tuba ma o wiele ale to wiele wiekszy ustnik mi się wydaje że ciężko grać na obu wydaje mi sie to wręcz niemożliwe natomiast sam gram na barytonie i trąbce to jeszcze daje rade ale to jest już spora różnica na ustniku a z tuba to juz wogóle. moim zdaniem lepiej sie skupic na 1 z tych instrumentow. ale takze duzo zalezy od twoich ust zaluzmy ze grasz na tubie masz duze wargi to w ustniczku trabki ciezko by ci wylo o skale..
_________________ "Przyjaźń jest wszystkim
To coś więcej niż talent
Więcej niż władza
Nigdy o tym nie zapominaj"
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 18:50
co do wielkości warg to się nie zgodzę. Jak ktoś ma duże usta to nie znaczy że nie będzie miał skali ani że będzie mu ciężko. Popatrz sobie na Czarnoskórych trębaczy, oni mają dopiero wary! Wynton Marsalis czy np. Sean Jones
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Bach Omega, Prelude by Bach Tr-700
Ustnik/i: Vincent Bach 3C
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 21:45
Znam gościa, który w młodości przez kilka lat grał na trąbce i na barytonie. Opowiadał jak połowe koncertu grał na barytonie, odkładał go na chwilę, by zagrać solo na trąbce, a po tym znów wracał na baryton. Teraz gra tylko na trąbce i jest świetny. Właśnie on gra solo "Dzwon bije z gór" na plycie naszej orkiestry.
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011 22:38
furmon7 napisał/a:
Znam gościa, który w młodości przez kilka lat grał na trąbce i na barytonie. Opowiadał jak połowe koncertu grał na barytonie, odkładał go na chwilę, by zagrać solo na trąbce, a po tym znów wracał na baryton. Teraz gra tylko na trąbce i jest świetny. Właśnie on gra solo "Dzwon bije z gór" na plycie naszej orkiestry.
Dodam jeszcze, że ten sam gość przez kilka lat oprócz na trąbce grał jeszcze na puzonie.
_________________ Trąbka to magia większa od tego, co my tu robimy..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum