Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Trąbka Bach Tr 500
chmk 

Instrument/y: Bach TR500
Ustnik/i: Bach 1 1/2C MEGA TONE

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 10:45   Trąbka Bach Tr 500

Witam Serdecznie
Chciałbym kupić Trąbkę... Bach Tr 500 na allegro: TRĄBKA BACH TR 500
Czy będzie to dobry zakup?
Proszę o komentarze !!
Zaznaczam, ze wcześniej grałem na YAMAHA YTR - 2320E
Pozdrawiam

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 11:57   

Jeżeli twoja Yamaha nie jest uszkodzona, nie musisz jej nigdzie oddawać, nie została zlicytowana przez komornika, nie przejechał po niej czołg i nie poleciała w dół wieeeelkiej przepaści to jakoś nie widzę sensu zmiany i kupna tego modelu Bacha. Szkoda pieniędzy na sprzęt, który nie będzie lepszy od poprzedniego. Ta Yamaha to dobra japońska robota... natomiast Bach produkowany jest w państwie środka (Chiny dla nie wiedzących).
Sądzę też że skoro podałeś ten model tzn że masz w budżecie środki rzędu 1300-1500 PLN a to oznacza że mógłbyś rozejrzeć się za jakąś fajną używką z ciut wyższej półki. Za taki fundusz na naszym pięknym allegro pojawia się coś fajnego.

chmk 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:05   

Immortal4ever napisał/a:
Jeżeli twoja Yamaha nie jest uszkodzona, nie musisz jej nigdzie oddawać, nie została zlicytowana przez komornika, nie przejechał po niej czołg i nie poleciała w dół wieeeelkiej przepaści to jakoś nie widzę sensu zmiany i kupna tego modelu Bacha. Szkoda pieniędzy na sprzęt, który nie będzie lepszy od poprzedniego. Ta Yamaha to dobra japońska robota... natomiast Bach produkowany jest w państwie środka (Chiny dla nie wiedzących).
Sądzę też że skoro podałeś ten model tzn że masz w budżecie środki rzędu 1300-1500 PLN a to oznacza że mógłbyś rozejrzeć się za jakąś fajną używką z ciut wyższej półki. Za taki fundusz na naszym pięknym allegro pojawia się coś fajnego.

Chciałbym kupić nową trąbkę moja jest już sfatygowana.... i ma około 10 lat.
Na trąbkę chciałbym wydać kwotę rzędu 1370-1500 zł
A ten Bach TR 500 pod względem specyfikacji jest podobny do YAMAHY...
Na Bachu jeszcze nie grałem, a wiele dobrego słyszałem o tej firmie... Szczególnie o ustnikach (Podobno jeden z najlepszych to 1 1/2 C MEGATON )...
Jeżeli Możecie Mi Polecić Jakiś Inny Sprzęt... Ale nowy w granicach mojej sugerowanej kwoty o lepszych parametrach będe wdzięczny...

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:12   

Wyrażam tą samą opinie co Immortal4ever. Tak od siebie napiszę, że na przestrzeni ostatnich kilku lat narodziło się wielu przeciwników Yamahy i Bacha - co też na tym forum w innych tematach widać :) . I właśnie od czasu przeniesienia produkcji do Chin zaczął się pewnego rodzaju problem. Gorsza trwałość instrumentu ( w szczególności dużo osób skarży się na lakier, pracę tłoków) i odmienna dusza, gdzie zainteresowani czy fachowcy ( nie wiem jak ich nazwać, po prostu znających się na rzeczy) stwierdzili gorsze brzmienie. Bachy i Yamahy nie produkcji chińskiej to o wiele lepsze instrumenty. Skoro masz Japońca to pozostań przy nim, chyba że szukasz czegoś nowego?

[ Dodano: 2010-04-17, 13:24 ]
chmk napisał/a:

Na Bachu jeszcze nie grałem, a wiele dobrego słyszałem o tej firmie... Szczególnie o ustnikach (Podobno jeden z najlepszych to 1 1/2 C MEGATON )...

No i tutaj znowu się zaczyna pewien problem, ponieważ na Ustniki V.Bacha produkcji chińskiej skarży się wiele osób. Dlatego że szybko z nich schodzi lakier. Te starsze ( nie produkcji chińskiej) są na tyle solidniej zrobione, że kto dba, to do dzisiaj mu się elegancko trzyma ( lakier). Bardziej wrażliwe osoby odczuwają zmiany w brzmieniu i grze staccato na korzyść produkcji niechińskiej. A rozmiar ustnika to już sprawa tak bardzo indywidualna, że 1 i 1/2C nie wszystkim musi dobrze leżeć.

chmk 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:31   

Rumcajs napisał/a:
Wyrażam tą samą opinie co Immortal4ever. Tak od siebie napiszę, że na przestrzeni ostatnich kilku lat narodziło się wielu przeciwników Yamahy i Bacha - co też na tym forum w innych tematach widać :) . I właśnie od czasu przeniesienia produkcji do Chin zaczął się pewnego rodzaju problem. Gorsza trwałość instrumentu ( w szczególności dużo osób skarży się na lakier, pracę tłoków) i odmienna dusza, gdzie zainteresowani czy fachowcy ( nie wiem jak ich nazwać, po prostu znających się na rzeczy) stwierdzili gorsze brzmienie. Bachy i Yamahy nie produkcji chińskiej to o wiele lepsze instrumenty. Skoro masz Japońca to pozostań przy nim, chyba że szukasz czegoś nowego?

[ Dodano: 2010-04-17, 13:24 ]
chmk napisał/a:

No i tutaj znowu się zaczyna pewien problem, ponieważ na Ustniki V.Bacha produkcji chińskiej skarży się wiele osób. Dlatego że szybko z nich schodzi lakier. Te starsze ( nie produkcji chińskiej) są na tyle solidniej zrobione, że kto dba, to do dzisiaj mu się elegancko trzyma ( lakier). Bardziej wrażliwe osoby odczuwają zmiany w brzmieniu i grze staccato na korzyść produkcji niechińskiej. A rozmiar ustnika to już sprawa tak bardzo indywidualna, że 1 i 1/2C nie wszystkim musi dobrze leżeć.

TO JAKĄ TRĄBKĘ PANOWIE POLECACIE...?
Może ta:
półprofesjonalna trąbka STEINBACH

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:33   

Na pewno nic co byłoby lepsze od tej Yamahy. Może Roy Benson (również Chińczyk)
http://allegro.pl/item992..._bb_nowosc.html ew. model 302/302S
http://allegro.pl/item994..._0zl_sklep.html
To jest akurat to co masz na allegro... Efekt szybkiego szukania.
Jeżeli chodzi o markę Bach... Co do ustników to kwestia indywidualnego upodobania a co do trąbek... To niskie modele są produkcji Chińskiej. Modele wyższe i profesjonalne amerykańkiej.
Druga kwesta to to dlaczego chcesz nowy sprzęt. Z używek możesz na allegro kupić:
http://www.allegro.pl/ite...zen_eterna.html
http://www.allegro.pl/ite..._b_s_tanio.html i osobiście uważam że każda z nich zwłaszcza ta eterna dałaby Ci więcej możliwości i przyjemności z gry niż każda z tych nówek. Kwota jaką masz nie styknie Ci na nic nowego co jest pożądne.

A to co podałeś poniżej to jakiś żart a nie trąbka.

chmk 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:40   

Immortal4ever napisał/a:
Na pewno nic co byłoby lepsze od tej Yamahy. Może Roy Benson (również Chińczyk)
http://allegro.pl/item992..._bb_nowosc.html ew. model 302/302S
http://allegro.pl/item994..._0zl_sklep.html
To jest akurat to co masz na allegro... Efekt szybkiego szukania.
Jeżeli chodzi o markę Bach... Co do ustników to kwestia indywidualnego upodobania a co do trąbek... To niskie modele są produkcji Chińskiej. Modele wyższe i profesjonalne amerykańkiej.
Druga kwesta to to dlaczego chcesz nowy sprzęt. Z używek możesz na allegro kupić:
http://www.allegro.pl/ite...zen_eterna.html
http://www.allegro.pl/ite..._b_s_tanio.html i osobiście uważam że każda z nich zwłaszcza ta eterna dałaby Ci więcej możliwości i przyjemności z gry niż każda z tych nówek. Kwota jaką masz nie styknie Ci na nic nowego co jest pożądne.

A to co podałeś poniżej to jakiś żart a nie trąbka.

Czyli Mam rozumieć, że ten Bach Tr 500 - nie jest dobrym sprzętem ??BACH TR 500
A ten instrument ? BACH TR 710

Czy można porównać BACH TR500 DO TR 710 ?

Kolor zielony jest przeznaczony dla administratorów i moderatorów forum. Proszę również ograniczyć stosowanie w każdym poście pogrubień. havk

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 12:48   

Nie polecam go. Osobiście nie mam zaufania do modeli Bacha poniżej serii 300... Nie mówię że to złom i się rozleci po pół roku. Ale za te pieniądze można dostać coś duuużo lepszego tyle tylko że używanego. Za te pieniądze z nowych instrumentów nie wybierze się nic co można nazwać ciekawym... I nie ważne czy to Bach, Amati, Roy Benson czy jakiś inny wynalazek. Nowe przyzwoite trąbki w tym kraju zaczynają się od przedziału 2300-2500 PLN a i tak nie muszą to być wszystkie marki dostępne za te pieniądze...

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 13:01   

A czy to musi byc koniecznie nowe? Za 1500zl można mieć Getzena 300 w bdb stanie, Yamahe 4*** w bdb stanie, znajdzie się jakiś B&S a te instrumenty mimo wielu sprzecznych opinii są bardzo trwale i służą długie lata.
Bachy serii 700 i 500 nie maja nic wspólnego z trąbkami Bacha z tamtych czasów, to zwykle chińskie tanie trąbki często nie warte swojej ceny. Amati jest tańsze a niejednokrotnie spisuje się lepiej, wszystko zależy od egzemplarza jaki wpadnie nam w ręce.
Szczerze mówiąc to z tanich trąbek to Michael, Venus, Roy Benson i Amati całkiem nieźle się spisują... oczywiście należy je oceniać adekwatnie do ceny

chmk 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 13:44   

mischka napisał/a:
A czy to musi byc koniecznie nowe? Za 1500zl można mieć Getzena 300 w bdb stanie, Yamahe 4*** w bdb stanie, znajdzie się jakiś B&S a te instrumenty mimo wielu sprzecznych opinii są bardzo trwale i służą długie lata.
Bachy serii 700 i 500 nie maja nic wspólnego z trąbkami Bacha z tamtych czasów, to zwykle chińskie tanie trąbki często nie warte swojej ceny. Amati jest tańsze a niejednokrotnie spisuje się lepiej, wszystko zależy od egzemplarza jaki wpadnie nam w ręce.
Szczerze mówiąc to z tanich trąbek to Michael, Venus, Roy Benson i Amati całkiem nieźle się spisują... oczywiście należy je oceniać adekwatnie do ceny

Zależy Mi Na Nowym Sprzęcie I Takim, który byłby troszkę lepszy od YAMAHY YTR - 2320E - Jeżeli znacie coś i możecie polecić to bardzo bym prosił... i to nie ma być trąbka na "wieki" np. na jeden sezon dwa... a później znów zmienię na coś lepszego...

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 14:05   

Kupowanie trąbki na sezon, dwa jak to powiedziałeś, wydaję mi się być nędznym pomysłem. Nie lepiej grać na tym, co się ma i zbierac kasę, żeby kupić dobrego i na lata??? Ja grałem na amati atr-213 zarobiłem trochę kasy + oszczędności i kupiłem używkę holtona i jestem z niego bardzo zadowolony.
nie lepiej pozbierać kaski i kupić za rok używkę Kanstula, B&S, Conna czy coś innego ( za 2500-3000zł można dużo wybierać)

chmk 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 14:40   

TUTAJ DAM LINKI DO TRĄBEK DOSTĘPNYCH NA ALLEGRO:

PROSIŁBYM WAS ABYŚCIE POLECILI MI, KTÓRA Z TYCH CO WYMIENIĘ JEST "NAJLEPSZA"

AMATI ATR 213

___

MICHAEL TR 450

___

BACH TR 500

___

BACH TR 710

___

JUPITER JTR 408

___

ROY BENSON TR-302

Czy, którąś z tych wymienionych można porównać do YAMAHA YTR - 2320E

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 15:02   

Ja na Twoim miejscu wziąłbym Getzena 300 - tak jak wcześniej pisał mischka. A japońska wersja Yamahy 2 ( czyli ta którą posiadasz) przewyższa wszystkie modele które wyżej wymieniłeś.

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 15:54   

chmk napisał/a:
TUTAJ DAM LINKI DO TRĄBEK DOSTĘPNYCH NA ALLEGRO:

PROSIŁBYM WAS ABYŚCIE POLECILI MI, KTÓRA Z TYCH CO WYMIENIĘ JEST "NAJLEPSZA"

AMATI ATR 213

___

MICHAEL TR 450

___

BACH TR 500

___

BACH TR 710

___

JUPITER JTR 408

___

ROY BENSON TR-302

Czy, którąś z tych wymienionych można porównać do YAMAHA YTR - 2320E

Dobra rada nie bierz za tą kasę nowego instrumentu bo twój jest złachany. Bierz używkę która będzie ci lepiej służyć i dłużej...

Kocu 

Instrument/y: -
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 16:06   

Mam podobny dylemat do użytkownika 'chmc' potrzebuje instrumentu do nauki gry od podstaw. Mam kwotę ok 2000zł. Najlepiej by było, gdyby był to instrument europejski. U siebie w miescie w sklepie sprzedawca zaproponował mi BS 535 za 1950zł. Ewentualnie Amatti, jednak jakościowo jest ona podobno gorsza. Co byscie wybrali ? ewntualnie polecali z innych firm tak do 2tys ? dodam tylko iż chciałbym trąbkę nową !

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 16:08   

Kocu napisał/a:
Mam podobny dylemat do użytkownika 'chmc' potrzebuje instrumentu do nauki gry od podstaw. Mam kwotę ok 2000zł. Najlepiej by było, gdyby był to instrument europejski. U siebie w miescie w sklepie sprzedawca zaproponował mi BS 535 za 1950zł. Ewentualnie Amatti, jednak jakościowo jest ona podobno gorsza. Co byscie wybrali ? ewntualnie polecali z innych firm tak do 2tys ? dodam tylko iż chciałbym trąbkę nową !

daj znać na priv

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 16:44   

chmk, zabawy kolorami (zwłaszcza ZIELONY i CZERWONY) nie są wskazane dla Użytkowników.

za tę kwotę polecałbym Ci jakąś porządną używkę, Przedmówcy powiedzieli już co nieco w temacie.
a jeżeli Bach i Yamaha - to tylko stare, sprzed przeniesienia produkcji do Chin.

10-letnia trąbka to rupieć? zależy jak ją traktować... ja kilkanaście lat grałem na używanej Yamaszce 232... i wytrzymała.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 17:15   

chmk, ŻADNA nie będzie lepsza od twojej Yamahy więc nie widzę sensu wywalania sporej kwoty na jakiś bubel ale jak się upierasz to prozę:
Obstawiam Roy Bensona i J.Michaela. Na tych pierwszych tyle tylko że innym modelu śmiga połowa jednej z orkiestr w których gram. Szału nie ma ale przynajmniej trąbki jakoś grają, jakoś chodzą. Piszę tu o modelu 202S który nieźle spisuje się w orkiestrze dętej. Co do J.Michaela to swego czasu wychwalano je pod niebiosa... Konsekwencje... Widziałem instrumenty tego producenta gdzie tłoki dawały o sobie znać a srebrzenie się przecierało. Mimo tego były też dobre sprawne trąbki a więc wszytko jest kwestią loterii.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 17:19   

Roy Benson od 202 w górę - to tak. seria 1xxx to zabawka.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 19:19   

Kocu, została mi ostatnia sztuka Getzen 490GM zloty lakier, nowa jeszcze w folii za 2200zl oddam, oferta jednorazowa :) dodam ze w sklepach poniżej 3000zl raczej nie kupisz

Odpowiedz do tematu