Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Trąbki jazzowe
deore25 

Instrument/y: Yamaha YTR 2335, Harrelson Summit Jazz
Ustnik/i: Yamaha 11B4, CKB 3C

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 20:58   Trąbki jazzowe

Witam
Czy moglibyście mi polecić jakieś trąbki na których dobrze gra się jazz i improwizacje jazzowe.

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 21:01   

YAMAHA YTR-6310Z - cena ok. 6000zł

chyba to właśnie wersja jazz, ale nie wiem dokładnie czym się różni od normalnych ;)

Jakub Falkowski 
falko7

Instrument/y: B&S Challenger I,Kanstul 1525 Signature S
Ustnik/i: Vincent Bach 3c, Gewa cup 5c-FL

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 21:07   

napewno Getzen, są to tp typowo rozrywkowe ;)

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 21:21   

Mam holtona T102, ostre brzmienie ;) Do jazzu jak znalazł, ale do klasyki to tak średnio :)

Timoro 

Instrument/y: Bach Tr 305
Ustnik/i: Bach 7c, 3c

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 22:36   

Witam,
Niestety wyznacznikiem Dobrej trąbki Jazzowej, jest półka na której leży dana trąbka, a co za tym idzie Cena.
Wiele jest trąbek różnych firm wytworzonych stricte do jazzu.
Także ktoś kto chce kupić trąbkę, powinien postawić pytanie: za ile?
Sory za taką brutalną prawdę, bo dobrej trąbki nie kupi się na 1000zł.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 22:59   

Timoro, przedstawił brutalną prawdę. Niestety tak jest. Wystarczy poszukać na stronie Monette, wpisać w google Taylor (angielska produkcja). To dwa przypadki instrumentów produkowanych dla jazzmanów. Ceny są kosmiczne - ale tutaj cena jest jak najbardziej adekwatna do jakości. To trąbki raczej o większym przekroju rurek z dużymi czarami głosowymi.
Możesz także zerknąć na tę stronkę:
http://www.harrelsontrumpets.com/bravura2009.htm
Harrelson Trumpets proponuje trzy grupy instrumentów: klasyczne, jazzowe i lead. Ceny oczywiście konkretne :)
Do grania jazzowego także trzeba dobrać oczywiście ustniczek - tutaj kombinacji będzie cała masa. Wiąże się z tym oczywiście brzmienie. Wiem, że Stomvi wypuściło trąbki matowe - przeznaczone dla jazzu - ale śmiem uważać, iż to zabieg marketingowy - wystarczy matem pokryć zwykły instrument. Yamaha też coś tam wypuściła - już wyżej kolega napisał.
deore25, każdy będzie zachwalał markę instrumentu, na którym obecnie gra. Trudno też gdzieś w Polsce dostać do popróbowania jazzowe modele - klasycznych jest zdecydowanie więcej. Nie wiem też jak interpretować Twoje słowa:
Czy moglibyście mi polecić jakieś trąbki na których dobrze gra się jazz i improwizacje jazzowe. Dobrze zapewne będzie się grało te improwizacje na każdej trąbce - w przypadku jazzu myślę, że chodzi przede wszystkim o brzmienie (lekkość grania wynika z predyspozycji grającego oraz jego stopnia zaawansowania w sztukę improwizowania).
Dla przykładu podam moich kolegów (studenci jazzu z Poznania od Maćka Fortuny i Wrocławia od Piotrka Wojtasika). Obydwaj z nich grają na Bachu 37 - jeden ma model lakierowany wyprodukowany w latach '60 w zestawie z ustnikiem Bacha, drugi natomiast srebrny w zestawie z Marcinkiewiczem. Chłopaki znaleźli bardzo ciekawe brzmienia - lakierowana brzmi ciemniej oczywiście, srebrna jaśniej ale w Powiązaniu z dość głębokim ustnikiem Marcinkiewicza emisja dźwięku jest bardzo ciepła, ciemna i przyjemna dla ucha. Bach Stradivarius 37 to typowo klasyczny model jak zapewne wiesz.
Cały szkopuł grania jazzu tkwi w artykulacji i znalezienia swojego brzmienia. Wiadomo instrument na pewno pomoże - taki Taylor dla przykładu. Ale jak widać na załączonym obrazku z modelu klasycznego można też wiele wyciągnąć w kombinacji: trąba - ciekawy ustnik - jazzowa gama artykulacji.
To są moje spostrzeżenia. Możecie się nie zgodzić oczywiście. Dalsze szczegóły to już kwestia gustu i poczucia estetyki. :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 23:18   

Polecam ten filmik :)
http://www.youtube.com/watch?v=2-c8SQowz7k

Henryk Kwinto 
Muzyk uniwersalny:)

Instrument/y: Yamaha YTR6335 Heavy
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 00:07   

Damian Ruskowiak napisał/a:
Dobrze zapewne będzie się grało te improwizacje na każdej trąbce - w przypadku jazzu myślę, że chodzi przede wszystkim o brzmienie (lekkość grania wynika z predyspozycji grającego oraz jego stopnia zaawansowania w sztukę improwizowania).

Tutaj mój przedmówca ma w zupełności rację :)
A na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że trzeba dużo ćwiczyć i nawet trąba zagrać nie pomoże jeśli nie ma się dobrze opanowanej artykulacji (sam się z tym borykam :P ) i skal oraz rożnych wprawek :)

Proponuje też zwrócić uwagę na to że nasz pytający ma dopiero 13 lat, więc myślę, że takie sprawy ja ta poruszona teraz, może sobie zostawić na później :)

henio1351

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 08:42   

Selmer TT fajnie śmiga w tej odmianie muzyki. Typowa trąbka Lead.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 21:47   

starsze courtoisy i cuesnony są bardzo ciekawa alternatywą, zaleta to niepowtarzalne brzmienie i umiarkowana cena, wada takich instrumentów to najczęściej stan techniczny no i raczej trudne do zdobycia,

Odpowiedz do tematu