Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 21:19 The Emitels Brass
Ostatnio w mam talent słyszałem jak fajnie grali, robią takie prawie ''mnozil brass''
Mam pytanko odnośnie grania trębaczy. Zastanawiało mnie zawsze jak uzyskać takie delikatnie wibrato w dźwięku np. na końcu frazy. Wielu muzyków tak gra, a nie widać jak by im ręka w tym pomagała, bo czasami tak robię ręką, ale to nie ten sam efekt. Podaję filmik, to może bardziej zobrazować moje domysły
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Grając VIBRATO faktycznie niektórzy pomagają sobie za pomocą ruchu ręką (w zależności jak szybko ruszasz, takie szybkie wibrato uzyskasz). W niczym to nie przeszkadza oczywiście.
Grając jednak klasykę vibrato powinno powstawać za pomocą odpowiednio podanego powietrza. Wymaga to troszkę świadomego myślenia - należy utrzymać ciśnienie przy jednoczesnym zmniejszaniu i zwiększaniu strumienia powietrza - gęstość vibrata (mam nadzieję, że zrozumiale napisałem).
Bardzo często Vibrato uzyskać można poprzez minimalny ruch szczęki. Wszystko wymaga jednak ćwiczenia.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
P.S. Aby wyszło piękne i co ważne NIE WYMUSZONE lub też SZTUCZNE vibrato myśl o frazie i ładnym zakończeniu dźwięku. Vibrato powinno być następstwem takiego myślenia - wtedy nie grozi mu nienaturalność i taki "kozi" wydźwięk Przepraszam za bezpośredniość ale jak się na siłę chce zagrać vibrato to bardzo często gra się je ZBYT GĘSTO i wtedy brzmi jak brzmi Owocnych prób
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 21:10
baran90, powiem Ci szczerze, że wg mnie ciężko z jednominutowego filmiku, w którym grany jest taki, nie czarujmy się, "pierdółkowy" utworek wywnioskować, kto tu jest wirtuozem swego instrumentu. Znam osobiście jednego z puzonistów i powiem jedno - świetny muzyk. To, co on robi z puzonem, to po prostu bajka.
havk, jesli chodzi ci o tego w czapce to fakt ze moze cos potrafic jednak na tym filmiku nie zachwyca ale co do 2 trąbki to chyba sie zgodzisz ze szału nie ma;)
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 09:59
baran90, osobiście nie lubię komentować poczynań innych muzyków w sposób bardzo krytyczny. Faktycznie, tak jak twierdzi mój prof. można dobrego muzyka poznać po dwóch zagranych dźwiękach, aczkolwiek nie chciałbym tego robić. Po prostu w takich "chałturniczych" utworkach na pewno ci muzycy nie wykorzystują w 100% swoich możliwości. Oni po prostu bawią się tam instrumentami. Wolę jednak nie krytykowac ich poziomu i stylu gry.
Pozdrawiam
To może ja się wypowiem bo znam wszystkich. Słyszałem ich w wielu utworach i powiem szczerze, że to znakomici muzycy - wszyscy. To nagranie jak mówi havk o niczym nie świadczy. Nie wiem czy oglądaliście Mam talent z ich udziałem. Byli też w Dzień dobry tvn. Jest kilka ich nagrań w internecie. Chłopaki graja naprawę super a do tego to fantastyczni ludzie po prostu.
baran90, to film który powinien rozwiać troszkę Towje wątpliwości. Mam nadzieję że chłopaki pokażą jeszcze klasę w tym programie
noch, no muszę przyznać, że tu wypadli znakomicie;) śmiało rzeczywiście można powiedzieć, że takie polskie mnozil brass;) ale nie rozumiem waszego oburzenia. najlepsi muzycy nie bojąs ie nawet miażdżącej krytyki, bo po takiej krytyce mogą pokazać jaka jest prawda i zmiażdżyć krytyka swoim wykonaniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum