Witam,
Niestety wyznacznikiem Dobrej trąbki Jazzowej, jest półka na której leży dana trąbka, a co za tym idzie Cena.
Wiele jest trąbek różnych firm wytworzonych stricte do jazzu.
Także ktoś kto chce kupić trąbkę, powinien postawić pytanie: za ile?
Sory za taką brutalną prawdę, bo dobrej trąbki nie kupi się na 1000zł.
Timoro, przedstawił brutalną prawdę. Niestety tak jest. Wystarczy poszukać na stronie Monette, wpisać w google Taylor (angielska produkcja). To dwa przypadki instrumentów produkowanych dla jazzmanów. Ceny są kosmiczne - ale tutaj cena jest jak najbardziej adekwatna do jakości. To trąbki raczej o większym przekroju rurek z dużymi czarami głosowymi.
Możesz także zerknąć na tę stronkę:
http://www.harrelsontrumpets.com/bravura2009.htm
Harrelson Trumpets proponuje trzy grupy instrumentów: klasyczne, jazzowe i lead. Ceny oczywiście konkretne
Do grania jazzowego także trzeba dobrać oczywiście ustniczek - tutaj kombinacji będzie cała masa. Wiąże się z tym oczywiście brzmienie. Wiem, że Stomvi wypuściło trąbki matowe - przeznaczone dla jazzu - ale śmiem uważać, iż to zabieg marketingowy - wystarczy matem pokryć zwykły instrument. Yamaha też coś tam wypuściła - już wyżej kolega napisał.
deore25, każdy będzie zachwalał markę instrumentu, na którym obecnie gra. Trudno też gdzieś w Polsce dostać do popróbowania jazzowe modele - klasycznych jest zdecydowanie więcej. Nie wiem też jak interpretować Twoje słowa:
Czy moglibyście mi polecić jakieś trąbki na których dobrze gra się jazz i improwizacje jazzowe. Dobrze zapewne będzie się grało te improwizacje na każdej trąbce - w przypadku jazzu myślę, że chodzi przede wszystkim o brzmienie (lekkość grania wynika z predyspozycji grającego oraz jego stopnia zaawansowania w sztukę improwizowania).
Dla przykładu podam moich kolegów (studenci jazzu z Poznania od Maćka Fortuny i Wrocławia od Piotrka Wojtasika). Obydwaj z nich grają na Bachu 37 - jeden ma model lakierowany wyprodukowany w latach '60 w zestawie z ustnikiem Bacha, drugi natomiast srebrny w zestawie z Marcinkiewiczem. Chłopaki znaleźli bardzo ciekawe brzmienia - lakierowana brzmi ciemniej oczywiście, srebrna jaśniej ale w Powiązaniu z dość głębokim ustnikiem Marcinkiewicza emisja dźwięku jest bardzo ciepła, ciemna i przyjemna dla ucha. Bach Stradivarius 37 to typowo klasyczny model jak zapewne wiesz.
Cały szkopuł grania jazzu tkwi w artykulacji i znalezienia swojego brzmienia. Wiadomo instrument na pewno pomoże - taki Taylor dla przykładu. Ale jak widać na załączonym obrazku z modelu klasycznego można też wiele wyciągnąć w kombinacji: trąba - ciekawy ustnik - jazzowa gama artykulacji.
To są moje spostrzeżenia. Możecie się nie zgodzić oczywiście. Dalsze szczegóły to już kwestia gustu i poczucia estetyki.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 00:07
Damian Ruskowiak napisał/a:
Dobrze zapewne będzie się grało te improwizacje na każdej trąbce - w przypadku jazzu myślę, że chodzi przede wszystkim o brzmienie (lekkość grania wynika z predyspozycji grającego oraz jego stopnia zaawansowania w sztukę improwizowania).
Tutaj mój przedmówca ma w zupełności rację
A na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że trzeba dużo ćwiczyć i nawet trąba zagrać nie pomoże jeśli nie ma się dobrze opanowanej artykulacji (sam się z tym borykam ) i skal oraz rożnych wprawek
Proponuje też zwrócić uwagę na to że nasz pytający ma dopiero 13 lat, więc myślę, że takie sprawy ja ta poruszona teraz, może sobie zostawić na później
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 21:47
starsze courtoisy i cuesnony są bardzo ciekawa alternatywą, zaleta to niepowtarzalne brzmienie i umiarkowana cena, wada takich instrumentów to najczęściej stan techniczny no i raczej trudne do zdobycia,
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum