Wysłany: Sro 18 Lip, 2007 17:46 Trąbka z wyjątkowo długą rurką ustnikową i kolankiem.
Hej.
Jak zawsze zauważę jakąś inną dziwną trąbkę.
Niedawno oglądałem w TV występ zespołu BLUE CAFE. Jeden z trębaczy miał trąbkę gdzie rurka (ta gdzie jest pierwsze kolanko do strojenia) jest strasznie długa i wystaje aż po za czarę głosową.
Oriętujecie się może w jakim stroju jest taka trąbka?
Przypuszczałem ze jest to trąbka basowa ale w necie znalazłem trąbkę basową o zupełnie innym kształcie a jej wszystkie rurki były dłuższe od tych w standardowej trąbce.
Jak ona brzmi, może znacie jakieś linQi do filmików z takim instrumentem po za BLUE CAFE.
Drugie pytanie. Jaka firma takie instrumenty produkuje, oraz gdzie takie trąbki można kupić?
Z góry dzięki.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sro 18 Lip, 2007 19:17
No nie wiem stary czy przypadkiem sie nie przepatrzyłeś :razz: ...ogólnie nagranie nie jest w najwyższej jakości :neutral: ...ja osobiście nie dopatrzyłem sie żadnej "anomalii" w tej trąbce :wink: ...ale zawsze mogę sie mylić... :cool:
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Czw 19 Lip, 2007 12:37
oczywiscie to jest mikrofon pojemnościowy, tyle ze oddalony troche od trąbki, który ustawiony jest tak, aby wychwycic z tego co wiem bardzo unikalną barwe trębacza Piotra sławińskiego
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 08:45
To jest bardzo mozliwe ze ma dluzsza rurke od strojenia sie, bo wlasnie niedawno przywiozlem trabke wujka, taka stara amati i okazalo sie ze to jest C/B, czyli ze mozna wyciagnac rurke i sie ma C:P No i jak porownywalem do mojego bacha B to jest dluzsza ta rurka i moze tobie o to chodzilo:)Moze tez ma taka:P
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 18:24
Też mi się tak wydaje :wink: ...a po zatem nie jestem w stanie wyobrazić sobie człowieka który by tak przewyższał zadęciem by musiał do tego stopnia wyciągać rurkę :razz: ... :cool:
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Może i tak jest, ale już kiedyś widziałem trąbkę z długą rurką w dodatku wymienną na krótszą. Jak byście w TV widzieli BLUE CAFE to się przyjrzyjcie.
Na 100% jest taka rura, a pytam się dla tego, iż nawet nie wiem jaka jest to odmiana takiej trąbki. Może faktycznie jest to przerobienie na strój C\B np. z dodatkowym obniżeniem o oktawę.
_________________ Przyjaciel nigdy nie powinien zbyt wysoko oceniać naszych zalet a wróg powinien przeceniać nasze wady.
Zapewne by osiągnąć inne brzmienie. Przez to przecież zmienia się barwa instrumentu a najprawdopodobniej w zamyśle muzyka było właśnie wydawanie niskich dźwięków.
_________________ Przyjaciel nigdy nie powinien zbyt wysoko oceniać naszych zalet a wróg powinien przeceniać nasze wady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum