Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Trąbka na lewą ręke
tptmeister 

Instrument/y: trąbka
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 21:31   Trąbka na lewą ręke

Witam.
Mam pewien spory problem.
Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wiecie jest ogromną przeszkodą w graniu na trąbce. Gram narazie lewą ręką ale sprawia mi to dużą trudność pod względem trzymania instrumentu.. Niezlym pomyslem jest przelutowanie haczyka na 5-ty palec ale tutaj też pojawia się problem (duży rozstaw palcy od przycisków a druga sprawa to zly chwyt prawą ręką przez 2gi krąglik) Dowiedzialem sie też, że istnieją trąbki specjalnej konstrukcji dla leworecznych (lustrzane odbicie) tylko jest jeden problem.. w Polsce raczej nieosiągalne.. Może ktoś posiada taką rure lub zna kogoś kto miał podobny problem?
Napiszcie co o tym wszystkim myślicie.
Proszę o pomoc.
pozdrawiam

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 21:36   

Mój znajomy jest lewo ręczny i gra lewą ręką, po prostu trzyma na odwrót trąbkę. :) Zaś jeśli chodzi o trąbkę na lewą rękę to słyszałem, że istnieje taki instrument.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 21:48   

Mój kolega nie ma jakby to powiedzieć "połowy" palca wskazującego prawej dłoni i radzi sobie spokojnie. Jeśli Ty straciłeś całego to już gorsza sprawa. O trąbkach dla leworęcznych słyszałem ale nie widziałem i nie miałem z nimi kontaktu.
Zawsze jest jeszcze inny wybór - waltornia :) Troszkę może "żartobliwie" to brzmi przy powadze sytuacji ale gdy brak palca będzie dalej dla Ciebie jak piszesz "sporym problemem", a nie znajdziesz instrumentu dostosowanego dla leworęcznego trębacza ani też gra na normalnej trąbce lewą ręką będzie kłopotliwa to warto opcję rozważyć. To tak bardziej do przemyślenia sytuacja. Życzę jednak aby sprawa z trąbką się wyklarowała na tyle abyś mógł na niej bezproblemowo grać.

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 22:28   

Jeśli już chcesz grać na trąbce to na pewno są takie trąbki pocket dla leworęcznych, miałem taką przez chwilę.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 22:29   

Fakt, są to rzadkie instrumenty, ale jednak są. W sklepach nawet za granicą prawie nie możliwe do dostania bo to zamrażanie kasy dla sklepu. Taką trąbkę trzeba zamówić. Myślę, że nie było by to dużym problemem dla firmy zrobić taką trąbkę, a i cena nie powinna odbiegać od normalnych trąbek. Ja bym się targował. Myślę, że największe szanse na zamówienie były by w jakichć manufakturach. K&H często mocno dostosowuje się do klientów więc myślę, że nie było by to dla nich dużym problemem. Skontaktuj się z przedstawicielem K&H w Polsce (użytkownik forum protline) i zapytaj. Słyszałem też, że Jupiter też robił takie trąbki. Wrzucam parę zdjęć takich trąbek, na dowód że istnieją. Pozdrawiam
http://www.netinstruments...bT6DaUGqK0ec4hQ
http://www.monette.net/newsite/news2008.htm

tptmeister 

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 23:41   

Dzieki wszystkim, za zainteresowanie :) Z tym ich przedstawicielem napewno sie skontaktuje, dzieki za pomysl ;) Ten Bach jest calkiem fajny 1200 dolców kosztuje i jesli by sie pokombinowalo z przesylką to wydaje mi sie, ze w niezlej cenie. Jupitera tez znalazlem na jakims bodajze amerykanskim forum i ktoś wlasnie takiego sobie zamowil: http://www.facebook.com/m...100000030595145 . O JUPITERACH zabardzo jakiś pochlebnych opinii to nie slyszalem akurat. I tez druga sprawa zeby nie przesadzic z ceną.. Pocket raczej w grę nie wchodzi..

Jeśli ktoś bedzie mial jeszcze jakieś dobre rady to proszę pisać.
Pozdrawiam

tptmeister 

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 23:44   

a i o monette moge tylko pomarzyć:)

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 01:23   

Chyba pomysł z K&H jest najlepszy..
Napisz jak coś konkretnego załatwisz

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 15:27   

Zgadza się, Jupitery to nie są rewelacyjne instrumenty. Podałem tą firmę tylko z tego powodu, że słyszałem o tym, że robili takie trąbki, a poza tym nie wiem jak wymagający sprzęt byś chciał i ile masz sosito...

Jeżeli mógłbym coś jeszcze doradzić, to dzisiaj spróbowałem sobie pograć tak jak bym nie miał wskazującego palca (swoją drogą to serdecznie Ci tego współczuję). Przełożyłem palcowanie o jeden palec w stronę ustnika, czyli na pierwszym wentylu był palec ten zaraz obok serdecznego (dla pianistów 3), na drugim wentylu palec, który normalnie obsługuje w trąbce trzeci wentyl (dla pianistów 4), a na trzecim wentylu najmniejszy palec dłoni (dla pianistów 5). Po kilki chwilach i poćwiczeniu wolno prawie zagrałem w tempie fragment "Lotu trzmiela". Do czego zmierzam... Nie wiem czy w twoim przypadku to nie było by lepsze rozwiązanie. Wymaga ono nieco pracy nad mięśniami 4 i 5 palca, ale jestem zdania, że można to bardzo szybko nadrobić. Grając na trąbce w taki sposób nie musisz zmieniać instrumentu, ani przyzwyczajać się do nowego sposobu trzymania trąbki, bo jeżeli będziesz grał lewą ręką to dużo rzeczy będziesz musiał zmienić. Rozważ tą sprawę. Spróbuj pograć na trąbce tak jak mówiłem chociaż przez tydzień. Graj świadome wprawki dla palców i je trochę rozćwicz. Może coś to da. Oczywiście mogę się mylić, ale wydaje mi się, że warto spróbować, niczym nie ryzykujesz. Pozdrawiam

tptmeister 

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 18:12   

Dzięki, ze o mnie pomyslales:) No wlasnie z takim graniem o ktorym mowisz tez jest problem poniewaz jak bylem maly tez mialem wypadek ale po operacji skonczylo sie tylko przykurczem palca-akurat 5.. ech taka jakaś pechowa ta ręka.. Akurat ten palec mi w niczym do tej pory nie przeszkadzal, bez problemu gralem na trąbie i na pianinie w szkole muzycznej no a teraz moglby sie przydac.. No ale coż takie życie. Z pieniedzmi moze być też różnie.. Zależało by mi na jakimś może nie profesjonalnym a zaawansowanym sprzęcie, myśle, że tak do 4 tys jakby sie coś znalazło.. Narazie szukam i będe się kontaktowal z k&h choć do tej pory nie mialem doczynienia z tymi trąbkami ale slyszalem dosyć pochlebne opinie. Pozdrawiam

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 19:10   

Poczytaj opinie o K&H, jest cały wątek na ten temat i artykuły Damiana, a i w cenie się zmieścisz . Będziesz miał dobry instrument za umiakowaną kasę.

Odpowiedz do tematu