Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 13:32 Trąbka na początek..
Witam, jak w temacie chciałbym zakupić trąbkę na początek.nigdy nie grałem na żadnym instrumencie.Zdecydowałem się na trąbkę,bardzo piękny instrument.Razem z kolegą rozmawialiśmy na temat trąbek, powiedział że bardzo dobre są trąbki z wentylami obrotowymi.Co o nich myślicie?Interesowała by nie ta: http://allegro.pl/trabka-...1858682620.html
Jeśli nie to poradźcie mi coś odpowiedniego na początek mojej przygody z tym instrumentem..Pozdrawiam
Odnośnie trąbek z wentylami obrotowymi czyli z tzw. Deutsche system. Faktycznie są one bardzo dobre, emitują bardzo charakterystyczne brzmienie i gra na takich instrumentach jest wręcz wymogiem w niemieckich orkiestrach symfonicznych. Są bardzo dobre ale ... nie za 1200 zł. Dlaczego ?? Słabe wykonanie, słaba praca wentyli, słaby schodzący lakier. Mój uczeń ma trąbkę Steinbach i po roku lakieru praktycznie nie ma i co parę lekcji pyta mnie czym to wyczyścić ?!? Nie da się wyczyścić schodzącego lakieru - można go ewentualnie usunąć. Brzmienie takiej trąbki jest papierowe i nijakie. Z trąbką o wentylach obrotowych będzie ciężko znaleźć coś godnego polecenia w rozsądnej cenie. Proponuję kupić jakąś używkę lub ewentualnie skusić się na Amati ATR 300 - http://www.protline.grand...products_id=546 lub też Roy Benson model tr-101 lub tr-202 ale pod warunkiem, że będzie srebrny, a nie lakierowany.
Bardziej szczegółowe wyjaśnienie dlaczego tak , a nie inaczej znajdziesz w przytoczonych przeze mnie linkach.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie wiem czy słowa "bardzo zachwala" są tutaj dobrym komentarzem ale jak na wschodnią produkcję to te trąbki są dobre do nauki. Uczennica ma model tr-101 i co mnie tutaj cieszy: trąbka stroi, jest lekka w zadęciu i praca tłoków nie przeszkadza w grze. To bardzo ważne. Roy Benson ma wielu przeciwników ale moje zdanie o tej firmie póki co jest pozytywne także instrument ten powinien się sprawdzić.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
dodko, wszystko zostało wymienione. Póki co nie potrzebny ci lepszy instrument. Jeśli nie chcesz tracić gotówki na następny instrument tylko mieć jeden bardzo długi czas poczytaj o używanych instrumentach i to co preferowałem tutaj: http://www.trumpeters.pl/...atek-vt4818.htm
Całkiem spoko rozwiązaniem według mnie jest używany instrument.
Allegro, tablica.pl są przepełnione ofertami firm: (Yamaha, Getzen, Stomvi, Conn, Selmer, inne), które są bardzo dobre. Są oferty po 1-2 tys zł bardzo dobrych trąbek. Zazwyczaj są one rozegrane więc jakaś lekkość w grze już będzie, zestawy są z oliwkami i sprzętami do konserwacji. Ale skoro upierasz się na nowy instrument i chciałbyś sam kierować losami rozgrywania i poznawać tajniki proszę bardzo Roy Benson nie jest złym rozwiązaniem. Pamiętaj by był posrebrzany ze względu na lepsze wykonanie od lakierowanych. Na kilka lat powinno wystarczyć. Gdybym ci rozjaśnił w umyśle co do używanych poszukaj to co zasugerowałem, jest sporo ładnych okazów które zaprocentują w twojej dalszej grze. Przykładowo teraz tańszymi egzemplarzami są Yamahy 2***, 4***. Na forum masz sprzedawców gamon727 , mischka - ci panowie handlują takowymi egzemplarzami. Ofert znajdziesz wiele.
Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 18:57
Uzywane egzemplarze Yamhay 2 lub 4 bedą idealne lub jesli masz troche więcej kaski to mozesz kupic nowy model Schagerla z serii Academica a mianowicie Schagerl 421L.A i polecam ci jescze naszych dwóch forumowych sprzedających gamon727 , mischka napisz do nich na privie a oni na pewno jakąs dobra trąbe ci doradzą.Pozdrawiam miłego grania
_________________ "Talent to tylko puste naczynie,które trzeba napełnić długimi godzinami ćwiczeń"
Wysłany: Wto 01 Lis, 2011 13:10
dodko, gdybyś potrzebował czegoś porządnego używanego to proponuje np Yamaha 4320T, Meinl Artist, Getzen 300, Holton 602 i wiele innych w zależności od założonego budżetu
polecam bo warto
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Wysłany: Sro 02 Lis, 2011 03:34
Ja polecam jak kolega wyżej Amati ATR 300, sam mam ATR 211 cztery lata i jestem zadowolony, ATR 300 jest dużo lepsza od mojej - miałem okazje grać i słyszałem o niej dużo pozytywnych opinii. Możesz też poszukać czegoś takiego jak na zdjęciu niżej. Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum