Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 10:45 Trąbka Bach Tr 500
Witam Serdecznie
Chciałbym kupić Trąbkę... Bach Tr 500 na allegro: TRĄBKA BACH TR 500
Czy będzie to dobry zakup?
Proszę o komentarze !!
Zaznaczam, ze wcześniej grałem na YAMAHA YTR - 2320E
Pozdrawiam
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 11:57
Jeżeli twoja Yamaha nie jest uszkodzona, nie musisz jej nigdzie oddawać, nie została zlicytowana przez komornika, nie przejechał po niej czołg i nie poleciała w dół wieeeelkiej przepaści to jakoś nie widzę sensu zmiany i kupna tego modelu Bacha. Szkoda pieniędzy na sprzęt, który nie będzie lepszy od poprzedniego. Ta Yamaha to dobra japońska robota... natomiast Bach produkowany jest w państwie środka (Chiny dla nie wiedzących).
Sądzę też że skoro podałeś ten model tzn że masz w budżecie środki rzędu 1300-1500 PLN a to oznacza że mógłbyś rozejrzeć się za jakąś fajną używką z ciut wyższej półki. Za taki fundusz na naszym pięknym allegro pojawia się coś fajnego.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Jeżeli twoja Yamaha nie jest uszkodzona, nie musisz jej nigdzie oddawać, nie została zlicytowana przez komornika, nie przejechał po niej czołg i nie poleciała w dół wieeeelkiej przepaści to jakoś nie widzę sensu zmiany i kupna tego modelu Bacha. Szkoda pieniędzy na sprzęt, który nie będzie lepszy od poprzedniego. Ta Yamaha to dobra japońska robota... natomiast Bach produkowany jest w państwie środka (Chiny dla nie wiedzących).
Sądzę też że skoro podałeś ten model tzn że masz w budżecie środki rzędu 1300-1500 PLN a to oznacza że mógłbyś rozejrzeć się za jakąś fajną używką z ciut wyższej półki. Za taki fundusz na naszym pięknym allegro pojawia się coś fajnego.
Chciałbym kupić nową trąbkę moja jest już sfatygowana.... i ma około 10 lat.
Na trąbkę chciałbym wydać kwotę rzędu 1370-1500 zł
A ten Bach TR 500 pod względem specyfikacji jest podobny do YAMAHY...
Na Bachu jeszcze nie grałem, a wiele dobrego słyszałem o tej firmie... Szczególnie o ustnikach (Podobno jeden z najlepszych to 1 1/2 C MEGATON )...
Jeżeli Możecie Mi Polecić Jakiś Inny Sprzęt... Ale nowy w granicach mojej sugerowanej kwoty o lepszych parametrach będe wdzięczny...
Wyrażam tą samą opinie co Immortal4ever. Tak od siebie napiszę, że na przestrzeni ostatnich kilku lat narodziło się wielu przeciwników Yamahy i Bacha - co też na tym forum w innych tematach widać . I właśnie od czasu przeniesienia produkcji do Chin zaczął się pewnego rodzaju problem. Gorsza trwałość instrumentu ( w szczególności dużo osób skarży się na lakier, pracę tłoków) i odmienna dusza, gdzie zainteresowani czy fachowcy ( nie wiem jak ich nazwać, po prostu znających się na rzeczy) stwierdzili gorsze brzmienie. Bachy i Yamahy nie produkcji chińskiej to o wiele lepsze instrumenty. Skoro masz Japońca to pozostań przy nim, chyba że szukasz czegoś nowego?
[ Dodano: 2010-04-17, 13:24 ]
chmk napisał/a:
Na Bachu jeszcze nie grałem, a wiele dobrego słyszałem o tej firmie... Szczególnie o ustnikach (Podobno jeden z najlepszych to 1 1/2 C MEGATON )...
No i tutaj znowu się zaczyna pewien problem, ponieważ na Ustniki V.Bacha produkcji chińskiej skarży się wiele osób. Dlatego że szybko z nich schodzi lakier. Te starsze ( nie produkcji chińskiej) są na tyle solidniej zrobione, że kto dba, to do dzisiaj mu się elegancko trzyma ( lakier). Bardziej wrażliwe osoby odczuwają zmiany w brzmieniu i grze staccato na korzyść produkcji niechińskiej. A rozmiar ustnika to już sprawa tak bardzo indywidualna, że 1 i 1/2C nie wszystkim musi dobrze leżeć.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wyrażam tą samą opinie co Immortal4ever. Tak od siebie napiszę, że na przestrzeni ostatnich kilku lat narodziło się wielu przeciwników Yamahy i Bacha - co też na tym forum w innych tematach widać . I właśnie od czasu przeniesienia produkcji do Chin zaczął się pewnego rodzaju problem. Gorsza trwałość instrumentu ( w szczególności dużo osób skarży się na lakier, pracę tłoków) i odmienna dusza, gdzie zainteresowani czy fachowcy ( nie wiem jak ich nazwać, po prostu znających się na rzeczy) stwierdzili gorsze brzmienie. Bachy i Yamahy nie produkcji chińskiej to o wiele lepsze instrumenty. Skoro masz Japońca to pozostań przy nim, chyba że szukasz czegoś nowego?
[ Dodano: 2010-04-17, 13:24 ]
chmk napisał/a:
No i tutaj znowu się zaczyna pewien problem, ponieważ na Ustniki V.Bacha produkcji chińskiej skarży się wiele osób. Dlatego że szybko z nich schodzi lakier. Te starsze ( nie produkcji chińskiej) są na tyle solidniej zrobione, że kto dba, to do dzisiaj mu się elegancko trzyma ( lakier). Bardziej wrażliwe osoby odczuwają zmiany w brzmieniu i grze staccato na korzyść produkcji niechińskiej. A rozmiar ustnika to już sprawa tak bardzo indywidualna, że 1 i 1/2C nie wszystkim musi dobrze leżeć.
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:33
Na pewno nic co byłoby lepsze od tej Yamahy. Może Roy Benson (również Chińczyk)
http://allegro.pl/item992..._bb_nowosc.html ew. model 302/302S
http://allegro.pl/item994..._0zl_sklep.html
To jest akurat to co masz na allegro... Efekt szybkiego szukania.
Jeżeli chodzi o markę Bach... Co do ustników to kwestia indywidualnego upodobania a co do trąbek... To niskie modele są produkcji Chińskiej. Modele wyższe i profesjonalne amerykańkiej.
Druga kwesta to to dlaczego chcesz nowy sprzęt. Z używek możesz na allegro kupić:
http://www.allegro.pl/ite...zen_eterna.html http://www.allegro.pl/ite..._b_s_tanio.html i osobiście uważam że każda z nich zwłaszcza ta eterna dałaby Ci więcej możliwości i przyjemności z gry niż każda z tych nówek. Kwota jaką masz nie styknie Ci na nic nowego co jest pożądne.
A to co podałeś poniżej to jakiś żart a nie trąbka.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Na pewno nic co byłoby lepsze od tej Yamahy. Może Roy Benson (również Chińczyk)
http://allegro.pl/item992..._bb_nowosc.html ew. model 302/302S
http://allegro.pl/item994..._0zl_sklep.html
To jest akurat to co masz na allegro... Efekt szybkiego szukania.
Jeżeli chodzi o markę Bach... Co do ustników to kwestia indywidualnego upodobania a co do trąbek... To niskie modele są produkcji Chińskiej. Modele wyższe i profesjonalne amerykańkiej.
Druga kwesta to to dlaczego chcesz nowy sprzęt. Z używek możesz na allegro kupić:
http://www.allegro.pl/ite...zen_eterna.html http://www.allegro.pl/ite..._b_s_tanio.html i osobiście uważam że każda z nich zwłaszcza ta eterna dałaby Ci więcej możliwości i przyjemności z gry niż każda z tych nówek. Kwota jaką masz nie styknie Ci na nic nowego co jest pożądne.
A to co podałeś poniżej to jakiś żart a nie trąbka.
Czyli Mam rozumieć, że ten Bach Tr 500 - nie jest dobrym sprzętem ??BACH TR 500
A ten instrument ? BACH TR 710
Czy można porównać BACH TR500 DO TR 710 ?
Kolor zielony jest przeznaczony dla administratorów i moderatorów forum. Proszę również ograniczyć stosowanie w każdym poście pogrubień. havk
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:48
Nie polecam go. Osobiście nie mam zaufania do modeli Bacha poniżej serii 300... Nie mówię że to złom i się rozleci po pół roku. Ale za te pieniądze można dostać coś duuużo lepszego tyle tylko że używanego. Za te pieniądze z nowych instrumentów nie wybierze się nic co można nazwać ciekawym... I nie ważne czy to Bach, Amati, Roy Benson czy jakiś inny wynalazek. Nowe przyzwoite trąbki w tym kraju zaczynają się od przedziału 2300-2500 PLN a i tak nie muszą to być wszystkie marki dostępne za te pieniądze...
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 13:01
A czy to musi byc koniecznie nowe? Za 1500zl można mieć Getzena 300 w bdb stanie, Yamahe 4*** w bdb stanie, znajdzie się jakiś B&S a te instrumenty mimo wielu sprzecznych opinii są bardzo trwale i służą długie lata.
Bachy serii 700 i 500 nie maja nic wspólnego z trąbkami Bacha z tamtych czasów, to zwykle chińskie tanie trąbki często nie warte swojej ceny. Amati jest tańsze a niejednokrotnie spisuje się lepiej, wszystko zależy od egzemplarza jaki wpadnie nam w ręce.
Szczerze mówiąc to z tanich trąbek to Michael, Venus, Roy Benson i Amati całkiem nieźle się spisują... oczywiście należy je oceniać adekwatnie do ceny
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
A czy to musi byc koniecznie nowe? Za 1500zl można mieć Getzena 300 w bdb stanie, Yamahe 4*** w bdb stanie, znajdzie się jakiś B&S a te instrumenty mimo wielu sprzecznych opinii są bardzo trwale i służą długie lata.
Bachy serii 700 i 500 nie maja nic wspólnego z trąbkami Bacha z tamtych czasów, to zwykle chińskie tanie trąbki często nie warte swojej ceny. Amati jest tańsze a niejednokrotnie spisuje się lepiej, wszystko zależy od egzemplarza jaki wpadnie nam w ręce.
Szczerze mówiąc to z tanich trąbek to Michael, Venus, Roy Benson i Amati całkiem nieźle się spisują... oczywiście należy je oceniać adekwatnie do ceny
Zależy Mi Na Nowym Sprzęcie I Takim, który byłby troszkę lepszy od YAMAHY YTR - 2320E - Jeżeli znacie coś i możecie polecić to bardzo bym prosił... i to nie ma być trąbka na "wieki" np. na jeden sezon dwa... a później znów zmienię na coś lepszego...
Pomógł: 15 razy Wiek: 16 Posty: 379 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 14:05
Kupowanie trąbki na sezon, dwa jak to powiedziałeś, wydaję mi się być nędznym pomysłem. Nie lepiej grać na tym, co się ma i zbierac kasę, żeby kupić dobrego i na lata??? Ja grałem na amati atr-213 zarobiłem trochę kasy + oszczędności i kupiłem używkę holtona i jestem z niego bardzo zadowolony.
nie lepiej pozbierać kaski i kupić za rok używkę Kanstula, B&S, Conna czy coś innego ( za 2500-3000zł można dużo wybierać)
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Ja na Twoim miejscu wziąłbym Getzena 300 - tak jak wcześniej pisał mischka. A japońska wersja Yamahy 2 ( czyli ta którą posiadasz) przewyższa wszystkie modele które wyżej wymieniłeś.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Mam podobny dylemat do użytkownika 'chmc' potrzebuje instrumentu do nauki gry od podstaw. Mam kwotę ok 2000zł. Najlepiej by było, gdyby był to instrument europejski. U siebie w miescie w sklepie sprzedawca zaproponował mi BS 535 za 1950zł. Ewentualnie Amatti, jednak jakościowo jest ona podobno gorsza. Co byscie wybrali ? ewntualnie polecali z innych firm tak do 2tys ? dodam tylko iż chciałbym trąbkę nową !
Mam podobny dylemat do użytkownika 'chmc' potrzebuje instrumentu do nauki gry od podstaw. Mam kwotę ok 2000zł. Najlepiej by było, gdyby był to instrument europejski. U siebie w miescie w sklepie sprzedawca zaproponował mi BS 535 za 1950zł. Ewentualnie Amatti, jednak jakościowo jest ona podobno gorsza. Co byscie wybrali ? ewntualnie polecali z innych firm tak do 2tys ? dodam tylko iż chciałbym trąbkę nową !
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 16:44
chmk, zabawy kolorami (zwłaszcza ZIELONY i CZERWONY) nie są wskazane dla Użytkowników.
za tę kwotę polecałbym Ci jakąś porządną używkę, Przedmówcy powiedzieli już co nieco w temacie.
a jeżeli Bach i Yamaha - to tylko stare, sprzed przeniesienia produkcji do Chin.
10-letnia trąbka to rupieć? zależy jak ją traktować... ja kilkanaście lat grałem na używanej Yamaszce 232... i wytrzymała.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 17:15
chmk, ŻADNA nie będzie lepsza od twojej Yamahy więc nie widzę sensu wywalania sporej kwoty na jakiś bubel ale jak się upierasz to prozę:
Obstawiam Roy Bensona i J.Michaela. Na tych pierwszych tyle tylko że innym modelu śmiga połowa jednej z orkiestr w których gram. Szału nie ma ale przynajmniej trąbki jakoś grają, jakoś chodzą. Piszę tu o modelu 202S który nieźle spisuje się w orkiestrze dętej. Co do J.Michaela to swego czasu wychwalano je pod niebiosa... Konsekwencje... Widziałem instrumenty tego producenta gdzie tłoki dawały o sobie znać a srebrzenie się przecierało. Mimo tego były też dobre sprawne trąbki a więc wszytko jest kwestią loterii.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 17:19
Roy Benson od 202 w górę - to tak. seria 1xxx to zabawka.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 19:19
Kocu, została mi ostatnia sztuka Getzen 490GM zloty lakier, nowa jeszcze w folii za 2200zl oddam, oferta jednorazowa dodam ze w sklepach poniżej 3000zl raczej nie kupisz
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum