosci_detal.html

pozdro dla słyszałem Was we Wrześni :lol:

baran90 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 16:26   

noch, no muszę przyznać, że tu wypadli znakomicie;) śmiało rzeczywiście można powiedzieć, że takie polskie mnozil brass;) ale nie rozumiem waszego oburzenia. najlepsi muzycy nie bojąs ie nawet miażdżącej krytyki, bo po takiej krytyce mogą pokazać jaka jest prawda i zmiażdżyć krytyka swoim wykonaniem

Odpowiedz do tematu